Turun kaupunginosat

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jos olet ikinä suunnitellut matkaa Turkuun, tuohon sykkivään lounaisrannikon suurkaupunkiin (älä...), on tässä sinulle elintärkeää lisätietoa Turun kaupunginosista ja sen biotoopeista.

Turkukartta.png
Turun asukkaat ovat lähteneet pienoiselle retkelle.
Puutarhaa Turun Kohmossa.
Turun torilla rehelliset myyjät kauppaavat "taatusti kotimaista hunajamelonia".
Turun linnassa kiipeilyä ja varomatonta käytöstä suositellaan etenkin tamperelaisille. Mutta eiväthän ne siellä kuitenkaan käy.
Tyypillinen pohjoisen Turun maisema. Tämän erottaa Turun ydinkeskustasta hieman runsaampien liikennemäärien perusteella.

Runosmäki

Runosmäki on DDR pienoiskoossa. Tämän huomaa sen kukoistavasta arkkitehtuurista, laatubaareista ja ihmisraunioista. Runosmäen yöelämässä (päivisin bussipysäkkien tuntumassa) saatat nähdä mitä suloisimmman ja hellyttävimmän näyn, paikkakunnan ylpeydenaiheen; Runosmäen Ruusun, joka suurella todennäköisyydellä päästelee suustaan sangen siveettömiä lausahduksia ohikulkijoille. Toisinaan Ruusu myös yrittää kaupitella itseään.

Varissuo

Alue tunnetaan parhaiten kulttuuririkkaasta ympäristöstään ja onnistuneesta arkkitehtuuristaan. Varissuo on Turun kallein asuinalue, jonne lähikuntien menestyjät mieluiten muuttavat. Alueen kalleudesta kielii myös se piirre, että useat asukkaat saavat asumis- ja/tai sosiaalitukia. Vuosi vuodelta alue on houkutellut juuri näistä syistä aina enemmän asukkaita entisen itäblokin ja päiväntasaajan maista. Varissuolta pääsee muuttamaan pois jos osaa räpätä, tai pelata koripalloa.

Halinen

Uudempi kerrostalolähiöalue, jota kutsutaan Turun Monacoksi, sillä kukaan siellä asuva ei tiettävästi maksa veroja. Halisissa sijaitsee myös sähköasema ja kuuluisa vesivoimala, joka tunnetaan myös vesimyllynä. Halisissa asuu myös paljon ukkoja jotka keräävät keväällä jäät Aurajoesta talteen pakastimiinsa.

Kurala

Siellä sietää kurassa möyriä. Kurala on nimensä mukaisesti uponnut kuraan. Siellä on paljon lapsia ja lehmiä. Puolet Kuralasta on mäkistä metsää ja kallioita. Neljännes on koulun pihaa ja suuria hiekkakenttiä, viidennes kerrostaloalueita ja loput peltoa sekä maatilaa. Kuralassa on myös havaittu neljännesprosentuaalisen kasvun syystä neljä tummaihoista, mikä on luonnollisesti herättänyt ankaria vastalauseita.

Kuralan Kylämäki on Aurajokilaaksossa (4 kilometrin etäisyydellä Turun keskustasta) sijaitseva peltovainioiden ja alkuperäisillä paikoillaan sijaitsevan maatilarakennusten muodostama kyläkokonaisuus vanhassa kulttuurimaisemassa. Kylämäki on Elävän historian kylä, jossa toimii perinteinen 1950-luvun maatila sekä kokeellisen arkeologian toimintapiste.

Lauste

Laustetta kehutaan Turun parhaaksi asuinalueeksi heti Varissuon jälkeen. Lauste on tunnettu ystävällisestä väestöstään joka on aina valmiina auttamaan. Lausteelta löytyy myös R-kioski (Repan Kioski). Laustelaiset toivovat, että Varissuo uppoaisi kirjaimellisesti suohon ja Lauste ottaisi paikan Turun mukavimpana asuinalueena.

Itäharju

Turun varsinainen keskusta, missä sijaitsee esim. Güntherin porvaripalatsi. Itäharju on todellinen teollisuuskivikylä. Itäharjun historia kertoo että Itäharju-nimi paikalle annettiin vuonna 1300. Itäharju oli vain suota ja peltoja 1700-luvulle asti, kunnes siihen laitettiin avara asfalttiaukio. Toinen puoli Itäharjusta on kuitenkin viihtyisää omakotitaloaluetta.

Kohmo

Turun reunamilla sijaitseva alue, jonka kuuluisin nähtävyys lienee bussin päätepysäkki.

Pansio

Turun Raisiolta varastettu pakkolunastettu suoalue, jossa haisee öljyltä. Viimeisin juna Pansion alueella bongattiin Mauno Koiviston aikana. Pansion suuria maamerkkejä ovat Höveli ja Pernon kebab-pizzeria.

Pääskyvuori

Pääskyvuori on tavallaan jaettu kahtia; toisella puolella sijaitsee sotilaiden tukikohta ja suuri TV-torni (paremmin tunnettu lempinimellä "maksamakkaratorni"). Pääskynlento-nimisellä tiellä on rakennettu yhteys Kohmoon. Siellä asuu myös ihmisiä.

Oriketo

Nimi tulee siitä, kun ennen alueella oli läheisen ratsutallin aitaus. Oriketo sijaitsee pohjois-Turussa ohitustien varrella. Perinteitä jatkaa alueella nykyisin sijaitseva Topinojan kaatopaikka, joka on tunnettu hehkeästä ominaistuoksustaan, joka leijailee ympäri kaupunkia kosteina kevät- ja kesäaamuina. Alue on myös erityisen tunnettu Tavernastaan joka sijaitsee oikeasti naapurikaupunginosa Räntämäessä.

Pohjola

Turun keskustassa sijaitseva alue, joka on junavarikko. Nimi tulee siitä, että se on yhtä karu.

Kupittaa

Kupittaalla sijaitsee Suomen suurin leikkipuisto. Leikkipuistoon ei kyllä järkevä ihminen tule. Kupittaalla sijaitsee myös paljon keskuksia, kuten Mauno Koivisto -keskus, jossa säilytetään pyhäinjäännöksenä entisen presidentin väitöskirjaa. Kupittaalla on myös HK:n tehdas, joka kutsuu mielellään kouluja vierailemaan, sekä juna-asema. Kupittaalla on myös eräällä hiekkakentällä Kupittaan kuuluisa lähde, josta saadaan vesi Kupittaan uimalaan. Siellä on myös lintupuisto, joka on jouduttu tyhjentämään uhkaavan lintuinfluenssan vuoksi.

Suikkila

Hikinen betonilähiö Turun länsiosissa. Suikkilasta löytyy monenmoista hauskaa, kuten Suikkilan ostoskeskus ja... niin, siellä on se ostoskeskus. Ei saa unohtaa Suikkilan kebab-pizzerian huippunopeaa lähettiä, jonka voit nähdä painamassa 140km/h Suikkilan teillä.

Vasaramäki

Vasaramäki on metsän ympäröimä kerrostalolähiö. Vasaramäen talojen pihoilla leikkii paljon lapsia. Vasaramäessä sijaitsee myös työkaluverstas. Vasaramäessä rakennetaan jotain lähes koko ajan. Vasaramäen asukkaat kehittävät myös paljon projekteja. Alueella liikkuu paljon hoitsuja, sillä sosiaali- ja terveysalan koulu löytyy tältä alueelta.

Moisio

Asumaton kaupunginosa, johon on tehty Turun vaatima lentokenttä. Sitä ympäröi metsä, jossa asui ennen lentokentän rakentamista Turun alkuasukasheimoja.

Jäkärlä

Myös syrjäis-Turussa sijaitseva maalaisalue jossa Turun alkuasukkaiden huhutaan asuvan edelleen. Jäkärlän metsissä asuu myös susia, jotka vaanivat Jäkärlän maanviljelijöiden eläimiä. Merkittävämmät tapaukset Jäkärlässä sattui pari vuotta sitten, kun susi söi suihinsa kolmanneksen eräästä lammaslaumasta ja vuonna 1901, jolloin susi vei kaksi hevosta. Tästä aiotaan tehdä loppu rakentamalla alue täyteen kerrostaloja.

Kreivilä

Ei heti uskoisi, että Kreivilä sijaitsee Jäkärlän naapurissa. Kreivilä sai nimensä siitä, että siellä asui renessanssin ajoilla upporikas kreivi, joka kävi metsästämässä villipetoja Jäkärlässä. Nykyisinkin siellä on monien rikkaiden ihmisten kartanoita ja sudet eivät tule Kreivilään sen asukkaiden metsästyshalujen takia. Kreivilästä onkin syntynyt viime vuosina riitaa Turun ja Liedon välillä.

Iso-Heikkilä

Turkulainen alkuasukas. Lähetystyöntekijät olettavat pystyvänsä luomaan turun kirjakielen muutamien vuosien kuluessa.

Iso-Heikkilä on eräs alue Turun sataman lähellä. Iso-Heikkilä on keskittynyt liikenneympyrän ympärille. Iso-heikkilässä sijaitsee myös pieni aluepahanen Patterinhaka. Iso-heikkilän nimi tulee Turun Heikkilöitä joskus 1500-luvulla hallineesta Heikki-nimisestä miehestä.

Vähäheikkilä

Vähäheikkilä on Iso-Heikkilän oikea vastakohta, joka sijaitsee Aurajoen toisella puolella. Jotkut nimittävätkin Vähäheikkilää Iso-Heikkilän pikkuveljeksi, joka Vähäheikkilä ei todellakaan ole. Turun asukkaat yrittävätkin saada kaikki tajuamaan, ettei Heikkilöillä ole keskenään yhtään mitään tekemistä. Aluksi Vähäheikkilä oli jopa isompi kuin Iso-Heikkilä, sillä se ylsi joen toiselle puolelle, mutta sitten Vähäheikkilän koko pieneni ja suuri osa sitä jäi muille kaupunginosille. Vähäheikkilästä on tänä päivänä muodostunut vilkas kulttuuripaikka. Majakkaranta, Vähä-Heikkilän kerrostaloalue, on betoniviidakko sekä valtava ghetto. Ojarinnehoods on Vähä-Heikkilän vaarallisinta aluetta.

Mälikkälä

Omakotitaloalue, jossa on hiukan levoton ilmapiiri. Mälikkälässä asuu paljon nuorisoa, joka riehuu ja metelöi yömyöhälle asti, juo alkoholia ja polttaa tupakkaa. Mälikkälässä asuu myös paljon lapsia ja sinne on perustettu Turun potkulautailukeskus. Mälikkälän koulu jouduttiin sen sijaan lakkauttamaan opettamattomuuden vuoksi. Mälikkälän vierestä kulkee Poriin vievä valtatie.

Kärsämäki

Alue, jossa asuvat kaikki Turkuun muuttaneet lappalaiset, savolaiset, karjalaiset ja peräpohjalaiset. Kärsämäessä voit taatusti kuulla: "Turum murre? Eehän mie ny sitä ossoo!". Kärsämäen asukkaat ovat joukolla rakentaneet kevättalkoissa Kärsämäkeen erikoiskoulun, jossa on Turun murretta opettava luokka. Turkulaiset asuvat kyllä mielummin jossain muualla. Kärsämäessä leivotaan koko kaupungin parhaat kalakukot myytäväksi torille.

Uittamo

Uittamo on Turun Florida, jonka vähäinenkin turismi perustuu Uittamo Sunny Beachin aurinkoisiin hiekkadyyneihin sekä lähes kirkkaaseen veteen ja läpikiiltävään hiekkapohjaan. Uittamossa on myös uimahalli, jonka veden klooripitoisuus hipoo taivasta.

Uittamossa kaikilla on mielenterveyden ongelmia, herätysuskonnollisuutta, teinivanhemmuutta tai kissojen ulkoilutustaipumuksia.

Satava

Luonnon helmaan tehty alue, joka sijaitsee veden äärellä. Siellä on turkulaisten mielestä mainiot kalavedet. Siellä on myös hotelli ja suosittu hiekkaranta, jossa nuoret turkulaismiehet etsivät itselleen naisia.

Ruissalo

Ruissalo lukeutuu yksiin Turun laajimmista alueista. Siellä on luontokeskus, kasvihuoneet ja kylpylä. Siellä pelataan myös pallopelejä ja uidaan hiekkarannalla. Turkulaiset nimittävätkin Ruissaloa rauhalliseksi paikaksi, joka on pois Turun melskeestä. Juhlapyhinä turkulaiset kerääntyvät sinne suurin joukoin.

Skanssi

Skanssi on alue Turun itäosassa korkeiden kallioiden ja moottoritien luona. Skanssi on tunnettu siitä, että siellä kasvatetaan paljon kasveja, joita mummot myyvät. Skanssi toivottaa jokaisen tervetulleeksi Turkuun. Skanssiin on suunnitteila suuri tiedeyhteisö. Skanssi onkin reunoitettu pensailla. Skanssi tunnetaan myös uudesta kauppakeskuksestaan, mikä tunnetaan myös Varissuon maahanmuuttajien leiriytymiskeskuksena.

Paattinen

Paattinen on Turun ehdottomasti suurin, mutta harvimmin asuttu kaupunginosa. Paattinen on Turun pohjoisin osa ja se jatkuu aina monen Varsinais-Suomen kunnan jakamaan Kuhankuonoon. Myös Paattisissa väitetään asuvan alkuasukkaita (Hulivilit yms.) ja villieläimiä. Paatisten ilmasto on aina hyvin sateinen ja se kasvattaakin hyvin Paattisten peltosarkoja. Paattinen on myös yrittänyt päästä omaksi kunnakseen, mutta tähän ei todellakaan ole saatu suostumusta. Paattinen tunnetaan myös hyvästä venetehtaastaan, vaikkei siellä ole edes paljon merta.

Artukainen

Merkittävä kaupunginosa, jossa sijaitsee Turun messukeskus ja suuri Turkuhalli, joissa järjestetään joka vuosi paljon tapahtumia. Messukeskusta ja Turkuhallia mainostetaankin jo kilometrien päässä Turun teillä. Ihmiset tulevatkin matkojen takaa vain johonkin kiinnostavaan tapahtumaan Artukaisiin. Artukainen tuli kaiketi tunnetuksi maailmanlaajuisesti Turun maailmannäyttelyssä vuonna 1482.

Jyrkkälä

Jyrkkälä on alue raikkaan Naantalintien ja ihanan Suikkilantien jyrisevässä syleilyssä. Jyrkkälää hallitsee yksi taloyhtiö ja yksi johtaja. Rappuja on A:sta Ö:n ja suurimpaan osaan taloista tulee lämpö ja vesi. Jyrkkälässä on niin rauhallista, että rapun ovia ei vaivauduta pitämään lukossa (ainakaan kaikkia).

Mitään palveluja Jyrkkälästä on turha etsiä. Ne vietiin pois ja ne ei tule ikinä takaisin. Ainoastaan Sale jäi. Sale, jonka moni asukas vaihtaisi mielellään ihan oikeaan kauppaan. Pubia on yritetty avata ja avata ja avata ja... Ei kannata jäädä odottamaan. Tee niin kuin muutkin, mene Salen päätyyn sammumaan.

Jyrkkälässä asuu huomattava määrä alkuperäisiä asukkaita. Ihmisiä, jotka eivät ole tajunneet vanhaa Jyrkkäläläistä sanontaa "ei täällä pakko ole asua". Nämä ihmiset ovat syntyneet sietämään ihan mitä vaan ja olemaan välittämättä omaan elämään kohdistuvasta vitsiksi käyneestä vitsistä. Osa alkuasukkaista asui Jyrkkälässä ennen talojen rakentamista ja he saivat vaihtaa kallioluolansa betoniluolaan talojen valmistuttua.

Jyrkkälän erikoisuus on se, että vaikka mitään ei korjata kunnolla, eikä paikkoja pidetä siistinä, niin silti rakennetaan linnamaisia, käyttökelvottomia ja sikakalliita hökötyksiä pitkin pihoja. Jos omistat yrityksen, jonka työnjälki ei kestä lopputarkastuksia, niin Jyrkkälään vaan. Täällä ei vesilintuja heitellä, täällä ei turhia tarkastella. Kaiken kaikkiaan Jyrkkälä on mainio paikka, jos pidät valittamisesta, pään seinään takomisesta sekä turhautumisesta.

Jyrkkälässä on myös Suomen tarkimmin vartioitu pesutupa (elektroninen kulunvalvonta, 3 kameraa + mummot) sekä kauniisti loistavat puut.

Härkämäki

Ehdottomasti yksi loistokkaimmista kaupunginosista Jyrkkälän kanssa. Tunnettu rumista pulsuista jotka grillaavat makkaraa ja nauttivat juoksukaljaa härkämäen marketin parkkipaikan vieressä olevassa puskassa saatuaan porttikiellon Härkäbaariin. Härkämäessä asuu runsaasti ulkomaalaisia ja jos aikoo selvitä siellä hengissä on syytä tekeytyä itsekin sellaiseksi, eli rätti päähän ja pää maaliämpäriin.

Harittu

74hoods. Lähes paratiisimaisia piirteitä saanut ikiaurinkoinen lähiö. Alueesta tekee merkittävän se, että se sijaitsee aivan Kaarinan rajan tuntumassa. Nähtävyyksistä mainittakoon Harrods-tason kaupppakeskuskompleksi, jonka merkittävimpiä virstanpylväitä ovat 4 Michelin-tähden Ravintola Koivu lukuisine harrastusmahdollisuuksineen, jos olet onnekas, saatat havaita kaupungin kermaa Koivun edessä jetset- juhlista "väsyneenä". Paikan erikoisuus on se, että tuttuun seurueeseen liittyy joka vuosi uusi sukupolvi. Paikan päällä kannattaa tarkastaa myös bussin päätepysäkki (katukielellä Päättäri), joka vuosi toisensa jälkeen kerää röykkiöittäin tulevaisuuden toivoja pussikaljoineen seurustelemaan.

Länsinummi/Nättinummi

Turun Beverly Hillsinäkin tunnettu asuma-alue, jossa Turun rikkaimmat ja kauneimmat ihmiset asuvat moderneissa ja huipputeknisissä kerros- ja rivitaloissa. Länsi- ja Nättinummen rajalla sijaitsee rahanvaihtopiste, jossa tullessasi länsinummeen joudut vaihtamaan oravannahkasi euroihin voidaksesi tehdä ostoksia alueella. Länsinummen kiintopiste ja ylpeys on valtavat mittasuhteet omaava kauppa ja ravintola Ekmanin krouvi, jonne ei kenellä tahansa pulliaisella ole mitään asiaa sisälle. Alueen ainoa häpeäpilkku on suora yhteys Runosmäkeen, jota pitkin runosmäen kerjäläiset tulevat alueelle rumentamaan maisemaa ja kerjäämään rahaa. Lukuisista yrityksistä huolimatta valtavaa ruinaajien tulvaa ei ole pystytty kuin hieman hillitsemään, tästä syystä jokainen kerjäämästä tavoitettu poltetaan roviolla.

Hirvensalo

Hirvensalo tunnetaan rikkaiden lapsien leikkikenttänä. Voit tunnistaa hirvensalolaisen porvarilapsen isin ostamasta autosta. Hirvensalon merkittävin nähtävyys on Hirvensalon hiihtokeskus (aka. Hirvensalon Alpit), jossa porvari lapset käyttävät rahansa kalliisiin kausilippuihin.