Uni

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”ZZZ...ZZZ...”
~Stereotyyppinen uni
”Kauniita unia, prinsessan kuvia”
~Äiti ja Isi
”Tästä saat vähän hiekkaa silmiin, ei se paljon kirvele...”
~Nukkumatti
”Jos haluat nähdä tähtiä niin hiero silmiäsi ja hyppää kalliolta”
~Jukka Paarma
”THUMP!”
~Unihiekka
”Hemmetti! Olisikohan se pitänyt ottaa ensin pois säkistä...?”
~Nukkumatti
Rikas mies jos oisin, nukkua vain voisin.”
~Vanhahko laulu
”Kun ihminen nukkuu, sille ei tapahdu mitään. Mutta kun se ei nuku, se voi saada vaikka kalan.”
~Matti Nykänen
”Niin kuin Aurinko on kauneimmillaan laskunsa ja nousunsa aikaan, on myös ihminen parhaimmillaan juuri ennen simahtamistaan ja hänen unensa lähestymässä huippuaan juuri ennen loppuaan”
~Vanha kiinalainen viisaus
”Märkiä unia, oman kullin kuvia.”
~Pekka 10v
Nukkuessa näytetään hyvältä

Uni on nukkumisen aikana tapahtuva koettelemus jossa esiintyy muunmuassa korkeita ja matalia ääniä, salamaniskuja ja punaisen ja vihreän toistuvaa ja nopeaa välkyttelyä. Eläinten on tiedetty jo pitkään nähneen unia, mutta viimeaikaisissa tutkimuksissa myös ihmisten on havaittu näkevän unia.

Oireet[muokkaa]

Tyypillisesti unessa esiintyy hyvin vaarallisia tietoisuuden tason laskuja. Pahimmillaan voidaan menettää tajunta tai saada hallusinaatioita. Sydämen syke vähenee ja verenpaine laskee. Unessa voi syntyä myös vaarallisia hallusinaatioita. Uneen voi liittyä - erityisesti naisilla - myös saatanallinen seisokki. Tyypillisesti nukkuessa pukeudutaan erityiseen asuun, joka vähentää ilmavuudellaan kokemukseen liittyvää kipua. Uni aiheuttaa toisinaan krapulaa. Unta pidetään yleisesti vaarallisena tilana eikä sitä suositella kenellekään. Unessa olevalle saa helposti kuseet housuun liruttamalla vettä kupista toiseen unen saaneen vieressä.

Unen puute eli väsymys on niin ikään vaarallinen, jopa henkeäsi uhkaava tila.

Olen väsynyt moniin sanoihin, olen väsynyt levykevandaaliin. Jos sanot: "jätä kaikki, seuraa minua", jättäisin ja seuraisin.

~A. W. Yrjänä väsymyksestä

Varsin hyvä syy unettomuuteen.

Unien sisältö[muokkaa]

Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.

Unissa näkee useimmiten villapaitaan ja Indiana Jones-hattuun pukeutuneen miehen, jolla on nahkahanskat, joista toisessa on neljä voiveistä "kynsinä" ja jonka naama on kärähtänyt.


Stop hand.png VAROITUS!
Edellä oleva tekstiosuus sisälsi juonipaljastuksia. Et toivottavasti ehtinyt spoilautua lukemalla, että kreivi Almaviva on rakastunut Figaron morsiameen. Ai et? No hyvä. Voit nyt sulkea tietokoneen.

Hoito[muokkaa]

Unen hoitoon suositellaan kahvia tai jotain muuta kofeiinipitoista.

Itsemurhaa hautoville suositellaan unilääkettä. Mieluiten käytettäväksi viinan tai jonkin muun yhtä vahvan myrkyn kanssa.

Katso myös[muokkaa]