Vittuilu

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vittuilu on Suomen rikoslaissa määritelty rikokseksi.

1. Joka käyttäytymisellään aiheuttaa toiselle osapuolelle ylenpalttisen vitutuksen tunteen tai 2. syyllistyy vastaavanlaiseen tekoon, on tuomittava vittuilusta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi päiväksi. Yritys on rangaistava.

Esimerkkejä tosielämästä[muokkaa]

Kenties tunnetuin vittuilutapaus Suomessa otti paikan vuonna 2003, kun tuhat lasta nimitti Remontti-Reiskaa "perseenreiäksi".

Vittuilu, hierarkia ja valta[muokkaa]

Jo ammoisista ajoista asti on tiedetty, että systemaattinen vittuilu kehittää organisaatiota tehokkaammaksi. Selvimmin tämä näkyy sotalaitoksissa, joissa valtasuhteet ovat suurelta osin vittuilusuhteita. Ylipäälliköstä sotilaisiin on useita vittuilutasoja ja jokainen porras hierarkiassa vittuilee itseään alempana oleville, mistä taas seuraa kollektiivinen vitutus. Kollektiivinen vitutus alentaa haitallista kuolemanpelkoa. Muinaisilla roomalaisilla olikin sanonta: "Vain vittuilemalla voit voittaa." Toinen vanha sanonta kuuluu: "Valta on vittuilua." Sotalaitoksen ohella vittuilun hierarkia toimii tehokkaasti esim. kirkon organisaatiossa.