Yksilöllisyys

Kohteesta Hikipedia
(Ohjattu sivulta Uniikkius)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

”Kyllä, me kaikki olemme erilaisia”

~Joukko - yhteen ääneen

”Minä en ole...”

~Yksi mies joukossa

”Shhhh!”

~Joukko - yhteen ääneen

Yksilöllisyys tarkoittaa sitä, että jokin erillinen kohde – subjekti tai objekti – koostuu ominaisuusryhmästä, joka on uniikki, ainutlaatuinen. Objekteissa yksilöllisyys johtuu yleensä siihen, että esineen hinta nousee ja sen käytännöllisyys heikentyy: yksilölliset esineet ovat useimmiten joko erittäin kauniita tai erittäin rumia. Subjekteissa yksilöllisyys liittyy joko erinomaisuuteen, eksentrisyyteen, hulluuteen tai huonouteen. Yksilöllisyyttä pidetään kuitenkin yleensä parempana asiana kuin esimerkiksi sitä, että kaikki olisi identtistä ja tasaisesti jakautunutta vetykaasun samaa isotooppia.

Tiedämme, että jokin kohde on yksilöllinen suorittamalla analogisuuteen perustuvan analyysin sen ominaisuuksista. Jos esimerkiksi olet yksijalkainen juoppo, jolla on vasemmassa korvassa korvakoru, olet yksilö, vaikka löytyisi muita yksijalkaisia, muita juoppoja ja muita, joilla on korvakoru vasemmassa korvassa. Jos kuitenkin löytyy toinen, jolla on kaikki samat ominaisuudet, eli yksijalkaisuus, juoppous ja korvakorun kantaminen vasemmassa korvassa, katoaa yksilöllisyys, ja muutut osaksi massaa. Tässä tapauksessa siis massaksi yksijalkaisia juoppoja, joilla on vasemmassa korvassa korvakoru.

Yksilöllisyys on hienoa. Esimerkiksi leivänpaahtimet ovat erittäin yksilöllisiä, koska niillä on yksilölliset sarjanumerot. Myös raha on täysin yksilöllistä numeroinnin kautta. Jopa Sinä, jonka kaltaisia harmaat Suomen kadut ovat pullollaan, olet yksilö, koska sinulle on annettu henkilötunnus synnytyslaitoksella niin, että kukaan ei voisi haukkua sinua yksilöttömäksi.

Jokainen ihminen on yksilö, paitsi itämaalaiset, jotka näyttävät aivan samoilta ja käyttäytyvät samalla lailla. Jos esimerkiksi japanilainen yrittää olla yksilö, se etsii joukon ystäviä, joiden kanssa ne yhdessä menevät jonnekin samaan paikkaan olemaan yhdessä samalla tavalla erikoisia, jolloin japanilaiset ovat ehkä poikkeuksellisia japanilaisia, mutta eivät mitenkään uniikkeja ja ainutlaatuisia. Mutta tästä yksilöllisyydettömyydestä ei kannata puhua heille, koska ne kaikki japanilaiset osaavat Kung-Fua.