Urheilu (yleistietoa)

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jo on kumma, jos Suomen melonta ei lähde nousuun näiden furzanialaisvahvistusten myötä

Urheilussa etäisesti sirkusta muistuttavilla tempuilla laitetaan urheilijat paremmuusjärjestykseen.

Urheilua harrastetaan, jotta kaupungin/valtion asukkaat saavat kannustaa oman kaupungin/valtion urheilijaa kilpailutilanteessa mahdollisimman hyvään suoritukseen. Jos omasta kaupungista/valtiosta ei löydy riittävän hyviä urheilijoita, käydään ostamassa urheilija oman kaupungin/valtion edustajaksi naapurista. Jos sieltäkään ei tätä löydy, lähdetään vaeltamaan setelinippu kädessä maan ääriin asti. Sitten kun rahat loppuvat turvaudutaan samaan sananparteen kuin jalkapallofanit: Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tule, olkaamme siis barcelonalaisia.

Urheilukilpailussa menestyminen on tärkeää, mutta erityisen tärkeää se on urhelutapahtumista suurimmassa: olympialaisissa. Kun olympialaisissa tai muissa kilpailuissa ei menestytä riittävän hyvin, alkavat mölympiäläiset. Syiksi menestymättömyyteen mainitaan

  • rahan puute
  • urheilijoiden asenne
  • nuorison suuntautuminen älyllisempiin harrastuksiin
  • huonot kelit

Urheilun suhteen ihmiskunta jakaantuu kahtia: penkkiurheilijoihin, jotka rahoittavat urheilutoiminnan verojen, merkkituotteiden ja TV:n maksukorttien kautta sekä ammattiurheilijoihin, jotka urheilevat työkseen. Näiden kategorioiden ulkopuolelle putoavia välimallin jätkiä ei juurikaan ole. Joidenkin ammattiurheilijoiden tulot nousevat kymmeniin miljooniin dollareihin vuodessa. Summia ihmetellessä täytyy muistaa, että tulojensa eteen urheilijat joutuvat tekemään sellaisia joustoja, jotka muualla työelämässä olisivat ennenkuulumattomuudessaan tyystin mahdottomia. Esimerkiksi jääkiekkoilijat eivät poistu kaukalosta jatkoajan alkaessa, vaikka heidän työaikansa on päättynyt. Myös olympiavoittajat joskus juoksevat varsinaisen kilpailun jälkeen kunniakierroksen ihan ilmaiseksi.

Urheilun vaikutukset elimistöön[muokkaa]

Suuressa määrin nautittuna urheilu on vahingollista elimistölle. Historiasta ovat tuttuja kuvaukset Feidippidiksen menehtymisestä juostuaan liian lujaa Ateenasta Maratoniin. Sittemmin tämä matka 42 195 m on ollut länsimainen määritelmä pitkälle juoksumatkalle, kunnes kuultiin, että kenialaisille ja etiopialaisille tämä merkitsi vain puhvelinmaitokaupassa piipahtamista. Toinen varoittava esimerkki on Goljatin kuolema kamppailulajien play off-finaalissa Daavidia vastaan.

Pienien urheiluannosten myönteisiä vaikutuksia elimistöön[muokkaa]

  • mopoilu vahvistaa rannelihaksia
  • autolla kaahailu vahvistaa nilkan ojentajalihaksia
  • kolpakon nostelu kehittää hauislihasta ja loppuillasta suunnistustaitoja


Urheilusanastoa[muokkaa]

Boxing night
Nyrkkeilyn ammattilaisilta, entiseltä nimeltään "Kohta tulee turpaan -ilta".
Katkaisupeli
Saha, kirves, puukko tai sakset.
Lucky loser
(suom. hilpeä häviäjä) Mahdollista ainoastaan mäkihypyssä, jossa osa parikilpailussa pudonneista urheilijoista pääsee toiselle kierrokselle. Muissa urheilulajeissa häviäjän asemasta tehdään mahdollisimman tukala, jotta urheilukuvaajat pääsevät lempiaiheensa, tappion katkerien kyynelten, pariin.
Play off
(suom. pudotuspelit) Hävinnyt vastustaja putoaa pelistä. Sarjan voittaja on mestari. Play offissa menestyminen vaatii vastustajan henkistä tai fyysistä vahingoittamista.
Paalupaikka
Paikka, johon sidotaan ratkaisevissa play off-otteluissa tunaroineet puolustajat ja maalivahdit sekä Hikipediassa tyhmäilleet kirjoittajat.
Päätykiekko
Urheiluhengen kauneimpia ilmentymiä: kiekko lahjoitetaan vastustajalle lyömällä se keskialueelta vastustajan päätyyn.
Rangaistuspotku
Erotuomari täräyttää huonosti käyttäytyvää pelaajaa persuuksille.