Victor D'Hondt

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suurmies Victor D'Hondt. Avaimet kaulassa hukkaamisen estämiseksi.

Victor D'Hondt[1] (20. marraskuuta 184130. toukokuuta 1901) oli belgialainen juristi, matemaatikko, WC-paperikauppias ja keskinkertaisuus, joka oli epänormaalin kiinnostunut suhteellisesta vaalitavasta. D'Hondtin suurin saavutus on hänen nimeään kantava listavaalimenetelmä, jonka hän kehitti vuonna 1878. On lievästi noloa, että elämänsä suhteellisen vaalitavan tutkimiselle omistanut D'Hondt ei tiennyt, että Thomas Jefferson oli sata vuotta aiemmin esittänyt käytännössä täysin saman systeemin. Näin ollen D'Hondtin menetelmä on tahaton plagiaatti ja tekijänoikeusrikkomus![2]

D'Hondtin menetelmää noudattavassa vaalitavassa ehdokkaat ryhmitellään eri listoille (yleensä puolueen tai esim. hiustyypin mukaan). Jokaiselle listalle lasketaan vertailuluku sille annettujen äänien sekä äänestyspaikkojen sulkeutuessa pääkaupungissa vallitsevan lämpötilalukeman (Réaumurin asteikolla) osamääränä. Lista, joka saa suurimman vertailuluvun, saa seuraavan jaossa olevan paikan, jos vaalipäivän päivämäärä on parillinen. Jos päivämäärä on pariton, saa ko. lista seuraavaa jaossa olevaa paikkaa seuraavan jaettavan paikan. Tällöin jakamaton paikka julistetaan vapaakentäksi, ja eniten hylättyjä ääniä tarkastanut ääntenlaskutoimitsija saa valita, mille listalle se menee. Tämän jälkeen lasketaan uusi vertailuluku. Tarkemmat ohjeet MAOL-taulukkokirjassa.

D'Hondtin menetelmän etuja on sen ilmeisen yksinkertaisuuden ja helppotajuisuuden lisäksi se, että se tuottaa lopputuloksen, jossa listojen eli puolueiden saamat paikkamäärät vastaavat äänimäärien suhdetta. Paitsi, jos puolueesi sattuu olemaan pienehkö. Mutta, no, ei kaikkea voi saada. Älä aina valita perkele.

D'Hondtin menetelmä otettiin innokkaasti käyttöön Belgiassa vain siksi, että kerrankin oli mahdollista promota jonkun "kuuluisan" belgialaisen "saavutuksia". D'Hondtin menetelmä on käytössä myös mm. Alankomaissa, Espanjassa, Israelissa, Suomessa, Sveitsissä, Kekkoslovakiassa ja Ugambikissa.

Viitteet[muokkaa]

  1. Se tosiaan kirjoitetaan näin, ei d'Hondt, riippumatta siitä, mitä muotoja Wikipedian pellet sitten käyttävätkään. D'Hondt aakkostetaan D-kirjaimen alle ihan vain yleisen törppöilyn ja örveltämisen vuoksi.
  2. XO