Vitutus

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vitutus on alatyylinen, erittäin laajalti levinnyt puhekielen sana, joka viittaa syvän harmituksen alaiseen mielentilaan. Vitutuksen alaisena olevaa ihmistä vituttaa.

Vitutuksen tuntomerkit

Vittuuntuneen ihmisen tunnistaa epätoivoisesta katseesta ja haluttomuudesta tehdä mitään mielekästä. Vitutusta on vaikea peittää, joten se tulee kyllä esille selvästi näkyvän yleisen turhautumisen ja ärtymyksen muodossa. Myös ihmisen puheesta voi päätellä vitutuksen. Esimerkiksi lause "Vittu ku vituttaa niin jumalattoman vitusti" kertoo asian suoraan.

Vitutuksen syitä on kaiketi niin paljon kuin ihmisiäkin. Usein harmaa arkikin tarjoaa niin paljon erilaisia harmituksen aiheita, että ihmiset vittuuntuvat pahanpäiväisesti jo pelkästään niihin. Samoin laajemmat ongelmat ja yhteiskunnalliset ilmiöt vituttavat ihmisiä usein. Tyypillisiä vitutuksen aiheuttajia ovat erilaiset ihmisryhmät, yksittäiset henkilöt, arkielämässä käytettävät laitteet tai arkielämän periaatteessa helpot mutta käytännössä vaikeat rutiinit. Hyvin pitkän aikavälin vitutusta voi aiheuttaa esimerkiksi koulunkäynti, eurytmia tai päivittäinen työnteko. Vitutus on merkki tarkasta, inhimillisestä, tavoitteellisesta toiminnasta. Vittuuntunut ihminen haluaa jotain muuta. Vittuuntuminen on merkki omien arvojen vastaisuudesta. Toisinaan oma vittuuntuneisuus saattaa vain lisätä vitutusta.

Lääke vitutukseen sekä vitutuksen eri lajit

Monien ihmisten mielestä vitutukseen auttaa kunnon perskännit. Toisaalta vitutus voi yllättää milloin vain, eikä ole mahdollista aina vetää kännejä. Lisäksi runsas alkoholin käyttö voi helposti johtaa elämäntilanteeseen, jossa henkilö on entistä alttiimpi vitutukselle. Varsinkin pitkäaikaisemmasta vitutuksesta on vaikea päästä eroon. Samoin, jos vitutuksen aiheuttaja ei poistu, myös vitutus uusiutuu helposti. Monet ihmiset ovat tulleet siihen tulokseen, että vitutuksen kanssa pitäisi oppia elämään. Jotkut ovat yrittäneet nähdä asiassa positiivisia puolia ja sanoa, että vitutus on luova tila.

Ns. taustavitutus on yleistä varsinkin liikealan alipalkatuilla työntekijöillä ja heidän protestinsa asiaintilaan purkautuukin usein sekä kyynisyytenä että sarkasmina. Eräänä vitutuksen muotona mainittakoon myös nk. perusvitutus, jonka kanssa yleensä opitaan elämään, mutta joka ei missään tapauksessa ole luova tila. Perusvitutus on hyvin yleistä tämän päivän hektisessä ja jatkuvasti muuttuvassa työelämässä.

Vitutukselle on omistettu myös oma saitti: www.vittukunvituttaa.org Saittia voi käyttää purkamaan vitutusta, täysin anonyymisti. Vittukunvituttaa.org on yleishyödyllinen käyttötarvike, jokaiselle suomalaiselle. Saitin keulakuvana on Keijo Kettu, joka paremmin tunnetaan "The Vitutus" Kettuna. Keijo kuuntelee ja vain kuuntelee vitutusta. Vitutus on henkilökohtainen tunne ja näin ollen kaikkien on parasta pitää turpansa kiinni jos toista vituttaa. Jokaisella on kaksi omaa asiaa, persereikä ja vitutus, näistä asioista ei voi kiistellä.

Vitutuksen aste

Vitutuksen asteita on tunnistettavissa useita:

  • Lievä vitutus (lähinnä esimerkiksi auton polttoaineen vähyydestä tai savukkeiden loppumisesta johtuva)
  • Keskivaikea vitutus (esimerkiksi irtisanomisen, pihtaavan puolison tai auton kolaroinnin seurausta)
  • Yleinen vitutus ja väsymys (YVV) ei ole vielä saanut vakinaista asemaa sairauksia listattaessa, esiintyy erityisesti kaivostyöntekijöiden, Helsingin kaupungin asematunnelissa työskentelevien ja opiskelijoiden keskuudessa. Varsinaista lääkettä sairauteen ei ole, mutta perseet olalle -tyyppisen urheilun on todettu helpottavan tuskaa; hoitamattomana saattaa johtaa jopa itsemurhaan.
  • Vaikea vitutus (puolison pettäessä, vaimon joutuessa raiskatuksi, auto varastetaan tai pomo vittuilee ja alentaa palkkaasi sekä edellämainittujen yhdistelmänä)
  • Syvävitutus. Suurin osa työssäkäyvästä väestöstä kärsii tästä. Syynä yleensä firman ylemmän johdon/hallituksen/osakkeenomistajien kännipäissään tekemät päätökset firman tulevasta 'linjasta'. (pidempään jatkuneiden vastoinkäymisten sarjan aiheuttama, vakava ja vaikeasti hoidettava tila)
  • Vitutus Maximus (erittäin vakava, usein viikkoja kestävä, verenkierron pysähtymiseen, hapensaannin estymiseen ja jopa aivoverenvuotoon sekä peräaukon pahaan repeytymiseen johtava tila, joka vaatii usein parantuakseen joko uutta, kaunista ja varakasta puolisoa tai lottovoittoa. Paranee joskus harvoin itsekseen ajan myötä, mutta on herkkä muuttumaan Perusvitutukseksi sekä vaikuttaa helposti myös kasvonpiirteisiin muuttamalla uhrinsa pysyvästi vittumaisen näköiseksi (ns. "vittunaama"))
  • Kestovitutus kestää armeijassaolon ajan. Siviilimiehellä ei ole harmainta aavistustakaan, mitä on vitutus.
  • Vitutuksen vakavin aste, vitutuksen multihuipentuma (tunnetaan myös megavitutuksen multihuipentumana) johtaa yleensä suoraan kuolemaan. Vain muutama on selvinnyt, mutta ohessa tulevat elinikäiset vaivat ovat omiaan laukaisemaan uuden multihuipentuman.

Ihmisiä joita todistetusti vituttaa tai vitutti

Vitutuksesta tai vittuuntuneena sanottua

Katso myös