Valinta

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Se on hankalaa.

Valinta on asia, joka on hirveän hankala asia, joka on aivan kamalan hirveän hankala. Esimerkiksi ollako vai eikö olla?[1] Kaikesta monimutkaisuudestaan huolimatta valinnat tehdään aivan liian kevyesti.

Valinta eläinkunnassa[muokkaa]

Älykkäinä olentoina eläinten ei tarvitse tehdä valintoja lainkaan. Niiden ylivertainen etumatka evoluutiossa on tuottanut niille ihmisiltä kokonaan puuttuvan ominaisuuden: vaistot. Niinpä tässä artikkelissa ei höpistä eläimistä sen enempää (paitsi lemmikkieläimen valinnan kohdalla, mikä on yksi ihmiselämän keskeisimpiä valintoja).

Valinta ihmiskunnassa[muokkaa]

Ihminen, jolla ei tunnetusti ole vaistoja, usein ei hajuakaan, on kehittänyt muita ratkaisumalleja elon tiellä taapertamiseen.

Maalaisjärki[muokkaa]

Maalaisjärki on ominaisuus, jonka avulla ihminen voi tehdä nopeita valintoja, joihin tyhmä ihminen ei kykene ilman ennustajaa tai televisiomainoksen antamaa suositusta. Maalaisjärjen aste vaihtelee ihmisestä toiseen. Syyn arvellaan olevan geneettinen, mutta on myös mahdollista, että kahden maalaisjärkisen vanhemmat lapset eivät silti saa kyseistä ominaisuutta. Pääsyynä lienee se, etteivät lapset ole koskaan edes lehmää nähneet.

Aivoriihi[muokkaa]

Aivoriihi on valinnantekokeino, jossa joukko ihmisiä istuu pöydän ääreen pohtimaan tulevaa valintaa. Kaikki saavat esittää ajatuksiaan, ja ne kirjataan ylös. Idioottimaisillekaan ehdotuksille ei saa nauraa kuin vasta kahvitauolla. Aivoriihiprosessin kautta syntyi tiettävästi maailmankaikkeuden ensimmäinen tyhmyyden musta aukko ja Salatut elämät.[2]

Yliluonnolliset voimat[muokkaa]

Tämä on kiistämättä helpoin ja kätevin tyhmille ihmisille tarkoitettu valintojentekokeino. Mustalaiseukot hoitavat asian kädenkäänteessä, kunhan valitsijalla vain on hiukan ylimääräistä rahaa.

Monet maailmanhistorian keskeisimmät valinnat on tehty kääntymällä yliluonnollisen puoleen. Raamatun Saul pääsi kuninkaaksi pyytämällä noitaa avuksi. George Washingtonin tiedetään lukeneen joka aamu horoskooppinsa. Salattujen elämien vastaava tuottaja Stiina Laakso on kertonut, että hän sai idean sarjaan tuijottamalla kahvitauolla teelehtiä, kun muut nauroivat selän takana hänen aivoriihi-ideoilleen.

Muut keinot[muokkaa]

Aikojen saatossa monet muutkin valinnantekokeinot ovat osoittautuneet toimiviksi. Käsittelemme seuraavassa muutamia soveltamalla niihin monimutkaista valintatilannetta. Tämä on melko tavallinen kysymys, joka kuitenkin asettaa suurimmalle osalle ihmisistä kauhean valinnan paikan:

Pitäisikö pysyä kotona masturboimassa vai lähteä kaduille tappamaan poliiseja moottorisahalla?

Mahdollisia valintamalleja ovat:

  • Epäröinti – Osa ihmisistä on niin kykenemättömiä valintojen tekemiseen, että he menevät niin sanotusti ”jäihin” (tautinimityksenä frizocerebrosis) jo pelkästä ajatuksesta. Tällaisia ihmistyyppejä tapaa esimerkiksi aliupseerikouluissa ja vaalien aikana toreilla jakamassa hernekeittoa. Epäröivää valintamallia käyttävän on skenaariossamme helpointa alkaa huutaa ”Piippolan vaarilla oolii taaloo...”, kunnes päivä päättyy, eikä hankalaa valintaa tarvitse enää tehdä. Suosittelemme, se näyttää niin hauskalta.
  • Perstuntumaa käytettäessä oleellista on valita sen mukaan, mikä sillä hetkellä sattuu tuntumaan parhaalta vaihtoehdolta. Tavallisimpia tämän metodin käyttäjiä ovat humanistit, taiteilijat ja nalkuttavan puolison paloittelusta elinkautiseen tuomitut. Mikäli perstuntumaa sovellettaisiin asettamassamme valintatilanteessa, selkein ratkaisu olisi masturboida ensin naapurin auton konepellin päällä, ampua tämän jälkeen naapurin perhe ja piehtaroida heidän veressään raiskaten samalla mahdolliset lemmikkieläimet ja vasta sen jälkeen lähteä kadulle tappamaan poliiseja. Perstuntumaa käyttävä valitsija ostaisi myös todennäköisesti matkalla jäätelön, jos luvassa on kaunis päivä.
  • Analysointi ja toiminta – Tämä keino on epäsuosittu, koska ihmisillä on luontainen kyky hyljeksiä järkisyitä ja asioiden rationaalista vertailua. Jos sitä nyt kuitenkin sovelletaan esimerkkitapaukseemme, oikea valinta olisi: selaimen (tai vähintään Hikipedian) sulkeminen.

Kokeile itse![muokkaa]

Mitä tekisit samassa tilanteessa?

Mikä on hauskaa?

Voitko olla painamatta vasenta nappia?

En Pidättäydyn kiusauksista ja pyrin taivaan valtakuntaan

Viitteet[muokkaa]

  1. Tekijänoikeusmaksut Shakespearen perikunnalle. Oole hyvä.
  2. Joissakin akateemisissa piireissä näitä pidetään samana asiana.
  3. Sivusto saattaa sisältää mielestäsi eroottista materiaalia.
  4. Ennen kuin ehdit tappaa ketään, Hikipedia tappoi sinut yleisen turvallisuuden vuoksi tuolla linkillä.

Katso myös[muokkaa]