Wikipediavaikutus

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

Wikipediavaikutus (tai tieteellisemmin "Wikipedia effekti" ) on sosiologinen (ks. wikisosiologia) vaikutus dialogiin ja aiheuttaa aiheesta harhautumisen. Wikipediassa vaikutus esiintyy ns. linkkisurffailun muodossa eli aiheeseen liittyvien aiheiden selaamisena sisäisten linkkien kautta. Lopulta varomaton surffailija saattaa havaita lukevansa täysin alkuperäisestä aiheesta eroavaa tekstiä. Aiheeseen liittyen voidaan mainita siilit. Wikipediavaikuttuneen keskustelun jälkeen jotkut keskustelun osallisista saattavat ihmetellä, että "Miten me tähän aiheeseen jouduimme?" tai "Miksi me tästä paskasta edes puhumme?"

Tulkintoja

Puhukaamme wikipediavaikutuksesta seuraavalla kausaliteetilla: aika puretaan janoiksi, joka on matemaattinen käsite.

jossa A vastaa keskustelun aihetta, B aiheeseen esitettyä vastausta, jossa on aiheeseen jokseenkin liittyvää tietoa, ja C vastaa täysin uutta keskustelun suuntaa.

Onko wikipediavaikutus todellinen? Todennäköisimmin ei, sillä kyseessäolevan laatuinen ja suuruinen satunnaisuus Leontien Zijlaard-van Moorsel mökissä kanssa kissan ja aasin, jonka kanssa 1809 sodassa sotkenut Suomi ei missään nimessä ollut itsenäinen osanottaja, vaan oli enemmänkin Ruotsin sock-puppettina. JA MUISTAKAA ettei kuitenkaan ei pidä vähätellä... negaatio... ei saatanan saatana. Nyt se sattui jälleen. Parempi sulkea ympyrä, jonka pinta-ala voidaan laskea piin avulla, tähän.

Katso myös