Vesivoima

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luonnonkaunis paikka, jota ei onneksi ole pilattu vesivoimalalla.

Vesivoimaa pidetään yksi ympäristöystävällisimmistä energiamuodoista, mutta samaa sanotaan myös ydinvoimasta, joten asiasta ei voi olla aivan varma. Se ei muodosta ydinjätettä ja haitallisia kaasupäästöjäkään ei synny kuin kuolleiden kalojen mätänemisen seurauksena. Vesivoimaloita on kaikissa maissa, josta löytyy virtaavaa vettä.

Historia[muokkaa]

Vesivoimaloita on ollut niin kauan, kun maan päällä on ollut majavia, joita matkia. Ensimmäiset vesivoimalat olivat puisia rakennelmia, jotka estivät vettä virtaamasta normaalisti ja kun ne parin päivän päästä sortuivat, niin ylpeänä voimalaa rakentaneen heimon kylä joutui veden alle ja heimo muutti sisämaahan kauas vedestä. Kun opittiin sotimaan, niin muutaman kerran kotinsa hajottaneet heimot keksivät, että vesivoimaloilla voi tuhota vihollisheimon kylän. Kyllähän se onnistuikin, mutta samassa rytäkässä tuhoutui myös oma kylä ja kaikki saaliseläimet pakenivat alueelta, joten vesivoimaloita ruvettiin käyttämään rauhanomaisiin tarkoituksiin, kuten viljan jauhamiseen. (kehitys on melko lailla samanlainen, kuin ydinvoiman, mutta ei siitä asiasta sen enempää)

Kului muutama vuosituhat ja sitten joku neropatti keksi betonin ja joku toinen viisas mies keksi sähkön. Silloin ruvettiin rakentamaan betonisia vesivoimaloita, jotka olivat kestäviä, paitsi venäläisten ja kiinalaisten halpatyöläisten ja orjien rakentamat. Ne tuottivat paljon sähköä ja niiden vierellä olevien talojen hinnat olivat pohjalukemissa. Muutama voimala on räjähtänyt tuhoten pari kaupunkia, mutta se ei estänyt näiden loistavien komistusten suosiota.

Vastavoimat[muokkaa]

Vesivoimaloiden läheisyydessä järjestetään viikoittain hippien mielenosoitustapahtumia, joissa lapsille on tarjolla "romahtanut vesivoimala"- jäätelöannoksia. Innokkaimmat menevät suotamaan vesivoimalan alle huutaen, kuinka tämä vesivoimala voi romahtaa minä hetkenä hyvänsä. Kuitenkin he viettävät kolme päivää vesivoimalan läheisyydessä makkaroita paistaen, uistennellen ja kannatuslauluja laulellen. Tapahtuman loputtua kaikki menevät kotiinsa katsomaan televisiota, joka saa virtansa läheisestä vesivoimalasta.

Pahimpia vastustajia vesivoimaloille Greenpeace-niminen terroristijärjestö, joka on tuhonnut Iranilta tilaamillaan taktisilla ydinkärjillä monia vesivoimaloiden rakennustyömaita. Vesivoimaloiden johtajat ovat joutuneet palkkaamaan koulutettuja henkivartijoita ja heidän kotiinsa on asennettu insinöörien rakentamia turvalaitteita, kuten ikkunanverhoja ja ukkosenjohdattimia.

Ikäviä onnettomuuksia[muokkaa]

Ei ole tietoa onko Venäjällä tapahtunut yhtään vesivoimalaonnettomuutta, koska Venäjän salainen poliisin Tšernobylin onnettomuuden jälkeen perustama erikoisryhmä osaa salata isotkin onnettomuudet ja se on palkannut Paavo Lipposen sanomaan TV-haastatteluissa: "En ota kantaa". Tiedetään kuitenkin, että Imatran vesivoimalassa yksi työntekijöistä on liukastunut maahan jätettyyn kaukosäätimeen.

Katso myös[muokkaa]