Uppsala

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Uppsala.

Uppsala (ennen: Upsala) on kaupunki Ruotsissa. Siellä asuu 190 000 asukasta,(2009) joista yli 30 000 loisia (katso: opiskelija).

Uppsala on lähinnä tunnettu siitä, että Turun Sinapin valmistus siirrettin sinne vuosiksi 2005–2008, sekä Wikipediassa käydystä massiivisesta ja vuosia kestäneestä kiistasta koskien kaupungin nimen p-kirjaimien määrää.[1]

Nähtävyyksiä[muokkaa]

Opiskelu[muokkaa]

Uppsalassa on kaksi yliopistoa: Uppsala universitet (UU) ja Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Laitamme paskasaappaat jalkaan ja harppaamme SLU:n yli suoraan asiaan.

Lakitiede[muokkaa]

Lakitieteen peruskoulutus tapahtuu useimmin paikallisen poliisikamarin toimesta varsinkin lauantaita vasten yöllä ja lauantain aamupäivällä. Niistä saa opintokirjaan merkinnän, joka on voimassa kolmesta kymmeneen vuotta, riippuen asiasta.

Kemia[muokkaa]

Kemian alalla voit Uppsalassa opiskella varsin pitkälle ja myös laajalta alueelta, jos tehdas sattumalta räjähtää koska tupakoit samalla aikaa.

Kasvitiede ja mikrobiologia[muokkaa]

Näillä aloilla opinnot tapahtuu parhaiten avaamalla asuntolan jääkaapin ja tutkimalla sinne unohdettuja tähteitä. Tässä avautuu varsinainen eldorado nälkäiselle tutkijalle – ei kumma että Carl von Linné aikoinaan asettui juuri Uppsalaan.

Lääketiede ja farmakologia[muokkaa]

Näitä opintoja voi harjoittaa kasvitieteellisessä puutarhassa, josta löytyy yllättävän useita keskushermostoa stimuloivia kasveja. Niiden nimet on tarkkaan merkitty pienillä kilvillä itse kasvin vieressä – itse valmistus on opiskeltava toista kautta, esim. internet antaa yksityiskohtaisia selostuksia.

Ekonomia[muokkaa]

Eritoten liiketalouden opinnot voi suomalainen opiskelija suorittaa minkä tahansa McDonald's ravintolan toimesta. Erillinen iltakoulu on useimpien osakuntien baarissa.

Teologia[muokkaa]

Jumaluustiede ei oikeastaan kuulu varsinaisiin tieteisiin, mutta demokratian nimessä täytyy vähälahjaisillekin olla sama mahdollisuus virkaan ja tietynlaiseen kunnoitukseen. Ihailijoiden keski-ikä, -aviosääty ja -sukupuoli on tänä päivänä 72,3-vuotias ikäneito, mutta virassa ei kyllä tarvitse pelätä kilpailijoita eikä ihailun rajan saavuttamista. Varjopuoli on nuoressa iässä hankittu vatsahaava ja ylipaino liiasta kahvikestittelystä – tajuaisivat edes tarjota ryypyn, kuten Joulupukille.

Väitöskirja[muokkaa]

Mikä tahansa asiakirja, joka toimitetaan Raastuvan oikeuteen, ja missä kiistetään syyllisyys, lasketaan nykyään väitöskirjaksi Uppsalassa. Jos sitä ei hyväksytä, voit päästä jatko-opintoihin toisella paikkakunnalla ja toisessa oppilaitoksessa.

Loppututkinto[muokkaa]

Yleensä opiskelija Uppsalassa saa opintonsa päätökseen juuri samaan aikaan, kun opintolainan saanti loppuu. Sen jälkeen avautuu laaja ja lupaava työmarkkina, joka sisältää kaikenlaatuista: aina ravintola-alan kantavasta voimasta puhelinlaitoksen johtotehtäviin saakka. Uppsalassa opiskelleet ovat kovin haluttuja – joitakin on etsitty laajalti kaikkialta maailmasta.

Harrastelu[muokkaa]

Hartaimmin opiskelijat Uppsalassa nauttivat opintolainaa ja alkoholia. Luennoillakaan ei tarvitse käydä, ainakaan, mikäli aikoo ekonomiksi. Yliopistoa lähinnä sijaitseva viinakauppa (Systembolaget) lakkautettiinkin vuonna 2004, jotta opiskelijat saisivat enemmän liikuntaa. Tästä johtuen on kaupungin laitojen asuntola-alueille viime aikoina perustettu useita tehtaita.

Politiikka ja järjestöt[muokkaa]

Suurissa opiskelukaupungeissa löytyy halukkaita jokaiseen lähtöön, joten ei maailmalla ole niin typerää ja turhaa järjestöä, että sillä ei olisi paikallista solua Uppsalassa. Omalaatuisimpien varsinainen kohde ja tarkoitus ei ole edes niiden johdolle täysin selvillä. Muun muassa mainittakoon paikallinen Keskustapuolue.

Rikollisuus[muokkaa]

Pyörävarkaus on polkupyörän keksimisen jälkeen siirtynyt Uppsalan kaupungin tavallisimmaksi rikokseksi. Tai oikeammin on kyse lainaamisesta, koska pyörät löytyvät useimmiten Fyrisjoen pohjasta matalaveden aikana.

Toisena tilastossa on järjestäytynyt rikollisuus. Varsinkin kolme suurta liigaa on viime aikoina saanut paljon huomiota: Uppsalamaffian, Livets Ord ja Knutby–Kristi brud. Näiden uusien liigojen esiintyminen on herättänyt suurta närkästystä kaupungin vanhimmassa rikosjärjestössä Svenska kyrkan.

Lisäksi täytynee mainita aviorikokset, jotka yleensä tapahtuvat perjantai-iltana osakunnan jälkeen, jos ei sinua äkillisesti hyväksytä lakitieteen peruskoulutukseen samana iltana (katso yllä).

Viitteet[muokkaa]