Washington D.C.

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Washingtonissa yhdistyvät pohjoisvaltioiden charmi ja etelävaltioiden tehokkuus.”

~John F. Kennedy
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Lyhenne D.C. tulee sanoista Dull Capital?

Washington, D.C. on Yhdysvaltojen pääkaupunki. Siellä sijaitsevat Yhdysvaltojen liitovaltion tärkeimmät hallinnolliset keskukset, kuten Valkoinen talo, kongressitalo Capitol, korkein oikeus, kansalliskirjasto, puolustusministeriö, Barack Obaman makuuhuone ja Joe Bidenin viinakaappi. Kaupunki pitää Yhdysvalloissa kärkeä niin matkailijoiden kuin henkirikostenkin määrän suhteen.

Washington on erittäin suosittu kohde turistien ja terroristien keskuudessa. Näistä ryhmistä jälkimmäisen kiinnostus kaupunkia kohtaan on selitettävissä huomattavasti helpommin.

Historia[muokkaa]

Washington, D.C. on tunnettu arkkitehtonisesta monipuolisuudestaan, jota ilmentävät mm. Korkeimman oikeuden rakennus...

Washingtonin poikkeuksellinen viehätysvoima perustuu siihen, että kaupunki on alusta loppuun suunniteltu, toisin kuin sellaiset tympeät vanhan maailman kaupungit kuin vaikka Pariisi ja Rooma, joiden on annettu kasvaa vapaasti. Kun amerikkalaiset pääsivät oman maansa perustamisen makuun 1770-luvulla, oli tietysti selvää, että mikään brittien perustama siirtokunta ei pääkaupungiksi kelpaisi. Väliaikaisesti hallitus siirrettiin Philadelphiaan, mutta ratkaisu osoittautui kestämättömäksi, sillä kaupunki ei ainoastaan ollut brittien perustama, vaan sillä oli myös liian vaikea nimi, joka sitä paitsi osoittautui hellenistisen ajan Jordaniasta varastetuksi. Niinpä maalle oli saatava uusi, aito ja amerikkalainen pääkaupunki. Potomac-joen rannoilla oli juuri sopivan verran tasaista jättömaata byrokratiakeskukselle. Kaupungin nimen valinta jätettiin presidentti Washingtonin valtaan. Mietittyään kotvan presidentti ilmoitti, että ”Washington” olisi hänen mielestään ihan passeli nimi maan tärkeimmälle kaupungille.

Kaupunkisuunnittelussa noudatettiin tarkkaan kaavaa, jonka mukaan hallintorakennukset sijoitettaisiin keskustaan joenrannan tuntumaan, jolloin reunamille jäisi tilaa alle 200 vuoden kuluttua muodostettaville mustien slummialueille.

Nähtävyyksiä[muokkaa]

Kansallisarkisto...

Washingtonin keskusta on ainoa alue, missä turistin kannattaa vierailla, ellei hän halua kokeilla, miltä ryöstetyksi tuleminen tuntuu. Keskustaa hallitsee National Mall, suuri nurmikenttä, joka on... no, suuri (ja huonosti hoidettu) nurmikenttä. Tärkeimmät nähtävyydet ovat kuitenkin aivan National Mallin laitamilla, joten sieltä on kätevää aloittaa kaupunkiin tutustuminen.

Washington on suurvallan pääkaupunki, joten turvallisuustoimet ovat tiukat – paitsi kilometrin päässä keskustasta, missä on hyvät mahdollisuudet hankkia huumeita, ostaa seksipalveluja ja tulla ammutuksi. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen on yhä todennäköisempää tulla ammutuksi myös kaupungin keskustassa poliisin toimesta. Vältä siis kaikkia äkkinäisiä liikkeitä ainakin Valkoisen talon välittömässä läheisyydessä.

Washingtonin tärkeimmät nähtävyydet ovat hallintorakennuksia ja kuolleiden presidenttien muistomerkkejä. Arkkitehtuurissa on suosittu klassillisen kreikkalaisen temppelin ja modernin pankkirakennuksen harmonista yhdistelyä, mikä tuokin kaupunkiin runsaasti viihtyisyyttä ja lämpöä.

Kansallisgalleria...

Koko kaupungin näkyvin maamerkki on ilman muuta Washington Monument, jättiläismäinen George Washingtonin mieskunnon muistoksi pystytetty fallossymboli. Pylväs on ontto, ja sen sisällä olevalla hissillä pääsee ”syöksymään” huipulle havaitsemaan, kuinka ruma koko kaupunki itse asiassa on.

Alas tultuaan voi kävellä tekolammen rantaa pitkin uuvuttavan näköiselle Lincolnin muistomerkille ja nauraa läskeille jenkeille, jotka ovat saada sydärin joutuessaan kipuamaan 20 askelmaa itse patsaalle. Monumentti on pyhitetty kuudennentoista presidentin Abraham Lincolnin muistolle. Hänethän tietysti murhattiin juuri sisällissodan päättymisen jälkeen. Kansalaisoikeustaistelun hektisimpinä vuosina Martin Luther King saarnasi patsaan valvovien silmien alla ”minulla on unelma” -puheensa. Ja sitten hänetkin tietysti murhattiin.

Huomatessasi, että Lincolnin muistomerkki ei lopultakaan ole eurooppalaisesta näkökulmasta katsoen kovin ihmeellinen, kannattaa paluumatkalla poiketa Vietnamin sodan muistomerkillä bongaamassa seinästä Lauri Törnin (Larry Thorne) nimi. Kyllä se pienellä etsimisellä niiden 60 000 seasta löytyy.

Jos katsoo tarkkaan, Baltimoresta kantautuvan savusumun seasta saattaa häämöttää Potomac-joesta erotetun altaan takana oleva pylväshalli. Se on presidentti Jeffersonin muistomerkki. Se on eräs kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja kannattaa siis ehdottomasti jättää väliin.

Muutamien korttelien päässä on Kansallisarkisto (National Archives), jonne hikiset amerikkalaiset jonottavat päästäkseen näkemään panssarilasin takana säilytettäviä pölyisiä dokumentteja, joissa on George Washingtonin (ja muutamien muiden) allekirjoitus. Kyse on tietysti itsenäisyysjulistuksesta ja perustuslaista, joita ei missään nimessä kannata käydä katsomassa. Sen sijaan kaupungin jokaisesta matkamuistokioskista saa parempikuntoisen jäljennöksen alle dollarilla.

National Mallin toisessa päässä häämöttää Capitol-kukkula ja kongressitalon kupoli. Kongressi kannattaa sekin jättää väliin, sillä tunnetaan tapauksia, joissa käytävillä vaanivat lobbarit ovat talloneet turisteja hengiltä hyökätessään kongressiedustajien kimppuun.

...ja Kansallinen muotokuvagalleria.

Mallin molemmin puolin on joukko suuria museoita, joissa on suuret ja kattavat kokoelmat mm. luonnonhistoriasta, maalaustaiteesta, intiaanikulttuurista, Yhdysvaltojen historiasta ja ilmailun sekä avaruustutkimuksen vaiheista. Kaikkein ihmeellisintä kuitenkin on, että museoihin pääsee ilmaiseksi. Viehätystä tosin vähentää se, että terrorismia hysteerisesti pelkäävät vartijat penkovat turistin tavarat ja pakottavat hänet metallinilmaisimeen, läpivalaisuun, eturauhastutkimukseen sekä suolihuuhteluun ennen sisäänpääsyä. Varmistuttuaan siitä, ettei kyseessä ole Osama bin Laden, jolla on taskuissaan tonni TNT:tä, vartijat tyytyvät mulkoilemaan vierailijaa epäluuloisesti ja vahtaamaan tätä valvontakameroista.

Muuta nähtävää Washingtonissa ei ole, ellei lasketa Yhdysvaltojen suurinta McDonald's-vapaata aluetta (kaupungin historiallinen keskusta, jossa ei yksinkertaisesti ole tilaa). Iltapäiväksi kannattaa siis miettiä tekemistä jossain muualla.

Merkittäviä asukkaita[muokkaa]

Washingtonissa asuu vain tärkeitä ihmisiä, kuten FBI:n agentteja, joista kuuluisimmat ovat tietenkin Dana Scully ja Fox Mulder. Washingtonissa asuu myös sellainen mies valkoisessa tönössä kukkulan päällä ken nimeltään Joe Biden on ja ennen häntä Donald Trump ja aiemmin Barack Obama.