Yhdysvaltain dollari

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dollarin väärentämisestä on tehty mahdollisimman hankalaa. Vain taitavimmat väärentäjät pystyvät tavoittamaan George Washingtonin ylimielisen pitkästyneen tuijotuksen kaikessa elämänhaluttomuudessaan.

Yhdysvaltain dollari ($, USD) on Yhdysvaltain Keskuspankin (Fed) julkaisema rahayksikkö, joka on saavuttanut suuren suosion ympäri maailmaa. Dollarin eli taalan taju on välttämättömyys, jos mielii menestyä markkinoilla, joilla vaihdetaan tärkeitä raaka-aineita, kuten öljyä, kultaa, aseita ja tuplajuustopurilaisia. Yhdysvaltain dollari on maailman vaihdetuimpia, arvostetuimpia ja ikonisimpia valuuttoja. Sitä käyttävät virallisena valuuttanaan monet maailman talousmahdit, kuten Itä-Timor, Palau ja Zimbabwe. Yhdysvaltain dollari myös hyväksytään epävirallisesti maksuvälineenä monissa muissa valtioissa varsinkin Latinalaisen Amerikan ja Karibianmeren alueella, ja lukuisat maat ovat sitoneet oman valuuttansa dollariin.

Miksi ja miten Yhdysvaltain dollari on saavuttanut näin mahtavan aseman maailmantaloudessa? Johtuuko tämä Yhdysvaltojen dominoivasta asemasta maailmansotien jälkeisillä markkinoilla? Onko syynä kenties Yhdysvaltain huomattavan suuri oma talousalue? Vai kenties Yhdysvaltain harjoittama suunnitelmallinen politiikka? Onko niillä vain niin paljon kultaa Fort Knoxissa? Onko osuutta sillä, että dollarin arvostus on sopinut myös Yhdysvaltain potentiaalisille taloudellisille kilpailijoille, koska niille on edullista pitää oman valuuttansa arvo dollarin alapuolella?

Ei: Yhdysvaltain dollarin vastustamattomuus johtuu yhdestä selkeästä syystä: sen kiistattomasta taiteellisesta arvosta. Yhdysvaltain dollarit ovat monetaarisen estetiikan huipentuma. Niiden esittelemä kalpeiden vainajien kavalkadi on vailla vertaa maailman taidehistoriassa. Seteleihin painettujen suur- ja keskinkertaismiesten valikoima ilmentää hätkähdyttävän elävästi laajaa tunneskaalaa, joka ulottuu ummetuksesta kuolemaan. Dollari tarjoaa näin ainutlaatuisen inhimillisen sidoksen taloudellisiin transaktioihin ja arvon mittaamiseen, eivätkä muut kylmät valuutat voi kilpailla sen kanssa. Katsokaa vaikka ilmaisuvoimaisia muotokuvia ja niiden ilmentämiä monisyisiä tuntemuksia:

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
yksi pokédollari vastaa kolmea Yhdysvaltain dollaria?

Populaarikulttuurissa[muokkaa]

  • Sergio Leonen lännenelokuvien Kourallinen dollareita (Per un pugno di dollari, 1964) ja Vain muutaman dollarin tähden (Per qualche dollaro in più, 1965) nimessä mainitut dollarit viittaavat Yhdysvaltain dollariin.
  • Alkuperäisissä sarjakuvissa Roope-sedän silmiin ilmaantuvat toisinaan Yhdysvaltain dollarin merkit ($), mutta Suomessa julkaistuissa sarjoissa ne on yleensä korvattu markan lyhenteellä (mk) tai myöhemmin euron (€) symbolilla.

Katso myös[muokkaa]

Osta Big Mac, pyydä vaihtorahaa tästä.