Wikipedepressio

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Piilevän wikipedepression voi milloin vain laukaista sattumanvarainen, pieni ja yllätyksetön tekijä.

Wikipedepressio on pitkittyneen wikityksen aiheuttama vakava mielenterveysongelma. Se on ominaista myös wikifrenian viimeisille vaiheille. Hoitamaton wikipedepressio saattaa johtaa hermoromahdukseen, katatoniaan tai jopa kuolemaan.

Tri Sigmund Freudin, wieniläisen psykiatrin ja best-sellerin Kumoa ja uudelleenohjaa tiesi toipumiseen kirjoittajan mukaan wikipedepressioon tulee suhtautua yhtä vakavasti kuin mihin tahansa masennuksen muotoon, varsinkin jos kuuluu wikipedepression riskiryhmään, kuten kusipäihin, idiootteihin tai monomaanisiin fanaatikkoihin.

Etiologia, muodot ja oireet

Wikifrenian tosielämän oireet ovat samanlaisia kuin missä tahansa masennuksessa: vähentynyt ruokahalu, hygienian reistailu, seksuaalinen haluttomuus (joka tosin voidaan monella potilaalla laskea yhtä hyvin online-oireeksi) jne. Online-oireisiin kuuluu sukkanukkien laiminlyönti tai hylkääminen, liiallinen omien käyttäjäsivujen huolto ja niillä kyhjöttäminen (tunnetaan tapauksia, jotka eivät viikkoihin uskaltautuneet wikissä ulos käyttäjäsivultaan) tai monomaanisen pakkomielteen, jossa käyttäjä pyrkii turvaamaan edes yhden artikkelin, edes yhden kappaleen, virkkeen, jota voi kutsua omakseen, wikissä säilymisen, kehittäminen.

Tri Freudin psykoanalyyttisessa teoriassa kaikki wikipedepressio oli seurausta ristiriidasta hyperinflaatiosta kärsivän egon ja olemattomien lahjojen välillä. Hänen potilaansa saattoivat koettaa kompensoida taitojensa puutetta ”puhdistamalla” ja ”organisoimalla” wikiä parhaan kykynsä mukaan, osallistumalla äänestyksiin tai vain liiallisella keskustelumuokkauksella. ”Joskus havaitaan myös wikifreniaa”, tri Fräulein kirjoitti, ”mutta mielen näennäinen pirstoutuminen ja sitä ilmentävä sukkanukke on vain alkuperäisen kateuden projektio, ja pohjimmiltaan kaikessa wikifreniassa voi olla kyse juuri tästä. Projektio vedetään takaisin wikipedepression puhjetessa esiin. Potilas ennemmin tai myöhemmin tajuaa – ja wikipedepressiivisiksi diagnosoimani tajuavat sen aina – että hänestä ei kerta kaikkiaan ole muiden muokkaajien perässä pysymiseen. Minäkuva sortuu, ja kaikki on lopussa. Ja kun ne on syöksyneet vakavaan masennukseen, se on psykoanalyysi tai pyssy ohimoa vasten, simple as that.” ’Käänteiseksi wikipedepressioksi’ tri Leut nimesi Hikipediassa mahdolliseksi spekuloimansa ilmiön, jossa wikipedepressio syntyy vasta ylläpitäjäksi pääsyn myötä. Ylläpitäjä saa tehdä mitä haluaa samasta syystä kuin rivikäyttäjän paikka oli arvokas: rivikäyttäjän ehdotukset ja lisäykset vaativat ylläpitäjien hyväksynnän, jota voi arvostaa, sillä wikiä ei ohjaa konsensus vaan persoonallisuuksina loistavien ylläpitäjien oligarkia.

Nykytietämyksen valossa tri Schöner Götterfunken kuitenkin yksinkertaisti wikipedepression muotoja ja syntymekanismia. Laajan tieteellisen konsensuksen mukaan wikifreenikoille wikipedepressio tuottaa lisäoireita: yksilö, jo valmiiksi niin epätoivoisesti huomion- ja ylisanojenkipeä, että on käynyt wikissä "keskustelua" sukkanukkiensa välillä, alkaa wikifrenian vaikutuksesta hyökätä sukkanukella päätunnuksensa kimppuun ja huomioon tähtäämisen sijaan itsetarkoituksellisesti haukkua tätä. On todistettu kokonaisia "fleimisotia", jopa kolmesta viiteen viikon mittaisia, joissa käyttäjä väittelee katkerasti ja henkilöön käyden oman sukkanukkensa kanssa huonoista kirjoitustaidoistaan, syvällisestä osaamattomuudestaan tai epäilyttäveistä motiiveista alun alkaenkaan muokata wikiä. Tällaista toimintaa on havaittu Crimson Cherry Blossomilla, joka varsin strategisena demonina ei kuitenkaan ole lainkaan lahjaton[1] ja tosiasiassa mielialaansa vaihtelemalla, eräänlaisella ”heijausliikkeellä”[2] humauttaa itselleen ylimääräistä muokkausenergiaa (Blossomin syvässä itsetuhoisessa itsesäälin tilassa aloittamat wikilomat ovat poikkeuksetta jääneet lyhyiksi).

Lisäksi kognitiivisen so. ’tietoisen’ koulukunnan edustajat ovat huomauttaneet, että ei se nyt ole mikään ihme jos ihan suomenkielisessä Wikipediassa oleskelusta masentuu. Tunnetaan Wikipedian eetoksen masentamia yksilöitä, jotka itselleen rehellisinä lopettivat sivuston käytön ja selvisivät vailla merkittäviä pysyviä vammoja. Sen sijaan Wikipediassa on väitetty toimivan edelleen aktiivisena väkeä, joka on jo kauan sitten masentunut ja tullut Wikipedian henkisesti tallomaksi. Heidän sielulliset vammansa ovat wikiyhteisön aikaansaamia, ja heidän kohtalonaan on itsestään ja maailmasta vieraantuminen. Käyttäjä Joonasl:n on tulkittu pahasti uupuneen Wikipedian käyttäjistön puristuksessa ja luopuneen siksi ylläpitäjän oikeuksistaan. Hänen pääantagonistinsa Ulrika tosin on ihan hirveä ihminen, mutta Ulrikan päätymisellä Wikipediaan on syynsä.

Katso myös

Viitteet

  1. Hänen sekapäisyytensäkään ei ole puhtaasti klassinen alemmuuskompleksinen wikifrenia, vaan ”polymorfisen perverssi. Se [CCB] on ehkä tyhmin minkä tiedän :D” (Carl Gottlieb von Pullamössö).
  2. Dosentti Urmas Ali-Peelola ym.: Salamikitetyn mökkikonferenssin transkriptiot. 80 dl x 40 %