Tupos

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tupos, Siittonin Laakso (alkujaan Tuppukylä): eli Suoelimen kaikkein nopeiten kasvava kylä, siitä kiitos lessuille. Siellä P. Ahavikonkin mukaan (oik. "Pekka Lintula") penskatkin pieksetään turppailla. Eihän Tupotuksen kunnailla kasvakaan mikään muu kuin pelkkä vitutus, ja sekin vailla lannokkeita.

Paavo-setän mukkaan, sinne ei lähe kukkaan. Tuposmonttu (Karimonttu) oli tunnettu kuhertelumesta, joka tosin saastutettiin mopon vaihteisto-öljyllä, jo hamana rokkivuotena -85 eaa. Joku osuva onnellinen saattaa löytää sieltä jopa jäämiä wanhasta Zetor-traktorista. Zetkojen puunaus ynnä tuunaus: olivatkin ainut ilo kylällä, jota ei rauhanyhdistys ollut ennen kieltänyt.

Tuoppoksen korkein paikka on 6 m korkea hirvilava, jossa munankääntäjät eli lintupongarit käyvät myös pässiäis-tirpusia bongaamassa. Se on nykyään toinen lestojen sallima julkisempi huvi paikkakunnan alueella.

Kylän suosituin mesta oli Tuppu-TeePee eli Tupoksen Teboil-huoltamo. Sen takapihalla kiimaiset rekkakuskit köyrivät pikkufriiduja rekka-auton kopin takapoksissa. Paikallinen nuoriso päristeli usein sinne myös viritetyillä mopedeillaan. Nykyään Tuppu-Tepan paikan on perinyt Japsi, eiku Apsi eli ABC-ketjun (Tupsi) mättölä.

Ainut lestoille sallittu tv-ohjelma on nykyään Tupous.

Historiaa[muokkaa]

Tupos kuului Kempeleeseen, aina vuoteen 1969 saakka. Silloin se hävisi lyhyen, mutta sitäkin sontaisemman sodan Limingalle. Sontaa ja sontimista kesti 30 vuotta. Joissain paikoin Tuposta on laukeamattomia liukumiinoja vieläkin purkamatta. Tuposlaisen kanta-aliupseerin tunnistaa helposti, hän käyttää esim. komentosanaa: -Taakse, Tuposstu..!""

Toisin kuten monet muut kunta-alueet, josta nousivat merestä: Tupos nousi suosta. Kempeleläisten mielestä se saisi takaisin sinne upotakin.

Tupos-triviaa[muokkaa]

  • moni voisi luulla kylän nimen olevan Pottuun, eli peruna-nimiseen raakaravintoon liittyä; vaan mutta eipäs olekaan (lällälää) - se oli Tuppukylä, engl. Tuppucity
  • Tupoksen ainut viljelykasvi on vitutuksen ohella suolaheinä
  • tuposlaiset asuivat turpasmajoissa vuoteen 1969 asti, syynä olivat jatkuvat kempeleläisten lantapommitukset
  • aito-(t)uposlainen turpasmaha öh maja louhitaan n. 3 m syvälle suon sisään
  • Tupoksen koulun 112. laajennos on artikkelia muokatessa vielä kuntasuunnittelijoitten jumiintuneitten mittatikkujen alla suunnittelupöydällä
  • Päivitys: Tupoksen Yhtenäiskoulua on viimein laajennettu. Tuppukylän suurin rakennus, ruma patsas vie kaiken tilan aulasta.
  • Tupoksen koululla pipot otetaan pois päästä sisällä, terv. legenda Vuokila.

Välitunnille menoon aikaa on kaksi minuuttia, ennenkuin Hannu tulee jälki-istuntolappujen kanssa.

  • Tupoksessa homouskin lasketaan sairaudeksi.

Lähteet[muokkaa]

  • Rintala, Paavo: RikAS (Bill Hates) & köyhä


800px-Taajama 571.svg.png Tämä paikka ja sitä käsittelevä artikkeli ovat tynkiä.
Estä väkivaltaiset alueliitokset laajentamalla artikkelia
.