Wikipedian käyttäjät A-E

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian sensorit
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikipsykologia
Wikisosiologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön

Λ[muokkaa]

”Älyämpäriksi” kutsutaan jotain kannabiksen nauttimiseen käytettävää viritystä. Koska slangi ei kelpaa, käyttäjä Λ (kreik. kirjain lambda; tunnus ent. Casimirpo) keksi sille oman englannista käännetyn terminsä painovoimavesipiippu[1], jota Googlekaan ei tunne. Lambda levittelee keskusteluja ja hänestä on tehty kommenttipyyntö.

Lambda on lisännyt artikkeliin ”McDonalds” seuraavan tekstin:

»McDonaldsin muka-raflaava viestintätoimisto spämmäilee nykyään vapaaehtoistyötä terrorisoiden avointa tietosanakirjaa, Wikipediaa. Wikipedian traditioista, käytännöistä tai hyvistä tavoista välittämättä nämä kirjoittavat mitä sattuu pitkin vapaaehtoisten kovalla vaivalla rakentaamaa tietosanakirjaa.»

Tämä pistää epäilemään Lambdaa Shitter Limitedin sukkanukeksi.[2] Lambda on mahdollinen trolli; näin hän muistuttaa toista käyttäjää lähteiden käytöstä:

”Eli lähteitä olisi hyvä käyttää! Olisi hienoa jos liittyisitte Merkittäviä Lähteitä Muokatessaan Kirjaavien ja Lainaavien Muokkaajien Kaartiin (MLMKLMK). :)”

~otsikolla ”Lähteiden käyttö hienoa wikeilyä!”

Aadesig[muokkaa]

Aadesig on kiihkokristitty hörhö, joka tekee oman teologisen tutkimuksensa pohjalta rajatapauksellisesti lukukelvottomia artikkeleita ja lisäyksiä. Yleensä lähteeksi kelpaa Raamattu riippumatta siitä, esiintyykö artikkelin kohteena olevaa käsitettä ko. kirjassa tai ei. Yleensä ei esiinny. Aadesigin merkittävimpiä kontribuutioita on artikkeli uskonpuhdistuksesta käsitteenä, joka ei rajaudu 16. vuosisadan reformaatioon. Käytännössä kyse on ilmeisesti vain uskossa pysymisestä, ja "tiedoksi" tarjotaan tällaista teologisesti itsestään selvää liirumlaarumia takuulla pätevästä lähteestä, jota Aadesig on sattunut kuuntelemaan: "Helluntaisaarnaaja Mauri Viksténin mukaan syy uskosta eksymiseen on, että uskova ei tunne Raamattua ja tällä tällöin ei ole ns. sisäistä johdatusta, kun tämä lainaa Jeesuksen sanoja Ettekö te siitä syystä eksy, kun ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa? Tähän Vikstén viittaa, että vain ne, jotka tuntevat Jumalan voiman ja kirjoitukset voivat tuntea tätä sisäistä johdatusta." Kuvaavaa on, että aiheesta ei ole artikkelia millään muulla kielellä, joten käytännössä suomenkieliseen Wikipediaan kelpaa laajahkoksi artikkeliksi jonkun yksittäisen jeesustelijan oma teologinen näkemys jostain ihan keksitystä käsitteestä, jota ei tunneta edes Ameriikan megakirkoissa.

Aadesig tunnetaan briljantista argumentaatiostaan, joka koostuu sataprosenttisesti Raamatulla päähän lyömisestä. Maistiaisia:

”Mä tiedän, mitkä näiden asioiden poissulkemisen taustalla vaikuttaa, mutta jos sinä et nyt sitä tiedä rakas lukija/poistaja, niin rukoile Jumalaa, että tietäisit. Vai voidaanko nykyisellään väittää, kuin professori perimmätään tahtoo sanoa, ehdottaessaan poistoa, että usko on jo puhdistettu ja se ei voi "likaantua" tai "tahraantua" vaikka syntiä tekisimmekin, koska Luther, joka suuressa Jumalan viisaudessaan naulasi teesit oveen on puhdistanut oven sekä ihmiset sen huoneen sisällä ikiajoiksi. Tähän sopii ehkä parhaiten se Jeesuksen kohta, jossa hän sanoo Älkää heistä välittäkö: he ovat sokeita sokeain taluttajia; mutta jos sokea sokeaa taluttaa, niin he molemmat kuoppaan lankeavat. Siunausta.”

~Aadesig em. artikkelin keskustelusivulla

Kyseessä on hihhulointipiireissä suosittu ulkoa opeteltu teennäinen ja passiivis-aggressiivinen puhetapa, joka on siitä tehokas, että normaalit ihmiset eivät yleensä osaa vastata siihen millään tavalla, jota hihhuli ei voisi tulkita voitokseen.

Aadesig ihailee Billy Grahamiä, ja pitkälti Aadesigin ansiosta Wikipedian kristittyihin kohdistuvia vainoja käsittelevä artikkeli kutsuu kristittyjä uhreja nykyaikanakin jatkuvasti marttyyreiksi. Aadesig on myös parantanut artikkelia lisäämällä siihen oikein kehystetyn sitaatin Raamatusta kokien tarpeelliseksi täsmentää, että Jeesuksen Vuorisaarna on "kuuluisa".

Aadesig on uskonpuhdistuksen käsitteen suhteen taittanut ristiritarinpeistään myös varsinaista reformaatiota käsittelevän artikkelin (ks. tätä) keskustelusivulla:

”Myöskin siltä kantilta artikkeli on yksikantainen, että uskonpuhdistus olisi kuin osa evoluution kaltaista teoriaa tai tapahtumien ja niiden kehityksen tulosta. Aivan kuin Raamatun Jumala ei voisi muuttaa ihmistä ja yhteiskuntaa vaan se kehittyisi ihmisten filosofioiden kautta ainoastaa. Tai sitten vastaavasti, että aivan kuin Jumala olisi ollut olemassa vain aikana, jota artikkeli käsittelee. Säälittävää sokeutta sanon minä.”

~Aadesig

Eli siis historiaa ei tulisi käsitellä tapahtumien ja aatteiden tai näiden kehityksen kautta. Tietäkää, ihmiset, millaiset voimat teidän Google-hakujenne ykköstulokset kirjoittavat. Tietäkää ja rukoilkaa, sillä muu ei enää voi pelastaa.

Arto Alanenpää[muokkaa]

Sandglass vermin .svg Päivitystä kaivataan!
Tämä artikkeli ei ole ehkä paskaa, mutta se kaipaisi kipeästi päivittämistä.
Ole siis reippaampi kuin se, joka lisäsi tämän laatikon tähän, ja tuo artikkeli tähän päivään.

Aadesig siirtyi alkuvuonna 2009 käyttämään käyttäjää Arto Alanenpää sekä aloitti tubettajan uran käyttäjänimellä TheGospelWorship (nyk. TALKRADIO). Käyttäjän puuhat on tammikuussa 2019 huomioitu Politiikasta-sivustolla keskusteltaessa valeuutisista.

Abc10[muokkaa]

”On siellä ehkä jotakin nyt oikeinkin, mutta elinaikatietoihin ei merkitä s.- ja k.-lyhenteitä eikä suomenkielisen lähteen viitteseen merkitä kieltä. Toisekseen olit nyt lisännyt lähteisiin Porvalin Vakoojakoulu-kirjan, mutta artikkelissa ei näytä olevan sellaista uutta tietoa, jota olisit sillä lähteistänyt, joten taidan siirtää sen Kirjallisuutta-otsikon alle. Samoin siirsin toisenkin Porvalin kirjan, koska elinaikatiedot kerran ovat kaikki Uppslagsverket Finlandissa, ei siihen muita lähteitä tarvita. Poistin myös Virtarannan artikkelin, koska siitä ei ole mitään hyötyä, eikä se ole edes luettavissa kuin maksullisena. Ehkä annat artikkelin nyt olla, ettei tule enempää korjattavaa.”

~Abc10

Abc10:tä voisi parhaiten ehkä kuvata niin, että hän on Wikipedian käyttäjä. Hän siis osallistuu karkotusprosessiin, jos Wikipediassa on joku, joka koettaa muuttaa alkujaankin jo kieliopillisesti täysin korrektia tekstiä muotoon, joka ei kuulosta saatanan tyhmältä; hän kunnioittaa käytäntöjä silloinkin, kun tämän seurauksena on lähinnä pienimuotoista haittaa; kun useat ovat esittäneet kannan, että vain täydellinen lista inehmon teoksista voi olla artikkelissa otsakkeella Teokset (eli ”valituille teoksille” Teoksia), tämä suoraselkäinen herra katsoo perustelevansa vastakkaisen valinnan luettelemalla sellaisia aivan johdonmukaisesti Wikipediassa nominatiivissa otsikoituja sanoja niinkuten Juoni eikä Juonta.

Abc10 on ollut 13 kertaa estettynä, viimeksi heinäkuussa 2019. Hän on myös syyttänyt Stryniä valehtelijaksi.[3] Abc10 uskoo kaikkien ylläpitäjien ja eri mieltä hänen kanssaan olevien olevan salaliitossa. Abc10 uskoo myös pieniin vihreisiin miehiin ja että maa on litteä. Salaliitto vakoilee ja häiritsee hänen elämäänsä systemaattisesti Wikipediassa. Hän on esittänyt varteenotettavia todisteita salaliitosta, kuten että hänen nettinsä on hidas.

”Esto muutenkin huono ratkaisu asiaan. Abc10 tekee kuiteskin noin 200 Wikipediaa hyödyttävää muokkausta viikossa, jotka sitten jäävät tekemättä kun ei pysty viikkoon muokkaamaan. Esto on harvoin hyvä ratkaisu mihinkään tällaiseen.”

~Hartz Abc10:n keskustelusivulla 4. huhtikuuta 2019

Mahdollinen sukkanukkeilu[muokkaa]

Zache vihjasi kesäkuussa 2018, että kuusi samankaltaisia muokkauksia tekevää käyttäjää (Tpe1, Lehmäantilooppi, Teakoo, Typotus, Ja1l&caa ja Weird1e) olisivat olleet Abc10:n sukkanukkeja. Mikäli asia näin on, olisi Abc10 jo lähes Auru Aron vertainen sukkanukkemestari – tai no, mestari ei jäisi kiinni, mutta eipä Abc10 tästä epäilystä saanut mitään sanktioitakaan, ainakaan toistaiseksi, mikäli mainittujen tunnusten estämistä pysyvästi ei lasketa. Huomionarvoista on, että – edelleen Zachen sanoin – tunnuksia oli käytetty toistuvaan Thille vittuiluun, joten Abc10:llä voi olla jotakin hampaankolossa häntä vastaan, jos tunnukset tosiaan olivat hänen.

Alexius Manfelt[muokkaa]

Alexius Manfelt terminoi Wikipedia-uransa saavutettuaan valaistumisen ja halusi sitten katkaista kaikki siteensä Wikipediaan, minkä ymmärrämme hyvin. Hikipedia haluaa tukea entisten wikipedistien usein vaikeaa rehabilitaatioprosessia normaalin yhteiskunnan piiriin. Siksi tässäkin joskus ollut teksti on poistettu ja enää lähdekoodissa, mistä kukaan ei sitä näe. Nykyään Alexius julkaisee huutomerkkiin päättyviä blogiartikkeleita Uuden Suomen sivustolla.

Alphaios[muokkaa]

Alphaios
Ensimmäinen muokkaus 30. heinäkuuta 2006
Muokkausmäärä 6653 (tammikuu 2019)
Ikä
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä jonkin sortin inklusionismi
Kotipaikka Oulu (tieto vuodelta 2007)
Kokonaisarvio jokseenkin hörhö
Sukupuoli mies (oletettavasti)
Kielitaitoisuus suomi (ei ole muuten tehnyt yhtäkään muokkausta vieraskielisissä Wikipedioissa)
Sitaatti
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 2 (käyttäytyminen), 7 (näkemykset)
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) asiallinen
Luottokortin numero Elisa-vandaalien selvityksen alla

Alphaios on varsin veikeä pikku wikipedisti. Ennen Alphaios-tunnuksen luomista kesällä 2006 hän oli muokannut jo jonkin aikaa tunnuksella Valosade, jolla mm. sai aikaan pitkän keskustelun siitä, pitäisikö artikkelissa Atlantis mainita satumantereen löytymättömyyden syyksi meriarkeologian puute sen väitetyllä sijaintisalueella.

Alphaios on wikiuransa aikana luonut suuren määrän erilaisia rajatietoa, salaliittoteorioita, näennäistieteitä, ufologiaa ja ennen kaikkea teosofiaa käsitteleviä artikkeleita. Hänen magnum opuksensa on suositelluksi sivuksi vuonna 2010 valittu artikkeli H. P. Blavatsky, jonka sisällöstä hän on tosin joutunut vääntämään kättä Thin kanssa. Epäpätevämpää tunarointia puolestaan edustaa hyvin tämä lisäys tammikuulta 2007, jossa Alphaios siteeraa mistä lie alulle pantua kaupunkitarinaa.

Jostakin käsittämättömästä syystä Cimon Avaro ehdotti Alphaiosta ylläpitäjäksi tammikuussa 2007. Äänestyksessä Alphaios keräsikin kannatusta melkein huimat 20 prosenttia.

Analyysi[muokkaa]

Ks. evankeelinen kristillisyys ja Thi.

ArttuS[muokkaa]

ArttuS
Ensimmäinen muokkaus 18. marraskuuta 2007
Muokkausmäärä päätunnuksella 8 547 (29. joulukuuta 2013)
Ikä 11
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä ääri-inklusionismi
Kotipaikka Helsinki
Kokonaisarvio
Sukupuoli lapsi
Kielitaitoisuus englannin kieli, ruotsin kieli, eesti
Sitaatti
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 2
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) aluksi asiallinen, sitten muuttui vandaaliksi
Luottokortin numero selvittäminen on Elisa-vandaalien prioriteettilistalla häntäpäässä

Teillä tietymättömillä,
autuailla hautuumailla
leijuu sumu, savu, usva,
peittää miehen äänen.
’Minut on murhattu,
hakattu paloiksi,
heitetty seinille,
naurettu pois!’

~A. W. Yrjänä ArttuS:stä

ArttuS (ent. Kalastaja09) on helsinkiläinen pikkupoika, joka haaveili "joskus" olevansa Wikipedian mahtavin ja suurin ylläpitäjä. Heinäkuussa hän ehdottikin itse itseään (kukapa ei) ylläpitäjäksi, mutta ylläpitäjä-äänestyksen tulos oli lievästi sanottuna epätasainen häntä vastaan[1], ja hän päättikin äänestyksen etuajassa, syynä se että "meni liikaa pelkäksi keskusteluksi". Oikeampi syy ei ollut edes häpeä, vaan se, että joku oli kaivellut hänen IP-osoitemuokkauksensa esille.

ArttuS:lle on suoritettu osoitepaljastus, mutta hän onnistui välttämään mahdollisten toisten käyttäjätunnusten olemassaolon paljastumisen pienen porsaanreiän avulla: jos tunnuksilla ei ole muokattu yli puoleen vuoteen, osoitepaljastus ei onnistu. Arttu tiesi tämän itsekin mutta aloitti kauhean itsensä puolustelun sukkanukkehuhujen edessä. Arttu väitti, että käyttäjätunnukset kuuluvat hänen kahdeksanvuotiaalle pikkuveljelleen. Useimmille käyttäjille selitys siitä, että kahdeksanvuotias pikkuveli oli tehnyt täsmälleen samanlaisia muokkauksia samanlaisista aihepiireistä kuin Arttu meni läpi kevyesti.[2]

ArttuS oli Wikipedian äärettömin inklusionisti, halusi säilyttää joka ikisen artikkelin Wikipediassa. Miihkali ei voi sitä käsittää:

”Ääri-inklusionismi vaikuttaa Vastustan-ääniä katsoessa entistä enemmän vandalismilta. Ihan hauska vitsi muttei tietosanakirjakamaa.”

~Miihkalin kommentti elokuussa 2008 siihen, kun ArttuS ja Lab-oratory vastustivat Luettelo ensimmäisistä -artikkelin poistoa

Elokuussa 2008 ArttuS sai Wikipedian sisarprojekteissa ikuisen eston käyttäjä Spacebirdyn tekemän osoitepaljastuksen perusteella. Wikipedian keskustelusivulla aiheesta kehkeytyi kova keskustelu, jossa selvisi, että Artun IP:llä oli vandalisoitu useissa wikeissä. Tästäkös Arttu hermostui, joten hän alkoi vandalisoimaan, saaden ikuisen eston[3]. Vajaa viikko ikuestonsa jälkeen hän palasi tunnuksella GrB-89, jolla valehteli että olisi aikuinen ja asuisi Loimaalla. MikkoM asetti hänelle osoitepaljastuksen perusteella ikueston eston kiertämisestä. Siitä syystä Arttu alkoi massavandalisoimaan eri tunnuksilla lähes kaikissa sisarprojekteissa sekä yli kymmenessä muussa wikipediassa. Hän on myös ilmoittanut että on luovuttanut, koska ei enää jaksa. Eli hänestä emme todennäköisimmin enää kuule.

Asian tuntiij[muokkaa]

Tämä päätyi wikihistorian ensimmäisenä wikipedistin tallentamana kuvana kuvaton.comiin, tosin sielläkin bshittiin. Commonsista kuvaa vaadittiin poistettavaksi syyllä "Self-drawn instructions for drug use. Out of scope, not useful for an educational purpose." Vaatimus kävi toteen pitkän kansainvälisen puinnin jälkeen. Jafeluv: Get real, what instructions?

Kun huumetta otetaan suoneen,vaarallisia hivenaineita kulkeutuu ja ne voivat vahingoittaa elimistöä mitä muuten ei tapahdu kun on suodatus ja hajoamus.

~Asian tuntiij[4]

Jos "Dexmihuumetta markkinoi suomessa Orion pharma" on mielestäsi lähteen referoimista, taitaa olla kommenttipyynnön paikka eston päätyttyä.

~Jisis ohjeistaa hyväntahtoista n00bia

Huumetrolli[5], hauska[4]. Vastusti tiukasti huumeita, mutta teki niiden käytöstä opaskirjan, joka poistettiin Wikikirjastosta. Asian tuntiij teki puolentoista kuukauden aikana puolitoistatuhatta muokkausta Wikimedian eri projekteihin ja on luultavasti ainoa vandaali, joka on eston jälkeen varta vasten kutsuttu toiseen wikiprojektiin mellastamaan.

Wikiura alkoi varsin terveälyisillä selostuksilla kannabiksen valmistus- ja käyttömenetelmistä: "Sidosaineiden poiston jälkeen kannabista ei kuitenkaan voida käyttää polttamalla, koska se valuu herkästi hengen mukana keuhkoihin." Ylläpitäjä Jisis lisäsi tekstiin tarkennus- ja tarkistuspyynnön, koska hän ei (yllätys, yllätys) löytänyt tietoja mainitusta lähteestä eli YK:n 300-sivuisesta huumeraportista. Ei siis voida käyttää polttamalla koska voi mennä henkeen. Tiedon poistoon ei riittänyt syyksi sekään, että mainittujen sidosaineiden poiston päämääränä oli kannabiksen suonensisäinen käyttö.

Kirjoitti oma keksimällä kemiallisella termillä otsikoidun artikkelin "Huumeiden funktionaaliset ryhmät ja perusasteet", jossa luki muun muassa ilman lähdettä, että suklaan myöntämistä nuorille tulisi välttää. Wikiyhteisö väitteli kolme viikkoa siitä, pitäisikö artikkeli poistaa (vrt. ajankohdat: [5][6]).

Suomen kielen taito oli vajavainen, joten Asian tuntiij kirjoitti huumeiden vaaroista varoittelevat artikkelinsa huumeslangiksi, kuin myös keskustelut: "Aihe on merkittävä,koska metanoli itsessään myös toimii huumeena, eli kun sitä vetää niin se pärisee, mutta samalla tulee sivuvaikutuskuolema." - - "Koliseminen ja pärähdys ovat niitä että huumeentoimimista tai huumeentoimimisenalkamista, joten on parempi sanoa 'kannabis pärähtää' kuin että 'kannabis huumetoimimisalkaa'." Hän keksi tietosanakirjaan hyllyllisen uusia käsitteitä kuten ”päihteiden renkaallisuus”. Buddhalaisena Asian tuntiij ymmärsi, että kaikki asiat liittyvät huumeisiin.[7]

Aulis Eskola kutsui Asian tuntiijn vandalisoimaan Wikisanakirjaa tämän saatua pitkän eston Wikipediasta. Toive kävi toteen: [8][9] Asian tuntiijta kehotettiin lepolomiensa aikana perehtymään käytäntöihin, joista hän puolusti tutustuneensa syvällisesti ohjeeseen "Älä palvo sääntöjä".[6] Asian tuntiij estettiin lopulta globaalisti massavandalismin vuoksi, kun ei mikään muukaan tuntunut riittävän. Asian tuntiijlla oli asiallinen käyttäjätunnus myös Hikipediassa.[10]

Sanotaanpa edellinen kommenttini selkeämmin: artikkeleissa pärähtelystä voi kolahtaa muokkausesto.

~Otrfan

Ja vesi on merkittävimpiä nesteitä, joihin voi hukkua. Artikkeli vesi ei silti aloita mainitsemalla sitä (toivottavasti).

~Otrfan artikkelista "Maissitärkkelys", joka alkoi selostuksella huumeiden piikitykseen liittyvistä sivuvaikutuksista

Utopiaa edistetään parhaiten, jotta narkomaaneja ehkäistäisiin ennalta, mistä aiheesta olen kirjoittanut hyvin laajan, vapaan opaskirjan! ; narkomaaneja on kohdeltava ihmisinä, koska toisaalta ja toisaalta hekin ovat joskus olleet sellaisia, kannabis-nistifilosofian perusperiaate on "toisaalta". Huumeiden vapaus on aina murha, mistä syystä myös narkomaani pitäisi tuomita aina murhasta, jos minä saisin yksin äänestää hallituksen puolesta.

~Asian tuntiij[7]

Asterix*[muokkaa]

Pääartikkeli: Asterix*

Auru Aro[muokkaa]

Auru Aro
Farmer with Shotgun.jpg
Ensimmäinen muokkaus 17. huhtikuuta 2005
Muokkausmäärä mahdoton laskea
Ikä 45 (epävarma arvio)
Kotimaa Suomi, pitää Venäjästä yhtä hyvin kuin Ukrainasta
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä inklusionismi
Kotipaikka Lahti[8]
Kokonaisarvio omalaatuinen käyttäjä
Sukupuoli mies
Kielitaitoisuus ainakin suomi
Sitaatti Lähinnä ilmeisesti Vihreän liiton kannattajat haluavat, ettei kansanedustajaehdokkaista ole mainintaa lainkaan missään, vaan mediajulkkikset ja istuvat kansanedustajat, jotka eivät luovu paikastaan saavat ainoan huomion.
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 10
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) osin vandaalimielinen
Luottokortin numero Elisa-vandaalien selvityksen alla

”Varmaan monet tietävät Käyttäjä:Auru Aron, jolle jouduttiin asettamaan kommenttipyynnössä luokittelukielto, kiitos muun muassa luokkien Luokka:Luontodirektiivi IV (a) liite, Luokka:Kosteikkoluokka Tp, Luokka:Keskiostovoiman pientalovaltainen taajaan asuttu kunta ja Luokka:Ulospäin lämpiävä hiililämmitteinen sauna.”

~Otrfan

Auru Aro (kommenttipyyntö, blogi) on Hollolasta kotoisin ja ehkäpä suomenkielisen Wikipedian vihatuin tai toiseksi vihatuin käyttäjä. Hän ei ole kovin ovela tyyppi; käytti taannoin sockpuppeteja ja jäi kiinni. Hänen käyttäjätunnuksensa bannattiin joksikin aikaa ja kun hänen sallittiin palaavan wikiyhteisöön, ansioituneemmat käyttäjät havaitsivat saaneensa sylkykupin ja nyrkkeilysäkin. Kun ei sukkanukkeile, Aro käyttää eri IP-osoitteita minkä kerkiää.

Eli lyhyesti sanottuna: Auru Aro on ihan paska tyyppi. Onko hän masokisti vai jotakin, vai miksi hän ylipäätään viitsii roikkua huonomaineisella tunnuksellaan? Vai eikö hän ole vain älynnyt hankkia uutta sockpuppetia? Auru Aro ei osaa noudattaa käytäntöjä ja hänellä on kaikesta ihan omat ihmeelliset teoriansa.

Tätä mieltä muut ovat Auru Arosta:

”Tämä on ääni myös kirjoittajan muulle vastaavalle tuotannolle, esim. Muhammed-piirrosjupakan diplomatia.”

~Hasdrubal Ukrainan maakaasukysymys-artikkelin huonoimmuusäänestyksessä

”...ainoa Wikipedian ulkopuolelta löytyvä maininta artikkelin käsittelemästä aiheesta löytyy vain eräästä keskustelufoorumista, missä sitä on voinut käyttää kuka tahansa, vaikkapa artikkelin luoja Auru Aro.”

~Samulili tuntemattomaksi jääneessä poistoäänestyksessä

”Arvon herra Aro voisi yrittää tutustua vaikkapa äänestyssääntöihin. Mikäli ette osaa lukea, en voi teitä auttaa.”

~Kompak omalla keskustelusivullaan anonyymille käyttäjälle

Auru Aro kärsii erilaisista vainoharhoista ja uskoo salaliittoteorioihin, mm. siihen, että Jniemenmaa on luovuttanut osoitepaljastimen tietoja Samulilille. Hänen vakaumuksensa "suunnistuskentiksi" kutsumiensa suhteen, joita hän tahtoo käyttää mallineiden sijasta (katso esim.), vetää vahvuudessaan vertoja ehkä jopa Levykevandaalin näkemykselle ”levykkeen” määritelmästä. Vertaus on kuitenkin paskaa, sillä Auru

Auruja.jpg

on pakkomielteinen ja Levykevandaali on nero.

Aro on kiinnostunut Ukrainasta ja politiikasta ja voisi olla ammatiltaan journalisti, sillä leimallisin piirteensä on systemaattisen kielioppivirheen viljelyn lisäksi täydellinen kyvyttömyys muodostaa minkäänlaista jäsenneltyä asiakokonaisuutta. Todellisuudessa hän kuitenkin lienee maanviljelijä Hollolasta, minkä todistaa hänen viehtymyksensä perunalajikkeita koskeviin artikkeleihin ja metsäntyyppioppiin sekä kirjoittaa tietosanakirja-artikkeleita 28:n kilometrin pätkästä maantietä Hollolan kohdalla.[11]

Maataloustuilla elävänä perunanviljelijänä A. A. kannattaa tietenkin Keskustaa, ja hänellä on antipatioita kaupunkilaisia ja vihreitä kohtaan. Vielä joskus 2006 tai 2007 hän inhosi erityisesti Kokoomusta, mutta eräiden vaalien jälkeen demonin paikan ovat ottaneet sosialidemokraatit[12]. Erityisesti häntä riepoi joku Minna Lintosen lausunto sekä Maria Guzenina, joka kehtasi herjata Keskustan prinsessaa Tanja Saarelaa.

Auro Arolla on tapana rakennella mielettömiä luokitusjärjestelmiä, kuten "Keskustan eduskuntaryhmän kansanedustajat vaalikaudella 1999-2003, 2007-" ja yhden artikkelin luokkia sekä vastaavanlaisia mallineita ("mallinne" A. A.:n kielenkäytössä). Hän vastustaa Wikipedian käytäntöjä yhtä hyvin kuin sen ylläpitäjiä. Hän kannattaa uudelleenohjauksien luokittelua ja erinäisiä muita häröilyjä. Aikoinaan Auru vastusti ANKARASTI osoitepaljastimen käyttöönottoa! Miksiköhän vastusti?

80.223.125.28[muokkaa]

Siirretty artikkelista 80.228.125.28. Jos kyseessä ei ole Auru, maailma on todella sekaisin.

”Se, ettei siirto ole mahdollinen rekisteröitymättömälle käyttäjälle on ylläpitäjien psyskososiaalisesta mielentilasta johtuva rajoitus.”

~80.223.125.28 30

”Tätä(kin) keskustelua seuratessani mieleeni tulee kysymyksiä: Oletko koskaan väärässä? Teetkö ikinä virheitä? Miksi vedät joka keskustelussa esiin Jniemenmaa-kortin?”

~B. Nuhanen

”Hatunnosto kuitenkin: olisit oiva poliitikko sillä osaat vaihtaa puheenaiheen yhtä epäsujuvasti kuin osa poliitikoista kierrellessään tekemiään virheitä.”

~Agony

Tämä Lahden seudulta vaikuttava ip aloitti Wikipedian muokkaamisensa 5. heinäkuuta 2007 kello 13.21. Renessanssineron tavoin tältä käyttäjältä sujuu minitynkien tehtailu aiheesta kuin aiheesta, niin tuulimyllytyypeistä kuin natsi-Saksan suunnitelmistakin. 80.223.125.28 haluaa myös kehittää nykyisiä luonnontieteellisten julkaisujen yleisiä käytäntöjä parempaan suuntaan Wikipedian avulla ja perusteleekin hankkeensa hyödyt ihmiskunnalle.

Tämä käyttäjä on ihastuttanut ja vihastuttanut niin ylläpitäjiä kuin normikäyttäjiäkin levittelemällä keskusteluja kaikkialle, syyttämällä ylläpitäjiä mysteerisistä estoista, jotka katoavat maagisesti jättämättä jälkiä lokeihin sekä pyrkimyksestään pedanttiseen luokitteluun, mihin muut wikipedistit eivät ole tahtoneet nöyrtyä.

”Tällä käyttäjällä on joku ihme pakkomielle, että kaikki keskustelut pitää ympäri ämpäri Wikipediaa kopioida jne. Esim. Minunki kommentteja keskustelusivuilla, on Kahvihuoneessa jne.”

~Siliamaav

”Mistähän johtuu, että mihin tahansa ryhdytkin, saat aina vastaasi puolen tusinaa Wikipedian kehityksen jarrua, etkä ketään, joka puolustaisi sinua? Oletko oikeasti ainoa ihminen tässä projektissa, joka ymmärtää, mikä on Wikipedialle parhaaksi?”

~Mb

Suurinta intohimoa käyttäjä osoitti kuitenkin metsätyyppiteoriaan kohtaan, ja etenkin sen kasvillisuuskerroksiin. Ikävä kyllä Wikipedia-mafia ei katsonut sooloilua suunnistuskenttien sijoituksen suhteen hyvällä ja viaton ip estettiin kahdeksi viikoksi.

”Wikipedia-yhteisö on kuin Rogues Gallery.”

~80.223.125.28

B. Nuhanen[muokkaa]

Juustomies. On kasannut hirvittävän, löyhkäävän kasan juustoa käyttäjäsivulleen. Hyhhyh kun haisee! Juustosta huolimatta taitaa olla ainoa tolkun mies koko talossa. Kätevästi kirjoittaa. Paljon paremmin kuin muut käyttäjät yhteensä, mikä on kai aika paljon. Tässäkin osasi yhdysmerkin laittaa oikein, vaikka melkoisen pitkä sana oli. Harva Wikipediassa osaa. Kätevästi kirjoittaa Juusto-Nuhanen.

”Huomaan nyt, että minulla ei ole ollut aikaa perehtyä kunnolla edes välityslautakunnasta käytävään keskusteluun tai näihin kysymyksiin. Epäilen siksi, ettei minulla olisi aikaa täysipainoiseen välityslautakuntatyöskentelyynkään. Jättäydyn pois tällä kertaa.”

~B. Nuhanen

”Joo se on hyvä, että jättäydyit pois.”

~Crimson Cherry Blossom

”Sinänsä minusta on aivan se ja sama, mitä tapatrollit tekemisistäni sanovat. Hyvä vain, että tuovat tilaisuuden tullen itsensä esille. Eikös tämä kuitenkin ole jossain määrin verrattavissa siihen tapaukseen, jossa Ulrika sai eston Joonaslin henkilöön käymisestä? Eli jos tällä saisi laitettua estoja häiriköille, niin yhteisen hyvän vuoksi väitän loukkaantuneeni sydänjuuriani myöten.”

~B. Nuhanen[9]

Bau98[muokkaa]

Bau98 (ent. Patu98, tästä eteenpäin Patu) on vuonna 2011 rekisteröitynyt peelo, joka jäi syyskuussa 2015 kiinni massiivisesta sukkanukkeilusta. Hän taktikoi taitavasti muka yrittämällä tinkiä estoaan lyhyemmäksi väittäen, että tunnukset kuuluivat kaverille; ylläpitäjä Ejs-80 tarjosi eston lyhennystä, mikäli Patu olisi rehellinen, jolloin Patu tunnusti auliisti. Muutoin Patu on muokannut asiallisesti ja saanut luottamuksen osoituksena seulojan oikeudet. Myös Patun salainen sukkanukke Oscar98 oli saanut[10] samanaikaisesti seulojan oikeudet, joista käyttäjä ilmeisesti pitää. Paljastuttuaan Patu yritti myös seuraavaa:

»Hei! Voin luopua seulojan oikeuksista ainakin väliaikaisesti, jos suostutte lyhentämään estoani 1-2 viikkoa kestäväksi.»
(--Patu98 (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 15.45 (EEST))

»No, se siitä sitten. Olkoon.»
(--Patu98 (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 21.10 (EEST)[11])

Vielä samana vuonna Patu intoutui tekemään uusia tunnuksia, tällä kertaa sellaisiksi merkittyjä; Patu tahtoi omistaa kansainvälisen kuuloisen nimen ”Volkswagen98”. Tästä muut ärsyyntyivät, ja Patu vastasi:

»Anteeksi! Käytän altteriani jatkossa vaikka joka toinen päivä tai kahden viikon välein. En tiedä, että näille olisi mitään sääntöjä. Kertoisitteko, jos on jotain sääntöjä olemassa. Kiitos huomautuksesta!»
(--Patu98 (keskustelu) 13. marraskuuta 2015 kello 23.04 (EET)[12])

Myös absurdia tunnusta Saabfani epäiltiin Patuksi, ja Patu menetti Wikipedia-yhteisön luottamuksen.[13] Saabfani lisäili epämerkittäviä aiheita, ei oikein tajunnut asioista, ja hyväntahtoisesti ilmoitti käyttäjäsivullaan toivovansa, että jos teen vandalismimuokkauksia tai jotain väärää niin estätte heti käyttäjätunnukseni ikuisesti; pian Saabfani myönsi, että Toinen käyttäjätunnuksistani on Pe-ga-sos, eli entinen Memasa. Minulla ei ole muita tunnuksia kuin Pe-ga-sos ja Saabfani. Aikaisemmin valehtelin, etten osaa kirjoittaa isoilla kirjaimilla, mutta se on "tosi asia", etten osaa "käyttää Wikipediaa fiksusti". Pyydän anteeksi, mutta aion jatkaa vandalisointia "täst eteenpäinkin", missä Pxos ei nähnyt järkeä.[14] Patu98 havaitsi, että homma ei toimi hänen ja Wikipedian välillä, ja koetti lopettaa käyttäjäsivullaan saatteen kera:

»Hyvästi!

Heippa! Estäkää vaan ikuisesti tämä ja Volkswagenman98. HUOM! Minä loin Pe-ga-soksen puolesta käyttäjätunnuksen Saabfani. Olenko tasoltani debiili, imbesilli vai idiootti? Enkä, enkä, enkä tule takaisin![13]»

Patu jatkoi sovittelevaa tapaansa luoda artikkeleita, jotka merkitsi saman tien lähteettömiksi tai epämerkittäviksi. Myöhemmin hän sai päähänsä luoda satoja kunta-aiheisia uudelleenohjauksia, ja sitä ihmeteltäessä Patu pyysi kääntymään kaverinsa, käyttäjätunnus "Raksa123":n puoleen.[15] Marraskuu kääntyi myöhäiseen marraskuuhun, ja Patu98 poistatti kättäjäsivunsa pöydän puhdistamiseksi[16] ja marssi kommenttipyyntöihin koettelemaan onneaan pyytäen kohteliaasti päästä seulojaksi. Yhteisö päätti, ettei niitä voida myöntää ainakaan ennen vuotta 2017, ja Patu hyväksyi, että hänen olisi keskityttävä muuhun.

Patulla lienee jokin yhteys tosielämässä tai nettikaveruuden muodossa myös Hikipedian ja Wikipedian käyttäjään, tosin kiistämättä erehtymättömän tunnistettavalla ja ei-patumaisella tavalla tylsämieliseen Pyscowicziin. Hikipediassakin vaikuttanut ja vandalisoitunut imperialistinen mulkkukakara Pjoona11 epäili näitä kahta samaksi kenties pomoiluna, jolloin avulias Patu pyysi itse glasnostin nimissä sukkanukkejensa käräyttäjiä tekemään osoitepaljastuspyynön myös tästä epäilystä[17]. Kaikki kolme poikaa ilmeisesti hengaavat Pjoonan sotkuprojekti Epäpediassa. Kaksi päivää myöhemmin Patu98:n touhu nousi hetkeksi hillittömäksi, kun hän innostui pyytämään pelätyltä Otrfanilta seuraavaa:

»Voitko antaa minulle kuukauden eston?»
(--Patu98 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2016 kello 16.25 (EEST))

»Miksi sen tekisin?»
(--Otrfan (keskustelu) 3. heinäkuuta 2016 kello 16.39 (EEST))

»Koen, että minulla ja Mr Hotboylla on jotain samaa muokkauskäyttäytymisessä yms. Haluaisin saada kuukauden eston, koska minun mielestäni kyse on ainoastaan kateellisuudesta, jota 'ilmeisesti' ei mitenkään muuten pysty estämään? Minulle on tullut sellainen käsitys, että ComradeUranium ja Stryn ovat minulle ainoastaan kateellisia, koska muokkaan Wikipediassa 'ehkä' liian paljon? Pitäisikö minun vähentää muokkaamista Wikipediassa?»
(--Patu98 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2016 kello 16.44 (EEST))

»En usko, että kukaan on sinulle kateellinen mistään. En minä noilla perusteilla mitään estoa aseta. Vähennä muokkaamistasi jos haluat tai jätä vähentämättä.»
(--Otrfan (keskustelu) 3. heinäkuuta 2016 kello 17.00 (EEST))

»Okei.»
(--Patu98 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2016 kello 17.06 (EEST)[18])

Begemot[muokkaa]

”Vaikea ruveta ihan hatusta vetelemään faktoja, vaikka sattuneesta syystä haluaisinkin tietää asiasta enemmän. ;)”

~Begemot peräpukamista

Tämä sankari valitteli kerran keskustelusivulla Peräpukama-artikkelin lähteettömyyttä.[13] Pian hän katsoikin välttämättömäksi esitellä käsitteen ”länsimainen ulostamistapa”[14]. Maininta pysyi artikkelissa vuoden ja 11 kuukautta kertomatta sitä mitä lähteensä – eli että pöntöllä rotkottaminen tuottaa kai sitten luontaisesti voimakkaampia ponnistuksia. Sai alkukaaoksen pedon jäljiltä vähän sen kuvan, että länkkärien olisi oikein tutkittu muuten vain heijastelevan aggressiivisuuttaan suurempiin ähkimisiin kakatessa. Tässä uskossa maininnan poistikin anonyymi IP-osoite.[15] Suosittu-sanan perusteella Begemot on ehkä ollut ehdolla Euroopan parlamentin vaaleissa.[16][17]

Crimson Cherry Blossom[muokkaa]

Tämä käyttäjä on niin iso jehu Wikipediassa, että hänelle on omistettu ihan oma sivu: Wikipedian käyttäjät/Crimson Cherry Blossom

Cyborg Orangutan model-123[muokkaa]

”Koska Iirolaiho on kieltänyt minua kirjoittamasta äänestyssivuille "hölmöjä" kommentteja, niin kirjoitan tähän nyt sitten hänen toiveensa mukaisesti jotain "järkevää", nimittäin suhteellisuusteorian kaavan: E = mc2.”

~Cyborg Orangutan model-123 Vzb83:n ylläpitäjyysäänestyksessä

Cyborg Orangutan Model-123 on puoliasiallinen (ks. kappaleen loppu) Wikipedian käyttäjä. Hän kannattaa luonnonsuojelua ja kuuntelee 60-luvun musaa, siis on suoraan sanottuna todellinen hippi. Sanoessaan olevansa agnostikko hän tarkoittaa olevansa orientoitunut new age -uskontoihin. Sanoessaan olevansa päihteetön vegaani hän tarkoittaa olevansa vegaani. Cyborg on yleensä hyvin röyhkeä ja on jopa trollannut[18]. Monet artikkelit, joita hän on väittänyt käyttäjäsivullaan aloittamikseen ovat tosiasiassa jonkun pahamaineisen vandaali-IP:n käsialaa. ML pitää käyttäjää ilmiselvänä vandaalina eikä lainkaan pidä tällaisista kontribuutioista. Höyhens antoi Cyborgille papukaijamerkin tällaisin perusteluin:

”Toiseksi tolkuttomin huumorintaju Ämmällän jälkeen. Tee mitä lystäät.”

~Höyhens

Joku väitti Siinä toisessa Hikipediassa että Cyborg Orangutan Model-123 olisi mukamas Tbonen sockpuppet, mutta silkkaa toiveajatteluahan se on. Cyborg on tehnyt tämänkin.[19]

Kurt Waldheimin tavoin Cyborgilla on vahva natsimenneisyys.

D100a[muokkaa]

Deesatanen vaihtoi/paljasti nimensä vuonna 2013, ks. Wikipedian käyttäjät F-L#JukkaWallin

Dmitri 152[muokkaa]

”Ydinräjähteitä ei voida tavallisesti käyttää rakenneusten purussa. Ydinräjähteen mahdollinen käyttö purussa on otettava huomioon jo rakentamisen alussa.”

~Dmitri 152: ”Ydinräjähteen köyttö suuren rakennuksen purussa”[20]

Dmitri 152 on toukokuussa 2014 aloittanut höyrypäinen mahdollinen kremliini. Huhtikuussa 2017 hänet on estetty kaksitoista kertaa, mutta ei ikuisesti (ennakkotapausten estäessä tämän). Pisimmillään bännit ovat olleet yhden kuukauden mittaisia laimeista henkilökohtaisista hyökkäyksistä. Hän on ollut erityisen kiinnostunut totuudesta Kursk-sukellusveneonnettomuuden takana[21] ja uskoo Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden olleen länsiblokin sabotaasioperaatio[22]. Kun tällaisista lähteettömistä esseistä huomautettiin käyttäjälle joulukuussa 2015, hän puolustautui näin:

Salaiseksi luokitellulluilla tiedoilla ei ole vapaasti käytettäviä lähdetietoja.

Ja myös:

Häpäiset ja deskreditoit itsesi osallisumalla Sensuuriin. Lisäykseni ei ole "huuhaata" vaan tositapahtumiin ja faktoihin perustuvat todennäköisimmät skenaariot. Minä en mahda sensuurillesi mitään, mutta onneksi artikkelit jää elämään Historiaan.

Sekä:

"Salaliitto" on ihmiskunnalle ominainen normi, jos tutustut historiallisiin tapahtumiin lähes jokaisessa taphatumassa on enemmän tai vähemmän kyseessä salaliitto, pienet lapsetkin osaavat hyödyntää salaliittoa saavuttakseen oman agendan. "Salaliitto" on siten normi - eikä poikkeus.

[23] Dmitri 152 pitää edustuksellista demokratiaa ”valedemokratiana” ja tästä blogailua Wikipediaan ”jokapäiväisien” faktojen lisäämisenä.[24] Ylläpitäjiä hän kutsuu yleisestä mielipiteestä valehtelevaksi Gestapoksi[25] ja vakiokäyttäjiä Flat Earth Societyn jäseniksi[26].

Sittemmin ollaan huhuiltu Dmitrin paenneen Hikipediaan.[19][20]

EJavanainen[muokkaa]

EJavanainen, tai Renamed user tir84jwldkfm9 kuten hänet nykyään tunnetaan, oli ilmeisesti vuonna 2000 syntynyt Kotkassa asuva peelo. Hänen kiinnostuksen kohteisiinsa kuuluivat ainakin Pasi Viheraho, Huonot vitsit ja muu höpöhöpö, SinäTuubaPaska ja Ghana. Lisäksi hän revitteli myös sillä tiedolla, että oli suomenkielisen Wikipedian nuorin palauttaja, vaikka ei edes tosiasiassa ollut. Ei ole näkynyt sitten tammikuun 2013.

Elena[muokkaa]

Elena (oik. Leena Hermesniemi[27]) on sovinnollinen ja pyrkii löytämään kompromisseja. Koska hän ei aja asiaansa sinnikkäästi, ei hän ole joutunut muiden normalisoinnin kohteeksi. Elenalla on luontaista arvovaltaa. Toiminut Välityslautakunnassa.

Elian[muokkaa]

Elianin käyttäjäsivun tämänhetkinen versiokin on jo hieno.[28] Vielä IP:llä muokatessaan hän loi artikkeleita, joita voinee kokonaisina laittaa tänne. Ne ovat totisesti hienoja:

Poliisi ja roisto on vanha leikki, jossa toinen osapuoli on poliisi jne.
Poliisi yrittää saada kiinni roiston ja tämän tehtyään vie roiston vankilaan
{{tynkä}}

”Poliisi ja roisto”, 10. joulukuuta 2005

Sprite on Coca-Colan rekisteröimä sitruuna-limettijuoma. Se kehitettiin vuonna 1960 Yhdysvalloissa.
Spriten olemus ja maku vetoavat erityisesti nuoriin, mutta eivät jätä vanhempiakaan kylmäksi. Spriten imago on suoraselkäisen rehellinen ja samalla hieman kapinallinen. Spritessä ja sen viestinnässä on paljon kokeilevaa sekä rajoja rikkovaa henkeä. Jäljittelemätön, rapsahtava maku on asia, josta Sprite ei kuitenkaan missään tilanteessa tingi. Sprite lupaa ainakin yhden asian varmasti: sen raikkaus sammuttaa janon.
Tavallisen Spriten lisäksi saa Sprite Zeroa, ennen Sprite Lightia ja kesällä 2003 sai Coca-Colan hyvän rahatilanteen vuoksi väriaineella värjättyjä erivärisiä Spriteja.

{{tynkä/Juoma}}

”Sprite”, 27. joulukuuta 2005

IP teki myös muokkauksia yhteenvetoineen. Tässäpä hupaisimpia. Tunnuksen tuotanto ei yllä aivan samalle tasolle.


Esamatti1[muokkaa]

Esamatti1... Tai no oikeastaan Esamatti1 ei oikeastaan ansaitsisi edes olla ykkönen johtuen hänen keskustelutyylistään, johon sisältyy:

 • henkilöön kiinnihyökkäämistä kommenteissa sen sijaan, että keskityttäisiin asiaan
 • henkilökohtaisia hyökkäyksiä

Esamatti1 on saanut näistä lukuisia huomautuksia Wikipedian ylläpitäjiltä, mutta ylläpitäjät ovat olleet sen verran lässynlää, että estoilta Esamatti1 on välttynyt, vaikkakin Esamatin olisi kuulunut syyskuun 2019 alkuun mennessä kärsiä ainakin abouttiarallaa 4 estoa keskustelukäytöksestään.

Oikeampi numero Esamatille olisi joku negatiivinen, miinusmerkkinen luku, esimerkiksi Esamatti-miinus-69000000 olisi toimivampi.

Estoinen[muokkaa]

Reilut sata muokkausta vuonna 2009 tehnyt[29] Estoinen perusteli laajasti ja kohtuullisen asiallisesti toivomaansa uskomuslääkintä-artikkelin nimen vaihtoa "vaihtoehtolääkinnäksi", minkä lisäksi ei kontribuoinut artikkelinimiavaruuteen mitään vaan esiintyi Wikipedia-yhteisön "psykologina tai poliisina" (Höyhens[30]). Hän kirjoitti joitakin kommentteja, jotka saavat epäilemään häntä Ulrikan kirjastokonetunnukseksi:

»Haluaisin puolestani kiinnittää Ylläpitäjien huomion siihen seikkaan, että Ylläpitäjien keskinäinen vaalityö ja siihen liittyvä keskinäinen kehuskelu näyttää ulkoapäin hyvin koomiselta. Tulee jotenkin mieleen Neuvostoliiton aikainen objektiivinen "parlamenttityöskentely". Olisiko asialle tehtävissä jotakin? Jossakin ehdoteltiin kiintiöitä? Tässä mainitussa vaalityössä on Joonasl:llä ollut vahva asema.[31]»

IA ja Estoinen ovat suunnilleen yhtä fiksuja, ja kiusasivat toisiaan. Esimerkiksi IA:n Estoisen keskustelusivulla esittämään kysymykseen, aikooko tämä muokata tietosanakirja-artikkeleita, jälkimmäinen vastasi tulemalla ensimmäisen keskustelusivulle siteeraamaan artikkelien keskustelusivuja koskevaa käytäntöä, joka kieltää käyttäjien toiminnasta keskustelemisen.

»Kantasi tarkastamiseen voisin suositella literaaliselta puolelta Dale Carnegien vuonna 1937 kirjoittamaa elämäntaito-opasteosta: "Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa" (How to Win Friends and Influence People). - Minä olen osallistunut tarkoituksellisesti(sallitulla tavalla) niin lyhytaikaisten ja monien nimimerkkien ja IP-tunnusten kautta wikipediaan, että viisastele sinä vaan itsesi kanssa, jos et keksi parempaa tekemistä. Haluatko ehkä vielä sitaatteja kyseisestä kirjasta tähän jatkoksi? Niistä voisi olla hyötyä?[32]»
(Estoinen)

Vaikka IA ei vastannut tahtovansa vinkkejä, Estoinen laittoikin sitten (myös) IA:n keskustelusivulle mainitusta paskakirjasta poimitun pitkän luettelon avaimista kohteliaisuuteen, ideaaliin keskustelutyyliin ja joka koulupojan manipulaatiotaitoon: [21]. Laiskat ja leipääntyneet tutkijamme eivät ole vielä löytäneet Estoisen vaihtoehtoisia tunnuksia. Urjanhai summaa Estoisen persoonallisuuden(,) ystävät, menestyksen ja vaikutusvallan:

»Itse olen esittänyt kokemukseni (so. oman tutkimuksen) mukaan aksiooman, että pienillä kielialueilla, kuten suomen kieli, pätee sääntö: yhden sortin hulluja ei mahdu pienelle kielialueelle enempää kuin yksi; tämä käytännössä tekee useamman tunnuksen rinnakkaisen käytön missä tahansa sosiaalisessa mediassa hyödyttömäksi, koska se "yhden sortin hullu" kyllä tunnistetaan aina.»
(kursiivi alkuperäisessä)

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot%3ALoki&type=move&user=%CE%9B&page=&year=2011&month=-1&tagfilter=
 2. On tosin kyseenalaista, olisiko 1980-luvun punkkareilla tarpeeksi vähän älliä tuolla tapaa puolustaa/ylistää Wikipediaa.
 3. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Pxos&oldid=16254618#Kommentin_muokkaaminen_j%C3%A4lkik%C3%A4teen
 4. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Suonensis%C3%A4inen_k%C3%A4ytt%C3%B6&diff=prev&oldid=10316711
 5. lista aloittamistaan artikkeleista
 6. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Asian_tuntiij#Heippa_tuntiij.21
 7. Keskustelu: Irti Huumeista ry
 8. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Kommenttipyynt%C3%B6/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4_Auru_Aro&diff=5071264&oldid=5071204
 9. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:V%C3%A4lityslautakunta/%C3%84%C3%A4nestys_2009/Keskustelu_ehdokkaasta_B._Nuhanen&diff=next&oldid=7334515
 10. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kommenttipyyntö/Patu98_seulojaksi#Vastine
 11. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Patu98/Arkisto_1#Seulojan_oikeuksista_luopuminen
 12. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Patu98/Arkisto_1#Useat_k.C3.A4ytt.C3.A4j.C3.A4tunnukset
 13. 13,0 13,1 https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Patu98/Arkisto_1#Seulojan_oikeudet_poistettu
 14. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Saabfani&diff=15311468&oldid=15311420#osoitepaljastinpyynt.C3.B6
 15. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Patu98/Arkisto_1#Kuntaohjaukset
 16. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot%3ALoki&type=delete&user=&page=Käyttäjä%3APatu98&year=&month=-1&tagfilter=&subtype=
 17. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Patu98/Arkisto_2#Osoitepaljastus_3
 18. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Otrfan&oldid=15984495#Kuukauden_esto
 19. (lähde)
 20. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Ydinr%C3%A4j%C3%A4hde&diff=next&oldid=15353864
 21. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Kursk_(sukellusvene)&diff=prev&oldid=15407904#J.C3.A4lkiseuraukset
 22. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=T%C5%A1ernobylin_ydinvoimalaonnettomuus&diff=prev&oldid=15325291
 23. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Dmitri_152/Arkisto_1#Lopeta_salaliittoteorioiden_lis.C3.A4.C3.A4minen_artikkeleihin
 24. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Edustuksellinen_demokratia&type=revision&diff=15399431&oldid=15397932
 25. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Dmitri_152&diff=15397974&oldid=15397964
 26. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Msaynevirta&diff=15638638&oldid=15637631
 27. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Wikipedian_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4t,_jotka_kertovat_oikean_nimens%C3%A4&diff=13213222&oldid=13213074
 28. Tämänhetkinen ja tämänhetkinen; muokkaamattomana 2006–2013.
 29. Teki hän vielä yli vuosi edellisen kerran muokattuaan yhden muokkauksen: lisäsi allekirjoituksen keskustelusivunsa loppuun. Mikä hermorappeumatauti lie edennyt.
 30. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kommenttipyynt%C3%B6/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4_Estoinen#Kommenttipyynt.C3.B6
 31. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:V%C3%A4lityslautakunta/%C3%84%C3%A4nestys_2009/Keskustelu_ehdokkaasta_Joonasl&diff=prev&oldid=7300509
 32. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:IA/Arkisto_1#Toimintasi_on_Wikipedian_ohjeiden_vastaista