Wikipedian käyttäjät M-S

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian sensorit
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikipsykologia
Wikisosiologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön


Markuskala[muokkaa]

”Etihän poika itelles parempaa tekemistä! Mitäs olette niin tyhmiä saivartelijoita. Älkää toki minua siitä syyttäkö.[1]

~Markuskala saatuaan varoitusmallineen henkilökohtaisista hyökkäyksistä

Markuskala on kiihkokristitty ja kreationisti, joka muokkaussotii ja ajaa agendaansa artikkeleissa. Varoituksien ja estojen määrästä päätellen hän on pysynyt ihan hyvin ylläpitäjien näköpiirissä ja talutushihnassa. Wikipedian ateistisen papiston vedeltyä naruista julkisuuden verhon takana, ehkäpä Wikipedian IRC-kanavalla, Markuskala talutettiin kalašnikov lapaluiden välissä poistamaan uskonnolliset julistukset käyttäjäsivultaan. Vertailun vuoksi Inzulacia on ainoastaan pyydetty[2] poistamaan mustat käyttäjälistansa ja rasistiset salaliittoteoriansa.

”Noniin, Wikipedian keskustelusivut eivät ole tarkoitettu teologisiin keskusteluihin eikä evankelioimiseen. Nothing to see here, move along now. Thank you for your co-operation.[3]

~Joonasl

Wikipedistit ovat saaneet Markuskalasta nautinnollisen pompottelun kohteen: häntä sohitaan kristillisten mielipiteidensä ilmaisemisesta myös silloin, kun se tapahtuu pitkän keskusteluviestin lopussa[4]. Jisis esti Markuskalan kolmeksi kuukaudeksi viestistä ”Näin siinä käy kun asiasta tietämättömät pääsevät sotkemaan artikkelia. [Jos M. olisi oikeassa, tuo olisi asiallista kritiikkiä.] Suosittelen Thille Hikipedian puolelle siirtymistä.” (Ei, eiiii... ! Älä edes anna sille ideaa!) Ikään kuin usean vakiintuneemman ja sekulaarimman käyttäjän paljon pahemmat sivallukset eivät olisi tulleet katsotuiksi ylläpidon sormien läpi konfliktien välttämiseksi (lue: pelkuruudesta; Ulrika, anyone?) tai muuten. Klassikkomies puolestaan koetti saada Markuskalasta liittolaista kostoretkellensä Joonaslää vastaan[5].

Markuskala itse pysyi kuitenkin taipumattomana aina deaktivoitumiseensa vuonna 2011. Itse asiassa Markuskala on varsin rohkea tyyppi, sillä hänen oman käsityksensä mukaan hänen muokkauksiaan yrittää kumota itse Saatana: ”Käyttäjähistoriani aikana olen astunut monta kertaa paholaisen varpaille artikkeleissa, joissa on vahva sidos perimmäisiin kysymyksiin ja totuuteen. Osoituksena ovat lukuisat jäähyt, joita olen saanut, kun minua on syytetty muokkaussodasta”.[6]

Hikipedia ilmaisee tyytyväisyytensä siihen, että myös Thin ja kumppaneiden kiusana on joku lannistumaton yhden asian ihminen.

Merikanto[muokkaa]

”Toinen, ehkä isompi yksittäisongelma [ensimmäinen oli Kouluhai] on erään toisen käyttäjän kirjoittamat lukuisat erittäin pitkät ja yksityiskohtaiset, mutta täysin lähteellistämättömät ja kielellisesti usein lähes kelvottomat artikkelit sellaisilta aika spesifeiltä aloilta (meteorologia, Balkanin sodat) joilta tietoa ei voi helposti tarkistaa.”

~ML Merikannosta 18. syyskuuta 2006

Merikanto on pitkäaikainen sisällöntuottaja. Hän saapui Wikipediaan joulukuussa 2004 ja on ollut ainakin vielä vuonna 2013 aktiivinen. Voisi arvata, että kyseessä on suomenkielisen Wikipedian käyttäjien miellyttävämmän puoliskon jäsen, jos tietämättä Merikannon wikipedismistä lukisi hänen kuvauksensa itsestään. Siinä hän on useimpia Wikipedian ylikorostuneita persoonia rehellisempi:

»[M]inun "taiteilijanimeni" on Merikanto, oikea ihminen luonnossa on Janne Naukkarinen mailto:[email protected], vuonna 1969 syntynyt virallisesti toimeton datanomi. Olen opiskellut ammattikorkeakoulussakin mutta en ole valmistunut. Joitain pikku hommia olen tehnyt ohjelmointialalla. Statuksena on ollut yleensä työtön tai opiskelija. Olen fakki-idiootti, nörtti, liberaali, uusavuton elämäntapaintiaani yms. Moni tuntee tapani.[7]»

Merikanto lienee oikeassa elämässä varsinainen näky. Ainakin häntä tarkkaillaan.

Metaskeema[muokkaa]

Metaskeema muokkasi kerran ensi 19. kesäkuuta vuonna 2006 ja viime 6. huhtikuuta 2014. Nyt on 6. heinäkuuta 2014. Tämä wikirakkauden kannattaja on käyttäjäsivunsa mukaan[8] aloittanut puolisensataa artikkelia – yhdeksänhenkinen osionsa on ”Lestadiolaismiehillä” – ja muista laajalti muokannut noin puolta vähemmän. Lisäksi Metaskeema on tuuminut, että voisipa, jos Herra aikaa suo, perehtyä aiheisiin salaatti, vihannesruoka, liikunta, dietäärinen ripuli, laktoosi-intoleranssi, painoindeksi, muoti, ihmissuhde, motivaatio, kotitaloustyö, autoilun kustannukset, nettiriippuvuus ja menestys. Onpa hän joskus huomannut ihmettelevänsä, miten kukaan ei vielä tänne meidän Wikipediaamme ole kirjoittanut henkisestä tyhjiöstä, tavoitteesta, suunnitelmasta tai pitkäjännitteisyydestä.

Matkamme käyttäjäsivun osioiden parissa saa päätöksensä ”Metodologiani artikkelien työstössä” -numeron merkeissä. Mielenkiintoisia aiheita artikkeleille Metaskeema löytää, tämä on ihan valmista materiaalia meille, lukemalla lehtiä, keskustelemalla ”suomi 24 keskusteluissa” ja ”surffaamalla muutenkin internetissä”. Linkit alkuperäisessä:

”Minua motivoi yleensä kirjoittamaan henkilökohtaiset intressit [linkki on punainen]. Pyrin kuitenkin noudattamaan neutraalia näkökulmaa mahdollisimman tarkasti. Keskusteluissa mainitaan usein linkkejä, lehtiartikkeleita ja kirjoja, joista löytyy mielenkiintoisia asioita. Kirjoja lukiessani pidän toisinaan muistiinpanovälineet vierelläni ja merkitseen muistiin mielenkiintoiset sivunumerot aiheesta kertovan vinkin kanssa. Avaan yleensä omaan selainikkunaan artikkelin:

Lopputuloksista kelpo esimerkin tarjoaa Metaskeeman laajennus artikkeliin apostasiasta (laajennus, jota kaiken kruunuksi ei ole rekisteröity käyttäjäsivulla): pitkä selitys luopuruuden hinnasta fundamentalismissa ja lähteiksi mahdollisimman tarkasti neutraalin näkökulman mukaan valittu kirjakaksikko nimiltä Ja ihminen loi jumalat: Kuinka uskonto selitetään sekä Lumous murtuu: Uskonto luonnonilmiönä.[9]

Miihkali[muokkaa]

Miihkali kannattaa aina ehdottomasti asiallista keskustelua, olipa kyse mistä tahansa tapavandaalista tai pyromaanista.

Miikalassa[muokkaa]

»Terve. Kiitos, kun olit kehittänyt hyppyrimäki mallinetta, nyt on paljon parempi kuin ennen. Oikeastaan asiani olivat seuraavat: Voiko mallinetta parantaa vielä siten, että siinä näkyisi keulan pituus, täten olisi laskettavissa vauhtimäen kokonaispituus. Vauhtimäen kok.pituutta ei tarvitse varmaankaan mallineeseen, muuten menee epäselväksi minun mielestä. Lisäksi mäki1:seen olisi hyvä laittaa ainakin naisten mäkiennätys, hyyppäväthän naisetkin tällä kaudella MC -kilpailuja isoista mäistä, myöskin kesämäkiennätykset naisille, naisetkin hyppäävät kesällä kilpailuja. Sitten vielä remontti kohta, vierekkäisiä mäkiäkin remontoidaan, avataan, suljetaan ja puretaan eri vuosina, jopa eri vuosikymmeninä, näin olisi hyvä kyseisen mäen nimen alla olla avaamis- ja remontointi- sulkemis- ja purkuajankohdat. Lisäksi kotiseurat voisi vielä lisätä mallineeseen, kumminkin aika tärkeä tieto olisi "helposti" luettavissa, on aika irtonainen tieto tekstissä.

Entäs sitten kesämäkiennätyksen kehittyminen, voisiko ne laittaa eri laatikkoon kuin talvi ennätykset, hypätäänhän kesälläkin mäistä Kesä-GP:tä ja kaikkia alemman tason kilpailuja. Mäet voi olla aika paljonkin kesällä eri profiilisia, näin myös ennätykset vai onko vain "turhaa tietoa".

Mäkien "epävirallisia ennätyksiä" hypätään myös kovatasoisissa kilpailu olosuhteissa ja täten tarkoin säädellyllä vauhdilla, olisi mielestäni hyvä laitaa nekin esille vaikka juuri niin kuin olit tehnyt, eli kursivoituna, tai korostaa vain laatikosta voimassa oleva virallinen mäkiennätys joka olisi hypätty MC, MM-kisoissa tai Olympialaisissa. Lisäksi erittäin monesta mäestä ei ole edes hypätty "virallisia mäkiennäytksiä". Puolan wikissä mallineessa on mäkiennätys ja pisin hyppy kyseisestä mäestä (yksi vaihtoehto mallineeseen mielestäni, monesta mäestä on hypätty monia vuosia sitten Maailmancup -tason kisoja, sen jälkeen mäkeä on voitu suurentaa). Tietenkin mäkiennätykset on vähän kuin veteen piiretty viiva.»
(Yst. terv. Miikalassa (keskustelu) 27. helmikuuta 2014 kello 15.28 (EET)[10])

MikkoK[muokkaa]

Kyseessä on Kafkan kuvittelema painajaisversio MikkoM:stä – onhan MikkoK aloittanut artikkelit ”Deathlike Silence Productions”, ”Nurmeksen kauppala” ja ”Kauluspaita”.

Minä olen kiltti poika[muokkaa]

ML[muokkaa]

ML liittyi Wikipedia-yhteisöön joskus vuonna 2005 ja on syksyllä 2015 edelleen aktiivinen. Hän on toiminut Välityslautakunnassa, mutta kieltäytynyt ylläpitäjän asemasta aina kun hänelle on sitä ehdotettu.

ML:n vastakohta on selvästi SM, mutta muuten hänen (ML:n) todellisesta henkilöllisyydestään tiedetään hyvin vähän. Wikipedia-uransa alkuaikoina hän kertoi käyttäjäsivullaan:

Käyttäjä ML on oikealta nimeltään Martti Aimo-Oiva Ylermi Lunninperä, 59-vuotias puukäsityönopettaja evp Sonkakoskelta. Kiinnostuksenkohteitani ovat traktorit, vapaaehtoinen maanpuolustustyö ja syksyisin marjastus.

~ML[11]

Myöhemmin ML sanoi, että tämä oli fiktiota.[12] Hän ei ole missään muuallakaan kertonut henkilökohtaisia tietoja itsestään, paitsi että on syntynyt vuonna 1977 tai 1978. Hän ei ole ylläpitäjä, eikä ole kiinnostunut käyttäjäsivulla koreilusta, javascripteistä sun muusta kirjavasta sälästä. ML on perehtynyt kansanperinteeseen, suomen kieleen ja matematiikkaan.

ML kertoo avoimesti, mitä ajattelee: siivottu paskaa[13], haista vittu[14] (jälkimmäinen Levykevandaalille). Hän on ahkera deletionisti ja kirjoittanut muun muassa nämä kommentit:

Olen kironnut näitä jo pitkään. Yksittäinen jakso viikottaisesta TV-sarjasta ei vain ole fiktioteoksena riittävän merkittävä siinä kuuluisassa tietosanakirjamielessä. Wikipedia ei ole sekalainen kokoelma tietoa, eikä vara-IMDB.

~ML[15]

Paskanmarjat mitkään Simpsonien jaksojen juonikuvaukset suomenkielellä kiinnostavat yhtään ketään. Se, joka on jakson nähnyt, ei tarvitse tietoa, ja se joka ei ole nähnyt, ei haluakaan tietää. Voi tulla joo lisää asiaa, mutta aurinko sammuu ennenkuin prosentista simpsonien jaksosta on tänne kirjoitettu mitään muuta kuin kökkö juonireferaatti. Kehotan näitä ja vastaavia (esim. Frendit-jaksot) kirjoitellutta lopettamaan roskansa pukkaamisen, ellei edes vaivaudu laittamaan "artikkeleihinsa" jotain sellaista, jota kuka tahansa ei löytäisi IMDB:stä kahdessa sekunnissa. Ja ei täällä mikään artikkelipelko vaivaa, huuhaan ja hömpän pelko ainoastaan. Typerien artikkelien osuudella kun on aika selvä yhteys Wikipedian maineeseen ja vakavastiotettavuuteen. Ja kohta kun joku alkaa tunkea "Jaksossa 538 Saku rakastui Liisaan"-tyyppisiä "artikkeleita" salkkarijaksoista, niin niitä onkin sitten vänkä parannella, kun ei saa poistakaan. Se että englannin wikissä on jo nostettu kädet pystyyn roskatulvan edessä, on sitten heidän oma asiansa...

~ML[16]

Pahasti flopanneessa artikkelin ”Paska (kunta)” poistoäänestyksessä ML puolestaan esitti, ettei kunta ole merkittävä, jos asukkaita on vain 136[17]. Kyse on taktisesta häirinnästä, koska myös ML tietää, että Sottungassakaan ei ole kuin 117 asukasta.

ML pitää turhan tiedon lisäämistä vandalismina ja saattaa esimerkiksi väittää hömppäfiktiosepitteeksi triviaalia tekstiä myös silloin, kun ei tiedä aiheesta yhtään mitään: [2]. (Hikipedian asiantuntijat vahvistavat kyseisten levyesittelyjen olevan tosin epämerkittävät ja hieman epätietosanakirjamaisetkin, mutta paikkansa pitävät.)

Valta-asemaan pääsykriteereiden kanssa ML on yhtä kurinalainen. Aslakin (nyk. Muu-karhu) ylläpitoäänestyksessä ML äänesti eräänä harvoista vastaan perusteenaan ”Ei kertonut ikää” ja kommentoi:

Ei sitä kypsyyttä valitettavasti ennen ylläpitäjyyttä tehdyistä muokkauksista täysin voi päätellä. Nuorilla voi nousta ylläpitäjyys hattuun ja lisäksi ovat tyypillisesti jäykkiä kuin rautakanget kaikenlaisten sääntöjen ja auktoriteettien suhteen, omaehtoista ajattelua ei vielä paljon ole. Ylläpitäjät kuitenkin lopulta päättävät artikkelien sisällön (koska voivat mm. asettaa bännejä ja lukituksia), joten elämänkokemusta saisi vähän olla. Täällä tuntuu olevan alle kaksvitosia ylläpitäjinä jo nyt aika paljon.

~ML[18]

Tuossa keskustelussa, pointtinsa todistaakseen, kertoi ML harvinaislaatuisesti henkilötiedon: edellä mainitun ikänsä. Se oli silloin 27.[19][20]

Jussi Halla-ahoa ML nimittää "raiskaustoivottelijaksi"[21]. ML:n mielestä kaikki hikipedistit ovaat vandaaleja.[22][23]. Bluton ylläpitäjyyttä hän vastusti perusteella ”Hikipedia-tausta. Käyttäjä on hyvä ja asiallinen tyyppi, mutta valitettavasti valinta olisi omiaan houkuttelemaan tänne lisää lapsellisia multinikkivandaaleita Hikipediasta.” Toisaalta ML:n mielestä myös neutraali näkökulma on ”turhaa höpinää”[24]. Tässä ML kumoaa asiallisen, pitkähkön laajennuksen Juusto-artikkeliin, (koska sen teki IP-osoite ja) koska sen tekijä viittasi yhteenvedossaan smegmaan. Kaiken kaikkiaan ML, joka suhtautuu amerikkalaisuuteen, alapäähuumoriin ja kaikkeen populaarikulttuuriin yleensä erittäin negatiivisesti, on jäänyt Wikipedian käyttäjäyhteisössä hieman syrjään. Ehkä miehiä yhdistävästä epäluuloisuudesta johtuukin, että ML on pitänyt Stalinin muotokuvaa käyttäjäsivullaan. ML:n lempisana on jonninjoutava.

Hikiaineistosta löytyy koottuja puheita tältä törpöltä.

Mr. Showman[muokkaa]

Mr. Showman on Wikipedian Lordi-asiantuntija ja haluaa saada artikkelista suositellun. Hän fanittaa metallimusiikkia, kuten Kissiä ja Lordia, ja on kirjoittanut näistä aiheista Wikipediaan. Mr. Showmanin on arveltu olevan sama henkilö kuin pari vuotta aiemmin porttikiellon saanut Finlandia, mutta luotettavia todisteita tästä ei ole saatu. Käyttäjillä on yhteisiä piirteitä, mutta erojakin Finlandian ja Mr. Showmanin toimissa huomaa. Esimerkiksi Mr. Showman kuuntelee huomattavasti raskaampaa musiikkia kuin Finlandia, ja heidän mielenkiinnon kohteensa poikkeavat jonkin verran. Finlandia on mahdollisesti Mr. Showmanin esikuva, sillä Mr. Showman antoi kesällä 2007 tälle papukaijamerkin.

Mr. Showman on ilmoittanut tulleensa Wikipediaan lokakuussa 2006, jolloin aloitti tunnuksella Lordison. Hän unohti humalapäissään tunnuksen salasanan ja teki myöhemmin Mr. Showman -tunnuksen, jonka salasanan on toistaiseksi muistanut. Mr. Showman on kiinnostunut myös Neuvostoliitosta ja parantelee aihetta käsittelevää artikkelia – juuri samaa artikkelia, johon Finlandian ura Wikipediassa kaatui. Tutkimukset siitä, onko Mr. Showman sama henkilö kuin Finlandia, ovat käynnissä.

Mzlla[muokkaa]

Mzlla on Wikipediassa epäaktiivinen, mutta sen sisarprojekteissa todella tunnettu käyttäjä. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on saanut ylläpitäoikeudet Wikipediaa dominoivassa Meta-Wikissä. Wikipedia pelastuu sinä päivänä kun Mzlla:sta tehdään ylläpitäjä. – Näyttäisi nyt siltä että Mzlla on jättänyt Wikipedian. Ei ole muokkaillut sitten 2006.

Neander[muokkaa]

Neander kertoo olevansa oikea latinisti. Tämä on ajanut Wikipedian tolkullisimpiin kuuluvan ylläpitäjä Pxoon useaan naurettavaan otteeseen nuolemaan Neanderin takapuolta.[3] Neander on kirjoittanut artikkelin Euripideen Bakkhanteista ja kääntänyt otteet muinaiskreikasta itse. Niiden ei tarvitse olla läheskään oikein. Ei tulisi kukaan ikinä korjaamaan. Osio ”Näytelmän traagisuus” kuvaa, millaiset akateemisista antiikin tuntijoista Wikipediaan päätyy:

»Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että näytelmässä ei suinkaan paljasteta mysteereitä, vaan vastaukset löytyvät, jos ovat löytyäkseen, Euripideen suhteesta omaan yleisöönsä. Mitä hän halusi opettaa ihmisille? Ehkä hän halusi palata kreikkalaiseen alkudraamaan ja yhdistää riitin ja myytin. Tällöin näytelmässä on vähemmän Euripideen omaa ainesta kuin on kuviteltu. Tai ehkä Euripides halusi vain tuottaa jotain sellaista, mitä hän tiesi katsojien odottavankin Dionysosta käsittelevältä näytelmältä. Viinin keksijää ja levittäjää Dionysosta ei voi ajatella ilman hillittömiä bakkhanttinaisia, ja kyllähän silloin yhtä ja toista pääsee tapahtumaan. Joka tapauksessa näytelmä omalta osaltaan vahvistaa kuvaa Dionysoksen moniselitteisyydestä.»

Nenoniel[muokkaa]

”Useimmat artikkelit, joihin [hauki on kala -malline] on lisätty, eivät edes liity mitenkään haukiin, kaloihin eivätkä edes vesistöihin, joten sen lisäksi, että malline jo lähtökohtaisesti on järjetön, sitä käytetään enimmäkseen täysin väärin.”

~Nenoniel keskustelusivullaan 23. lokakuuta 2017

”3. asentaa ihmisen tai eläimen päähän kolmas korva”

~Nenoniel esittää vaihtoehtoisen merkityksen sanalle "korvata" Wikisanakirjassa, 2. helmikuuta 2018

Nenoniel (oik. Jaakko Leinonen) eli entinen Jaalei, Leiska89 ja Lito, eli myös Hikipediassa tunnettu Leiska, on jokseenkin vandaalimielinen omaa agendaansa ajava tunari, sikäli kuin ei ole todella omistautunut trolli. Hänet on estetty Wikipediassa hurjat 31 kertaa, pääasiassa lähteettömän tiedon lisäämisestä ja yleisestä perseilystä tyylinäyte. Tällä hetkellä (tilanne helmikuussa 2019) esto on ajoitettu kestämään syyskuuhun 2019 asti.

Nenonielillä on ollut kunnianhimoisia suunnitelmia henkilöiden luokitteluun Wikipediassa. Ainakin parrakkaat miehet ja kauppaneuvos Paukun saunavieraat ovat saaneet huomata joutuneensa luokitelluiksi yhteen luokkaan ennen järkevämpien päiden paikalle saapumista.

Nenonielin toiminnasta on noussut kolme pitkää kommenttipyyntöä, joiden tuloksena on mm. erityisasetuksella häneltä kielletty[25] tiettyjen aihealueiden muokkaaminen, niin omistautuneesti hän on niitä koskevia sivuja palautellut mieleisikseen näyte. Hän on myös harjoittanut sukkanukkeilua Wikipediassa vuonna 2009.

6. huhtikuuta 2018 joku satunnainen kaduntallaaja Wikipediassa arvioi, että Nenonielin tuolloin 13 vuoden Wikipedia-uralle mahtui 13 päätunnusta ja ainakin 94 estoa, joiden aikana saatettiin luoda muutama sukkanukkekin. Siis yli 7 estoa per päätunnus.

Neofelis Nebulosa[muokkaa]

Neofelis Nebulosa (tottelee myös kutsumanimeä Nefilis tai Herra Puuleopardi) tulinen ja temperamentikas taiteilijasielu; yleensä mukava ja aivan kelpo kaveri, mutta ärsytettynä vaarallinen. Silloin häntä eivät pidättele mitkään henkilökohtaisten hyökkäysten kiellot. Neofelis Nebulosa on kielitaitoinen, asettaa keskustelusivunsa alussa mittapuuksi eri uskonnollisia kirjoituksia, ja saattaisi olla asdfologiainesta!

Neofelis Nebulosa on kuvavarasto Wikimedia Commonsin ylläpitäjä ja hänen käyttäjäsivunsa, artikkelinsa ja mallineensa hehkuvat sateenkaaren kaikissa väreissä. Linkki, linkki, linkki. Hän ei ole Wikipedian ylläpitäjä tahi osallistu vandalismin torjumiseen, eikä siksi ota kantaa Levykevandaaliin.

NettiKirjoittaja[muokkaa]

NettiKirjoittaja on hullu. Hän väittää tekevänsä matematiikka-artikkeleita Wikipediaan, mutta laittaakin tosiasiassa alulle polveilevia, pää-hännättömiä keskusteluita monikultturismin rasisminäkemyksistä. NettiKirjoittaja on tiettävästi ensimmäinen ihminen, joka on kyennyt tuottamaan sylkeä virtuaalisesti elävöittääksen nettikeskustelua. Tämä Halla-ahon kannattaja voivottelee joutuneensa käänteisrasismin uhriksi ja uhoaa vielä yksi päivä kertovansa Wikipedian Kahvihuoneessa kaikille, miten näin pääsi tapahtumaan.

NettiKirjoittajan mielestä Ylen Aamu-TV on ylin auktoriteetti, mitä tulee historiallisiin vertailuihin. Sieltä hän on oppinut muun muassa sen, että nykyisin vallalla olevat olevat käsitykset muinaisten aikojen läskeistä ja rimppakintuista ovat tuulesta temmattuja legendoja, jotka pitäisi tulikastaa Myytinmurtajissa. Samaan syssyyn hän totesi:

»Jos naismalli-kuvia on vaikka 20-kertaisesti liikkeellä, siitä ei mitenkään loogisesti seuraa se, että miehet vaatisivat tosielämän parinhaussa naisilta 20-kertaisesti ulkonäön suhteen.»

Tämä on niin sanottu suljetun huoneen johtopäätös, johon päätymiseen ei pitäisi olla mitään mahdollisuutta, mutta johon ollaan päädytty.

Ninnnu[muokkaa]

Ninnnu on asiallinen muokkaaja. Hän saapui Wikipedian taikamaailmaan 2004.

Elisa-vandaalien Wikipedia-opas elokuulta 2006 tuntee Ninnnusta kolme faktaa:

1. marraskuuta 2006 Kouluhai lähetti Ninnnun keskustelusivulle tervetulotoivotuksen tämän kahden ja puolen vuoden muokkaushistoriasta huolimatta.[4]

Nvidia[muokkaa]

Nvidia on Wikipediassa majaileva asiallinen muokkaaja, joka on kiinnostunut nyrkkeilystä, kirjallisuudesta ja tietotekniikasta. Nvidia sopii siis täydellisesti Wikipediaan. Muokkausnäkökulmaltaan hän on eventualisti, eli hänellä riittää kärsivällisyyttä, mikä sekin on tarpeen Wp:ssä.

Nvidia mainitsee Hikipedian käyttäjäsivullaan. Hän on riemuissaan Wikipedian artikkelit -sivulla saamastaan palautteesta Mongolia kesäolympialaisissa 2008 -artikkeliin, joka on hänen käsialaansa. Mutta ei kaikki wikien välinen toiminta ole ollut juhlaa hänen kohdallaan. Häijy vandaali, joka esiintyy Nvidian nimellä, on terrorisoinut Hikipediaa useaan otteeseen. Tämän otuksen motiivina toimii ilmeisesti sanoman levittäminen yhdysvaltalaisesta grafiikkateknologia-alan yhtiöstä, NVIDIA:sta, jonka nimen yhtäläisyyttä Wp-Nvidian kanssa hän pitää huvittavana. Oletamme vandaalin olevan eri persoona kuin Wikipedia-Nvidia siinä hyvässä uskossa, ettei yksikään Wikipedian käyttäjä sortuisi niin halpamaiseen pelleilyyn.

Ondraknamra[muokkaa]

Ondraknamra tykkää kirjoittaa minitynkiä Yhdysvaltain kaupungeista ja autoista. Siinäpä se.

Omq[muokkaa]

»Pieni huomautus: englanninkielen campaign-sanalle on täysin pätevä suomennos sotaretki, joka löytyy yksinkertaisistakin sanakirjoista. Suomenkielen kampanja sanan käyttö tulisi rajoittaa vaaleja ja tietokonepelejä käsitteleviin artikkeleihin.

Erityisesti John C. Brown artikkelissa käyttämäsi lause: "Hän oli osa Braxton Braggin armeijaa, joka kampanjoi Kentuckyssä ja Tennesseessä 1862-1863." viittaa yksiselitteisesti armeijan suorittamaan vaalityöhön kyseisissä osavaltioissa. No onhan tuo lause aina ja yhä uudestaan yhtä hauska. Kiitos kuitenkin arvokkaasta työstäsi Yhdysvaltain sisällissotaan liittyvissä artikkeleissa.»
(Moönlnrlsnsohi9h5nm 30. maaliskuuta 2008 kello 19.59 (UTC))

»Tuo on makuasia. Toki sotaretki on hyvä, mutta sopii enemmän vaikkapa keskiaikaista sodankäyntiä kuvaaviin artikkeleihin. En lupaa olla käyttämättä tuota kampanja-sanaa, tuo on kyllä sopiva käännös. Sitä paitsi huomautus on tullut käyttäjältä jonka nimimerkki on "Moönlnrlsnsohi9h5nm", ja jolla on hyvin vähän muokkauksia. Terv.»
(--Omq 31. maaliskuuta 2008 kello 10.26 (UTC)[26])

Omq oli törttöilevä aktiivikäyttäjä, jolla oli palauttajan oikeudet. Hän oli erikoistunut minitynkien yms. tuomittavaan roskaksi merkitsemiseen ja yhtä kiellettyyn keskustelusivujen tyhjentämiseen, vaikka tähän tapaan. Uransa alkuaikoina Omq sai tästä parit huomautukset kontolleen ja perääntyi hieman. Kun hän sittemmin teki tuota osana sotaa vandaaleja vastaan, koskaan kukaan mitään puuttunut. Tasaisesti jatkuikin varoitusmallineiden saanti vain roskittamisesta.

Että häirikkökäyttäjien inoffensiivisten kommenttien pyyhkimisellä ei ole paljon arvoa, huomasi vain uudella tunnuksellaan seikkaileva Lab-oratory:

»Miksi poistat toisten käyttäjien kommentteja? Se ei ole sallittua tavallisesti.»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 16.24 (EET))

»Labu hyvä kun tiedät säännöt»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 16.25 (EET))

»Tarkoitan siis tätä muokkaustasi [5], jos et ymmärtänyt.»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 16.28 (EET))

»Ikuisesti estetyn käyttäjän kommenteille ei ole paljon arvoa»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 16.39 (EET))

»Käyttäjä ei ollut ikuisesti estetty, kun poistit kommentin, mutta ei kai sillä enää ole väliä.»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 16.46 (EET))

»Ei niin»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 16.48 (EET))

»Poistit taas yhden käyttäjän kommentin, eikä hän ole estetty. Miksi teit näin?»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 17.26 (EET))

»En ole säilyttänyt muutamilta käyttäjiltä kuten Tatu Vornaselta, EWWW-peelolta ja tältä herrasmieheltä tullutta häiriköintiä»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 17.30 (EET))

»Hänen kommenttinsa vaikutti kyllä asialliselta kysymykseltä. Miksi se oli mielestäsi häiriköintiä?»
(Ʒ 31. lokakuuta 2008 kello 17.31 (EET))

»Oletko sinä oikeutettu päättämään omalla käyttäjäsivullasi mikä on häiriköintiä ja mikä ei? Eikö olisi parempi pyytää jotakuta muuta tekemään kommentin poisto jos viesti todella on häiriköintiä?»
(J.K Nakkila 31. lokakuuta 2008 kello 17.33 (EET))

»Otan osaa. Lähden kirjastosta ulos nyt»
(--Omq 31. lokakuuta 2008 kello 17.35 (EET)[27])

Omq antoi muitakin kommentteja:

»Muutin sivun pimppi, joka oli uudelleenohjaus artikkeliin emätin uudelleenohjaukseksi artikkeliin vulva eli naisen häpy. Mitä pahaa siinä oli? Pimppi ei tarkoita pelkkää emätintä, vaan koko häpyä.»
(83.245.217.180 28. lokakuuta 2008 kello 13.31 (EET))

»Älä ohjaile sivuja ainakaan ensin keskustelematta asiasta. Muuten tuo tulkitaan vandalismiksi»
(--Omq 28. lokakuuta 2008 kello 13.32 (EET)[28])

Varmasti tulkitaan.

Ojentaville luottokäyttäjille Omq ei juuri ruvennut ryppyilemään; ilmeisesti hänellä vain oli kiihkeä fobia vandaaleita ja vandaalimielisyyttä kohtaan. Jos keskustelusivun väleistä löytyy ”eäldkfadjsiffd mutta oletteko nti Jetman muuten koskaan käyny Harjavallassa?!?? :OOO”, saati jos keskustelusivun lukija voi seurata, kuinka poistotoimenpiteet ovat muuttaneet jätteensuoltojääräpään tämän sisäistä kellokoneistoa totellen katkeraksi vandaaliksi, järkeili Omq, kohenee vandalismin julkisuuskuva, uskottavuus ja houkutus haitallisesti.

Tärkeilevänä ärtsynä, vaikka epähienostuneenakin, Omq oli antihikipedisti: ks. yhteenveto. Omq ei ikinä lopettanut keskusteluviestiään pisteeseen. Juuri ennen estoa, jonka saatuaan hän ei enää palannut Wikipediaan, käytiin läpi tämä huomattava naurettavuus. Ympyrä sulkeutui, kun Omq:n viimeiseksi muokkaukseksi jäi asiaankuuluvaisesta aiheesta käydyn keskustelun tyhjennys.

Onski-juulia[muokkaa]

Nero.

Opa[muokkaa]

Hankkisi oikeaa tekemistä!

OttoVille[muokkaa]

Hikipedian ulkomaan salainen tiedustelu on onnistunut urkkimaan tietoja käyttäjästä OttoVille. Mitä olemmekaan saaneet selville. Wikipediaan hän on ponnahtanut jo vuonna 2001 koodinimellä Tytteli Vissariovitsh. Tämä Tytteli Vissariovitsh on Putinin pikkuserkku ja Orpanan eno eli kaikkien laskelmien mukaan häntä odottaa loistava tulevaisuus ellei hänellä jo ole sitä. Salainen tiedustelumme on murtanut hänen tietosuojansa (lukuisat IP-osoitteensa) ja mitä onkaan paljastunut. Hän on muokannut Wikipedioita muun muassa Jöngöösiän Neuvostotasavallasta (alueella ei vielä tiedetä, että Neuvostoliitto lakkautettiin jo ihmisikä sitten) ja sitten on IP -osoitteita, joita emme uskalla maanpetossyytteiden ja vakavien ulkopoliittisten seurausten pelossa paljastaa edes Hikipediassa.

Pekka-95[muokkaa]

Pekka-95 (s. 22. huhtikuuta 1995, Nuorgam) on suomalainen nuorisorikollinen. Hän ponnahti julkisuuteen keväällä 2005 ryöstettyään R-kioskilta tikkukaramellin. Tapaus sai suurta huomiota Suomen iltapäivälehdissä ja herätti muun muassa keskustelua Suomen nuorison rikollisista elämäntavoista.

Pekka-95 siirrettiin tapahtuneen johdosta Nuorgamin lastenkotiin, jossa hän asui toukokuuhun 2006 saakka. Kesän 2006 hän viettää kotonaan, mutta joutuu yhä käymään säännöllisiä keskusteluja sosiaaliviranomaisten kanssa.

Pekka-95:n muita rikoksia ovat mm. punaisia päin käveleminen ja karkkipaperin heittäminen maahan.

Peplumfani[muokkaa]

Juuh.

Petri Krohn[muokkaa]

”EN nappaimisto vakisin paalla! Vitun Windows!”

~Petri Krohn

Linnoissa kreivien häät vietetään, on morsiamel kruunattu pää... Mutta tämä poika se trallaa, RÄMÄKÄLLÄ polkan tahdilla..ja kyllä TANKOSSAkin löytyy. Tässäpä on sikisevän hobian käyttäjä, joka pistää välillä suulaillemmille JAUHOT PÖSKEEN ja SUMPIT VÄÄRÄÄN KÖRKKYYN. Vaviskaa siis te ylpimykset, jotka yritätte KYYKYTTÄÄ meidän Petri-poikaamme. Kurjuus, juoppous, ylenkatse, ähky, sikotauti ja kurkkumätä on lankeava osaksenne myös taannehtivasti.

Ken onkaan tämä salaperäinen Käyttäjä Petri Krohn? Onko hän ihan oikeastikin Petri Krohn tai vaikkapa Taavi Tuomainen, äimistelevät monet Wikin vakiokäyttäjät, etenkin edeltävän tekstin kirjoittanut Ulrika. Äimistely saattoi todenteolla alkaa vasta tämän poistoäänestyksen yhteydessä, kun kävi ilmi, että poistettavassa artikkelissa mainittiin käyttäjä:Petri Krohnin Petri Krohn -nimi. Petri Krohnin petrikrohnius kyseenalaistettiin välittömästi, vaikka lukuisat käyttäjät olivatkin epäilleet hänen olevan riittävän tyhmä rekisteröityäkseen oikealla nimellään. Tällä wikiyhteisöä peruuttamattomasti sheikanneella tapahtumalla saattaa olla yllättäviä jälkijäristyksiä, joiden ilmenemistä jäämme odottamaan.

Krohn on kaunottaren lapsi ja tahtoo meidänkin sen tietävän:

 • ”Minunkin äitini valittiin noissa samoissa Miss Universum -karsinnoissa lehdistön ihannetytöksi ja perintöprinsessaksi – taisi olla ensimmäiseksi. Enpä taida kuitenkaan kirjoittaa hänestä artikkelia.”
Petri Krohn[29]

Muita puheita P. Krohnilta on koottu tähän.

Phiitola[muokkaa]

»Kiitos kaikille kusipäille Wikipediassa. Voititte.»
(Phiitolan käyttäjäsivu 5. tammikuuta 2019 alkaen kertonee paljon hänen asenteistaan wikiyhteisöä kohtaan)

Phiitola teki ensi muokkauksensa Wikipediaan jo armon vuonna 2006. Siinä missä "rattiraivo" kokemuksen karttuessa yleensä vähenee, on hänen tapauksessaan käynyt toisin. Helpoimpia tapa suututtaa tämä ilmailuun, merenkulkuun ja laivoihin perehtynyt raivopää on ollut huomauttaa, että laivojen etuliitteitä kuten HMS, USS ynnä muuta, ei kursivoida muusta nimestä poiketen.

Phiitolan vuosikaudet jatkunut riitely Msaynevirran kanssa ei alkuvuonna 2019 ota vieläkään laantuakseen. Tämän lisäksi hän on käynyt aika ajoin raivoamassa muun muassa Sullaylle, Coenille, Prospero Onelle, Hannulle ja Gopase+f:lle, joista viimeisen kanssa yritettiin erimielisyyksiä selvittää kommenttipyynnöillä tuloksetta vuosina 2012, 2013 ja 2016. Phiitola on myös loppuvuonna 2017 tehnyt kommenttipyynnön siitä, että muilla käyttäjillä on oikeus profiloida käyttäjiä yleensä ja häntä erityisesti muokkaushistorian perusteella.

Reppū2[muokkaa]

Käyttäjätunnus Phiitola teki viimeisen muokkauksensa 6. tammikuuta 2019 (tilanne tarkistettu syyskuussa 2019) ilmoitettuaan keskustelusivullaan vaihtaneensa salasanansa tunnistamattomaksi. 15. helmikuuta 2019 Wikipedian estradille astui käyttäjä Reppū2, joka mitä ilmeisimmin on Phiitola jatkamassa samaa rataa kuin ennenkin – vieroitusoireet kävivät kenties liian voimakkaiksi. Otrfan esti käyttäjän pysyvästi 3. huhtikuuta 2019 kahvihuonekeskustelun seurauksena Msaynevirran vainoamisesta, minkä päätöksen Lax pyörsi alle vuorokauden sisään. Reppū2 ilmoitti lopettaneensa muokkaamisen 17. kesäkuuta 2019, kun hänen aloittamansa kommenttipyyntö ei päättynytkään mieluisaan tulokseen.

Käännöskone[muokkaa]

27. kesäkuuta 2019, vain reilu viikko sen jälkeen kun Reppū2 ilmoitti lopettaneensa, Wikipediaan ilmestyi käyttäjä Käännöskone, jota Msaynevirta epäilee Phiitolaksi. Ainakin muokkaukset ovat samanlaisia. Tämän lisäksi Phiitolan käyttämillä IP-osoitteilla 131.228.2.20 ja 131.228.2.21 on niin ikään tehty useita muokkauksia "lopettamisen" jälkeen.

Prospero One[muokkaa]

Prospero One teki ensimuokkauksensa Wikipediassa marraskuussa 2017, ja maaliskuussa 2018 hän sai seulojan oikeudet. Tämän kummallisen pikku anglofiilin tunnusmerkkeihin kuuluu mm. 100–200 vuotta vanhojen teosten käyttäminen lähteinä tyylinäyte. Lisäksi hän on paneutunut kursivoinnin poistamiseen elokuvia, kirjoja yms. käsittelevien artikkelien alusta, ilmeisesti jonkin suomenkielisen Wikipedian muinaisen "tää nyt vaan on täällä näin" -päätöksen inspiroimana.

Joitakin Prospero Onen alulle panemia selkkauksia ovat olleet

 • 12. huhtikuuta 2018 siirsi artikkelin Liitonarkku nimelle Liitonarkki (suhteellisen järkevää), mitä perusteli sillä, että Google antoi jälkimmäisestä muodosta enemmän hakutuloksia (vähemmän järkevää). Kukaan ei ole toistaiseksi jaksanut tehdä asialle mitään, vaikka Prospis saikin asiasta pyyhkeitä Pxosilta.
 • 3. helmikuuta 2019 vaati estoa käyttäjä Coenille sillä perusteella, että tämä olisi kahdessa muokkauksessaan vuonna 2013 lisännyt väärää tietoa artikkeliin Wolfgang Petersen yhden virheellisen elokuvan nimen verran. Mitään todisteita teon tahallisuudesta hänellä ei ollut esittää, mutta hän vetosi ilmeisesti siihen, että Juhko oli aiemmin 8 000 muokkausta tehneellä laittomalla sivutunnuksellaan harjoittanut piilovandalismia samaan tapaan.

Pyscowicz[muokkaa]

Pyscowicz
Ensimmäinen muokkaus 7. helmikuuta 2011, oman käyttäjäsivun luominen.
Muokkausmäärä 3 208
Ikä 16
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä Elämä on lahja
Kotipaikka Tampere
Kokonaisarvio
Sukupuoli Poika
Kielitaitoisuus suomi
Sitaatti
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) Asiallinen paria bannia lukuunottamatta
Luottokortin numero Ei ole

Pyscowicz on yksi Wikipedian käyttäjistä, joka muokkaa artikkeleita melko harvoin. Hän loi tunnuksensa 7. helmikuuta 2011. Hän on käyttäytynyt Wikipediassa kunnolla viime vuosina paria bannia lukuunottamatta. Hänen vaihtoehtoiset käyttäjätunnuksensa ovat Pyskoovits, Pyscowicz-alter4, KPyskovits ja PysCo.

Pari huomiota: 1) Pyscowicz kirjoitti edellisen kappaleen sekä lisäsi ja täytti mallineen oikealla. 2) Keskusteluarkistojen perusteella melko paljon toisteisluonteista tunarointia tällä epelillä siihen nähden, että hän muokkaa ”melko harvoin”. 3) Niillä esiintyvä nimim. ”V-M Osterman” on Pyscowicz-tunnuksen edellinen nimi.

QWerk[muokkaa]

Laitetaan sitten alulle tämäkin osio. Saa laajentaa. QWerk (kirjoittaa itse qWerk) on veitikka. Hän loi tunnuksensa 2007. Ulrikan valittaessa hänen käytäntöjen vastaisesta allekirjoituksestaan, että kummastuttavat moiset hieroglyfit, laukoo QWerk: ”Kyseessä ei ole hieroglygfejä, vaan sigma ja nabla.” QWerkin ”orientoituminen "virallisen" suomennoksen haun perään” (QWerk) on johtanut naurettavuuksiin (siirtoihin mielivaltaisille ja nopealla googletuksella päätellyille nimille, kun muoto ennen QWerkin siirtoa sitä vastoin oli oikea).[6][7] QWerk loi luokan ”Räjäytetyt eläimet”, mutta se ikävä kyllä poistettiin.[8] Hänen tekemänsä osoitepaljastuspyyntö asiallisen muokkaajan ja ArttuS:n yhteneväisyyksistä on naureskelluimpia vakiokäyttäjän perustamia osoitepaljastuspyyntöjä.

Sakari Ahvenainen[muokkaa]

Suomenkielisen Wikipedian ammoisina alkuaikoina vaikutti siellä monen muun käyttäjän joukossa everstiluutnantti evp. Sakari Ahvenainen. Monen muun aikakauden käyttäjän tapaan ei Ahvenainen enää vaikuta Wikipediassa – ei ole vaikuttanut itse asiassa enää joulukuun 2005 jälkeen.

Mitä everstiluutnantti Ahvenaisen perinnöksi Wikipediassa sitten jää? Vastaus on tämän käyttäjäsivun perusteellakin luultavasti pääteltävissä: valtava määrä sekalaisia sodankäyntiin, vakoiluun ja muuhun vastaavaan liittyviä artikkeleita, joiden ymmärrettävyys ilman alan asiantuntemusta on aika ajoin hankalaa. Ainakin yhtä on vuonna 2018 vaadittu poistettavaksi uutena tutkimuksena, mikä saattaa olla merkki joko Ahvenaisen neroudesta tai tyhmyydestä – viisaampi olisi luultavasti saattanut tietämyksensä maailman tietoon Wikipediaa parempaa reittiä.

Ahvenaisen viimeiseksi luomukseksi Wikipediassa jäi fysiikka-artikkeli Pinta-aalto, jonka ainoa lähde on Maanpuolustuskorkeakoulun julkaisema teos Digitaalinen taistelukenttä - Informaatioajan sotakoneen tekniikka vuodelta 2003, missä on jotakin miehen luonnetta hyvin kuvaavaa.

Santtu37[muokkaa]

Muistakaa sitten että minulla on Aspergerin oireyhtymä joka on "Autistisiin" sairauksiin luokiteltava sairaus ja sen myötä minä saatan täällä kirjoitella välillä ehkä toisten mielestä asiatontakin tekstiä, että nyt te kaikki ainakin tiedätte syyn sille että miksi minä saatan yliarvioida kaikenlaisia tekijänoikeus-systeemejä ja sen semmoisia juttuja helpommin kuin muut ihmiset.

~Santtu37[30]

Nimimerkkinsä mukaisesti tätä kirjoittaessa 76-vuotias wikipedisti. Tässä Santtu37:n käyttäjäsivu. Hän on niitä artikkelinaloittajia, jotka ovat tehneet Wikipedian ”Satunnainen artikkeli” -namiskan painamisesta mieletöntä; montako tärkeää aihetta löydät?

Sentree[muokkaa]

Joskus yksi linkki riittää.

Joskin ei välttämättä. Sentree palasi takaisin pidettyään kolme vuotta taukoa ensin Wikisanakirjan puolelle ja hänen toiminnassaan näkyi yhä ajoittain päätöntä häseltämistä. Hän sai toimintaoikeuden Wikipediankin puolelle ja sielläkin alkoi vähän takkuillen. Lopulta kuitenkin Sentree oli saanut yhteisön luottamuksen ja 2019 hänet ylennettiin seulojaksi. Ylläoleva linkki saattaa olla hänelle kuitenkin joissain tilanteissa jonkinsorttinen painolasti.

Seppoilmari[muokkaa]

”Suomalais - ugrilaisuus on myöhempää n.1700 luvun tietoa, jolloin kieli-sukulaisuus, suomen ja unkarin välillä, on havaittu. Alunperin unkarilaiset ovat lähtöisin suomalaisväestöjen alueelta Uralin keski-itä alueilta ja ovat siirtyneet Karpaattien alueelle vasta 900 luvulla. Tämän vuoksi Euroopan alkuperäisasukkaita ennen 1700 lukua voidaan kutsua yhteisellä nimellä nimellä suomalaiset.”

~Seppoilmarin ensimmäisestä muokkauksesta[31]

Seppoilmari (allekirjoituksessa "Seppoilmari-suomalainen") (s. 1942 tai 1943[32]) oli Asterix*-joukkion aatetoveri ja aikalainen. Tieteen miehenä esiintyvä aitocrank on tehnyt käyttäjäsivustaan karsean pitkän havainnollistaakseen väitettään 20-vuotisesta perehtymisestään suomalaisten esihistoriaan. Kova Georg Magnus Sprengtporten -fani.

Seppo Linnaluoto[muokkaa]

Seppo Linnaluoto.jpg

Tähtitiede on Seppo Linnaluodolle rakas harrastus[33]. Hän on hassu käyttäjä siinä mielessä, että hän ei ole vielä toistaiseksi yhdessäkään poistoäänestyksessä päätynyt kannattamaan artikkelin poistoa[34]), oli sen aihe tai sisältö millaista skeidaa tai humpuukia tahansa. Tällaisessa tapauksessa hän saattaa jättää äänestämättä.

Seppo Linnaluodon kaikki kannatukset. Hänen perusteensa ovat mielenkiintoisia ja monesti rohkaisevia:

Luokan ”Lähiöt” poistoa Linnaluoto vastusti perustellen, että on ikänsä asunut Helsingin Munkkivuoressa. Jotain ”Muinaiset uskomukset maapallosta” -random-aihetta, jonka sisältö pitäisi poistaa tai jakaa muihin artikkeleihin, hän puolustaa, no, koska ”Tässä oli kyllä ideaa!”.

Heidi Hautala on wikimerkittävä henkilö, sillä Seppo Linnaluoto antoi hänelle "pienen ladontatyön" 1980-luvulla. Seppo Linnaluoto on pyrkinyt Kirkkonummen kunnanvaltuustoon vuonna 2008 ja eduskuntaan vuonna 2011 Vasemmistoliiton listoilta. Äänimäärät (35 ääntä kunnallisvaaleissa, 158 ääntä eduskuntavaaleissa) eivät kuitenkaan riittäneet, ja tämän jälkeen Seppo Linnaluoto näyttää hylänneen politiikan.

SeppVei[muokkaa]

SeppVei (s. 14. joulukuuta 2007 kello 19.15), kuten keskustelusivulta näkyy, toimii eikä selittele. Saamme hänestä kuitenkin kuvan, hän on rustannut informatiivisen käyttäjäsivunsa oivaltavasti Wikipedia-artikkelin muotoiseksi. SeppVei on tolkuton narsisti tai lapsellinen mies.

»Wikipedia-innostuksen sain vasta joulukuussa 2007. Ensimmäinen laatimani sivu oli parikkalalaisesta Mannerheimristin ritarista Mikko Anttosesta. Siihen oli syynsä, jotka jääköön tässä kuitenkin kertomatta.»

Okei, pidetään mielessä. Siinähän sitten vihjailet olevasi sukua Marskin ritarille. Se on todella harvinaista.

On jostain kunnastakin kotoisin, eräretkeily, elektroniikka-alan yrityksessä töissä, siis joskus aiemmin, penikoita on, tätä aika perus pakin-&filosofointia ”perusresepteistä” hyville wikiartikkeleille, ikään kun joku tulis täältä ohjeita lukemaan, jaari jaari, todella tyhjänpäiväistä kuvailua

»As a Wikipedia writer and Wikimedia Commons photographer I, however, try to avoid most of the things I see around me in the office. On the contrary, I am curious both in small everyday matters and in ancient places and people - such as the Finn, who took part in Captain James Cook's first sailing trip. Did you happen to know of him? Most likely not.»

, kirjasuositus, tori Kiotossa, mukavaa, maailmalla on kuva siitäkin – ”tuli hyvinkin tutuksi joulukuusta 1991 maaliskuuhun 1993”, jaari jaa, päättävä osio ”Lähteet” kertoo muokkausnäkökantoja kuten käyttäjäsivulla kuuluu: ”Lähdekritiikin merkitystä ei voi vähätellä, mutta faktojenkaan esittämisen ei pidä olla mekaanista ja puisevaa.”[35] Jatko kuuluu varmaan ”Sanojensa mittainen – äänesi arvoinen”.

SM[muokkaa]

Savolainen SM on Wikipedian peruskäyttäjiä. Hän vastustaa Suositellut sivut -käytäntöä ja haluaisi säilyttää jok'ikisen Wikipediaan kirjoitetun tositeeveejulkkiksen elämäkerran tai 10 työntekijän pikkufirman mainoksen. Sillä tavalla hän aiheuttaa harmaita hiuksia ylläpidolle. Muokkausmäärältään hän oli aikoinaan suomenkielisen Wikipedian kärkikastia.

22. toukokuuta eräs tämän tekstin kirjoittajalle hyvin läheinen trolli ja vandaalin sockpuppet (jonka nimeä ei nyt kuitenkaan tässä voida mainita) keksi ehdottaa SM:ä ylläpitäjäksi[9] ja hän kieltäytyi, mokomakin pelkuri. SM:n ihmetyttävin erikoisuus on että hän ei ole koskaan kannattanut ketään ylläpitäjäksi, tai korkeintaan kerran. Se antaa kuvan siitä että hän vastustaa käyttäjien ylläpitäjyyttä, mikä on ennenkuulumatonta.

SM on eriskummallinen ihminen. Hän on erittäin urheilullinen ja asiallismielinen ihminen ja lukee Veikkaajaa. SM kannattaa Savon itsenäisyyttä ihan tosissaan. Hän on kiinnostunut urheilun lisäksi ainakin kansatieteestä ja muusta syvällisestä. Hän pitää muokkaussotiin osallistumisesta, mutta asiallisuuttaan hän ei menetä, toden totta! SM puolustaa kantaansa kauttaaltaan asiallismielisesti, mutta usein melko umpimielisesti ja itsekeskeisesti. Hän ei harrasta henkilökohtaisia hyökkäyksiä eikä juuri kiroilua. Hikipedian asiantuntevien analyytikoiden tekemän analyysin kauttaallisesta asiallisuudesta ja hyökkäyksiin sortumattomuudesta vahvistavat täysin muun muassa nämä yksin yhdeltä edelliseltä kuukaudelta poimitut muokkaukset/kommentit: [10], [11], [12], [13].

SM:n vastakohta on ML, jonka kanssa hän ei erityisemmin tule toimeen.

”Hei! Mainostat olevasi inklusionisti, mutta viime aikoina et ole äänestänyt artikkelien säilyttämisen puolesta. Viime aikoina on poistettu monia säilyttämisen arvoisia artikkeleita.”

~SM Kouluhain keskustelusivulla

”Alaikäisen hyväksikäyttö on moraalitonta.”

~ML:n vastaus

SpaceAce[muokkaa]

SpaceAce on aktiivimuokkaaja ja surullinen tapaus. Hän on kaksi kertaa yrittänyt päästä eroon Wikipediasta ja kaikista kavereistaan siellä, mutta kummallakin kerralla Säätiön miehet ovat pistäneet aikeille topin. SpaceAcella on myös muita ongelmia: Hän on KISS-friikki ja ihailee yhtyeen ex-kitaristi Ace Frehleytä. Lisäksi hän on kuuhullu, ja eräät teoriat jopa väittävät, että SpaceAce on saapunut Saturnuksesta maahan levittääkseen muinaisen Ace-jumalan sanomaa. SpaceAce on maalannut kasvoihinsa Ace Frehleyn kasvokuvion ja haluaa ylläpitäjäksi. Hän on yrittänyt olla vakuuttava ja puuttunut asioihin, joista ei ymmärrä mitään, saadakseen luottamusta. Crimson Cherry Blossomin tiedetään käyttäneen SpaceAcea hyväksi wikipoliittisissa pyrkimyksissään[14], mutta asiasta on yleensä mieluummin vaiettu kuin puhuttu.

Sts[muokkaa]

Sts on peitellyn vandaalimielinen käyttäjä. Häntä ei ole näkynyt toukokuun 2010 jälkeen[36].

”Minä lupaan maksaa Ulrikan ja Joonasl:n käyttöön yhden salkullisen keskiolutta (24 tölkkiä), mutta se koko salkku pitää nauttia vesisateessa myrskyisen meren rannassa. Kumpainenkaan ei saa poistua paikalta, ennenkuin kaikki on juotu ja riidat sovittu.”

~Sts. Taka-ajatuksena on selvästi saada känniset riitelijät liukastumaan kuolemaansa!

Sts käytti ”Olen vasta n00b, yritän jatkossa olla tarkempi” -tekosyytä pitkään – keskustelusivullaan aina ”Lähdepyynnöistä”-otsakkeeseen saakka eli 27.4.2007–25.2.2008 – kuin Lintu ja Lapsi ikään, vaikkei kirjoitakaan sentään aivan yhtä huonoa kieltä. Sts kuitenkin kävi ristiretkeä typerällä tavalla väärien kirjoitusasujen puolesta:

”Hei, tiesithän että paikkakuntalaiset esimerkiksi helsinkiläiset kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.”

~Ville Siliämaa

”Siinähän se pointti onkin, ettei se ollut hyvinkääläiset, vaan Hyvinkääläinen. Mielestäni tämä pitäisi kirjoittaa isolla.”

~Sts

Epäilyttävää uppiniskaista mukatietämättömyyttä. Yhtä salakavalaa on esiintyä sotkijoiden suutuksiin ajaneena ja samalla hetkellä tokaista ”käytän [vandalismista] terrorismi sanaa, koska se mielestäni rikkoo hieman Wikipedian tylsää kaavaa”([15]).

Erityiskunniamaininnan Sts puolestaan ansaitsee Mirkku-kortin lätkäisystä pöytään.

Miksi poistit mainiot käyttäjäsivusi? Toivottavasti palautat ne taas muutaman päivän päästä, joku koirankuvakin olisi kiva.

~Sts Crimson Cherry Blossomin keskustelusivulla ilman mitään edeltävää keskustelua

Kukintokaveri tuli Sts:n keksustelusivulle otsikolla ”Joku koirankuva”.

Tuosta kiusaamismuokkauksestasi, johon Samulili laittoi linkin: se "joku koira" on nyt lähtenyt taivaallisille niityille ja se "joku koira" on aiheuttanut enemmän kyyneliä, kuin mikään asia ennen ja hänen kuvansa on nyt siellä käyttäjäsivullani, niinkuin ivallisesti toivoitkin. Oletko nyt perkele vie tyytyväinen, tekeekö vielä mieli kiusata ja lyödä lyötyä?

~Crimson Cherry Blossom

Miksi ihmeessä jauhat tällaisesta asiasta minun keskustelusivulla? Tämä ei ole mikään kenneli, vaan tietosanakirja. En provosoidu enempää, hanki uus piski.

~Sts

Hyvä, sitähän minäkin. Tuo oli ennakkovaroitus. PS: hän ei ollut mikään "yksi piski", vaan Mirkku-koira, paras ystäväni koskaan, enkä toista samanlaista tule löytämään. Toisen koiran voin kyllä ostaa ja rakastaa aivan samalla tavalla, mutta hän ei olisi sama.

~Crimson Cherry Blossom

Sts ei näemmä ymmärrä lainkaan ,kuinka tärkeä ystävä eläin voi ihmiselle olla! Minullakin oli lapsena koira, ja rakastin häntä koko sydämmestäni. Eikä häntä voi kukaan korvata ei vaikka toisia yhtä rakastettavia omalla tavallaan yhtä suloisia tulisikin. Eläinten ei pitäisi kuolla koskaan ! :(

~Lintu ja Lapsi

Minä en taas ymmärrä koko väittelyä lainkaan. Menkääs nyt kaikki tekemään tietosanakirjaa ja lopettakaa toistenne tahaton tai tahallinen ärsyttäminen (tämä siis koskee kaikkia yllä olevia). Tällaisesta säädöstä ei seuraa mitään hyvää. tähän viestiin ei tarvitse vastata, vaan sen tietosanakirjan tekemisen saa aloittaa heti:-)

~Albval

Kuka sen ärsytyksen taas aloitti? Totta kyllä on, että jotaan hyödyllistä olisi hyvä tehdä. Mutta kyllä tuo kummastuttaa, että yhtäkkiä tulee tällainen aihe keskustelusivulle.

~Sts

Vaikka itse aloitti siellä toisella keskustelusivulla![37] Selittelee, hän:

En mielestäni provosoi. Olen vaan kyllästynyt tiettyjen käyttäjien ilmiselvään trollaamiseen, minkä toivoisin loppuvan. Järkevämpää toki olisi kehittää tietosanakirjaa. Lisäksi käyttäjä NN taitaa provosoida aivan ilokseen lätkimällä aiheettomia mallineita, ja kehumalla sillä, että hänellä on erioikeuksia Wikipediassa. Jopa sellaisia, mitä ei edes ylläpitäjillä ole.

~Sts

Ohimennen vielä kysäisin, että ketä tarkoitat tuolla käyttäjä NN:llä?

~Ville Siliämaa

Kysy toki. NN tarkoittaa yleensä sellaista henkilöä, jonka nimeä ei haluta tuoda julki syystä tai toisesta.

~Sts

Näin röyhkeästi emme muista Siliämaata koskaan kyykytetyn. Anonyymiyden kirouksen takia Sts:ää ei voi kuitenkaan edes saattaa vastuuseen teoistaan.

Styroks[muokkaa]

Styroks
Ensimmäinen muokkaus 23.10.2007 klo 20:17, lisäsi neljä (4)‎ tavua artikkeliin ”Skitsofrenia” ‎
Muokkausmäärä 9 580, sanoo toimintosivu. Toisaalta sama toimintosivu sanoo, että Styroks olisi rekisteröitynyt 12. huhtikuuta 2013, mutta sehän on mahdotonta.
Ikä ei tiedossa
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä inklusionismi-eventualismi. Lisäksi erillisesti "vastustaa" deletionismia.
Kotipaikka ei tiedossa
Kokonaisarvio
Sukupuoli miesson
Kielitaitoisuus suomi
Sitaatti "Yleensä kyllä ruukaan merkata lähteet jos sellaset sattuu olemaan nopeasti saatavilla mutta tästä on jo liian kauan enkä muista enää mistä olen ko. tiedot saanut. :P"[16]
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 lukihäiriö, ADHD yms.[38]
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) asiallinen, ellemme oleta mokailuja kauheaksi juoneksi
Luottokortin numero hups meilt hukku se matkal :P oli suht helppo hankkii kyl, mut siis sori!

”’Musafoorumi’: Ei moisia ole lainkaan luvallista pitää Wikipediassa.”

~Louhikärmes

”Well, we all make mistakes, don´t we? Sekakäyttäjille sattuu kummallisia päähänpistoja. :D”

~Styroks[39]

Styroks on rento jätkä ja ihme hiihtäjä. Hän pitää siileistä, blues-musiikista (krooh), kemiasta ja fysiikasta.[17] Styroks on kirjoittanut laajalti mm. lääkkeiden väärinkäytöstä, Jammu Siltavuoresta ja niin edelleen.

En merkitse tänne jokaista tekemääni muutosta, vaan ainoastaan suuremmat ja merkittävämmät muutokset.

http://krematron.dy.fi/ - Kotisivuni

WikiMuokkauslaskuri

Commons-kuvani

Oma hiekkalaatikko

Siis asiaan.

Ensimmäistä kertaa sormeilin Wikipediaa 23. maaliskuuta 2006. :D Sen jälkeen jumalattoman sähläämisen ja taistelun jälkeen tällä nimimerkillä:

Voimme siis todeta että tällä menolla ensimmäisenkään ansiomerkin ansaitseminen on vielä vuosien raskaan raatamisen takana, ehdin siis kuluttaa sormenpääni luuhun asti näppistä näpytellessäni mutta ehkei mikään taitomerkki kuitenkaan ole syynä pitelemättömään hinkuun jatkaa tätä loputonta projektia tiedon ja tietämyksen lisääntyessä joka joktosekunti. :D

~Ote Styroksin käyttäjäsivulta (ks. viimeisin viite).

Suklaa123[muokkaa]

Suklaa123 on vuoden 2014 tammikuussa rekisteröitynyt aivan käsittämättömän vähämielinen käyttäjä.[18][19] Kirjoittamishetkellämme kuisella urallaan Suklaa123 on ryhtynyt jo innokkaasti kumoamaan sotkuja, jakelemaan varoitusmallineita, toivottamaan käyttäjiä tervetulleiksi sekä tunkemaan tuoreista muutoksista löytämiinsä keskusteluihin, ja onpa luonut artikkelintynkääkin. Innokkuus ja yhteisöllisyys vievät hänet vielä pitkälle. Ehkä Suklaasta kehittyy ajan kuluessa helposti ohjailtava ylläpitäjä korkea-arvoisemmille. Menkää siis ja seuratkaa, tehkää havaintoja ja manipuloikaa paljastumatta.

Sullay[muokkaa]

Sullay on omien sanojensa mukaan muokannut Wikipediaa vuodesta 2009. Tähän päivään (elokuu 2018) mennessä hänen ansioluetteloonsa kuuluu likimain tuhat luotua artikkelia, hyvin hätiköityä muokkausten seulomistaesimerkki ja liuta idioottimaisia ehdotuksia suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi artikkeleiksi.

Sullay pyrki ylläpitäjäksi tammikuussa 2019 ja keräsi kannatusta jopa 19 prosenttia. Kenties seuraavalla kerralla näemme jopa 20 prosentin kannatuslukeman ylittyvän.

Sumafi[muokkaa]

”Ei tässä ole kysymys mistään keskusteltavissa olevista muokkauksista – tai edes "muokkaussodasta" –, vaan Punk in Finland -foorumilta johdetusta yksinomaan [Suomen Kansa Ensin -järjestön] vahingoittamiseen pyrkivästä sabotaasikampanjasta.”

~4. marraskuuta 2018

Tämä artikkeli on kyllä ihan järkyttävän huonosti kirjoitettu. Onko teksti tuotettu Google Translatella, vai onko vasemmistopropagandistien kielitaju ja käsitteenhallinta saavuttamassa uusia pohjia?”

~10. joulukuuta 2018 (linkki ei alkup.)

Siinä missä Kekmon saattaa olla suomenkielisen Wikipedian alt-right-syöpäläinen, on Sumafi jo suorastaan uusnatsisyöpäläinen. Kaveri on muun muassa vaatinut artikkelin Uusnatsismi siirtämistä nimelle Uuskansallissosialismi, vaikka jälkimmäistä termiä ei käytetä niin missään, sekä väittänyt kommunistien ajavan Wikipediassa agendaa tässä keskustelussa.

Sumafista tehtiin Laxin ohella kommenttipyyntö 11. huhtikuuta 2019 sen jälkeen, kun kaksikko oli pyrkinyt estämään erästä IP-osoitetta poistamasta Sumafin Otrfaniin kohdistamaa henkilökohtaista hyökkäystä erään sivun keskustelusivulta.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Markuskala/Arkisto#Wikipedia:Ei_henkil.C3.B6kohtaisia_hy.C3.B6kk.C3.A4yksi.C3.A4_2
 2. tosi tehokasta sen kanssa
 3. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Markuskala/Arkisto#K.C3.A4ytt.C3.A4j.C3.A4sivusta
 4. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Markuskala&diff=10080600&oldid=9787760
 5. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Markuskala/Arkisto#Kommenttipyynt.C3.B6_Joonasl:st.C3.A4
 6. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Markuskala&oldid=6725038#Muokkaussodat
 7. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Merikanto&oldid=13537399
 8. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Metaskeema&oldid=6819480
 9. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Apostasia&diff=7151553&oldid=6951641
 10. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Junafani&curid=293067&diff=13890722&oldid=13793211
 11. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:ML&oldid=380157
 12. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Aslak&diff=509774&oldid=509742
 13. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Sienet&diff=3243974&oldid=3243950
 14. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Uusi_Teuvo
 15. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_sivut/Kaikki_Simpsonit-jaksokuvaukset&diff=1490801&oldid=1490797
 16. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Poistettavat_sivut/Kaikki_Simpsonit-jaksokuvaukset&diff=1491635&oldid=1491552
 17. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Paska_%28kunta%29
 18. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Aslak
 19. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Aslak&diff=509579&oldid=509577
 20. Toisaalta vuotta myöhemmin ML kannatti 16- taikka 17-vuotiaan MiPen ylläpitäjyyttä: http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/MiPe&diff=1830437&oldid=1830388
 21. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Hauskimmat_kiistat&diff=prev&oldid=5847952
 22. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Black_Eagle/arkisto_vanhin#Vandaalitunnus
 23. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Urheiluviikko#.3F
 24. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Anaaliseksi&diff=next&oldid=10890449
 25. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kommenttipyynt%C3%B6/Jaalein_muokkaukset_ja_estot
 26. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Omq/Arkisto#Kampanja
 27. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Omq/arkisto3#Kommenttien_poistaminen
 28. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Omq/arkisto3#otsikko
 29. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Poistettavat_sivut/Susanna_Turja
 30. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Santtu37&oldid=10785566
 31. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Suomen_esihistoria&diff=prev&oldid=824936
 32. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Seppoilmari/Arkistosivu_1#Kostenkin
 33. Tässä lisää informaatiota.
 34. Väite on vanha, mutta se tarkistettiin tammikuussa 2014 ja havaittiin edelleen voimassa olevaksi. Kerran Seppo tosin laittoi äänensä ilmeisen vahingossa "poistettava"-kohtaan[1]. Mahtoi Seppoa kauhistuttaa.
 35. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Käyttäjä:SeppVei&oldid=13913006#L.C3.A4hteet
 36. tähyilty huhtikuussa 2019
 37. Lisäksi Sts:n alkuperäinen viesti ei tullut esimerkiksi kuukauden päiviä CCB:n syytöstä aiemmin, vaan vain päivää vaille kuukauden aiemmin.
 38. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Styroks&oldid=14172329#Tarkkuutta_seulontaan
 39. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Styroks/Arkisto_1#.E2.80.9DMusafoorumi.E2.80.9D