Toyota

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Toi ota.”

~Automyyjä, joka ei parempaa mainoslausetta keksinyt.

”Toyotan takana, vielä näytit niin kauniilta.”

~Martti Vainaa
Toyota ei ole niitä kestävimpiä autoja.

Toyota on japanilainen autonvalmistaja. Yhtiön valmistamat autot ovat tunnettuja kierrosherkistä moottoreistaan ja ylivoimaisensta kiihtyvyydestään, jonka vuoksi nuoret amikset käyttävät niitä. Suomessa elää sitkeästi käsitys japanilaisten autojen keskimääräistä paremmasta kestävyydestä. Tämä myytteihin perustuva uskomus on peräisin 1970-luvulta, jolloin mm. saksalaiset autot olivat kalliita eivätkä vastaavasti ranskalaiset olleet vielä täysin sisäistäneet laatuajattelua autonvalmistuksessa. Kun vielä huomattavan osan Suomen autokannasta muodostivat neuvostoliittolaisvalmisteiset autot, oli helppo suunnata lapsenuskoinen autojumalointi halpoihin japanilaisautoihin, joiden ajettavuus oli jo silloin huomattavan alkeellisella tasolla.

Tätä helpottivat vielä suomalaisluonteen sinisilmäinen herkkäuskoisuus sekä saituus. Heikkoon ajettavuuteen yhdistyi Suomen oloissa hilpeä ruostumisherkkyys, mikä kuutioitui korin osien korjauskelvottomuutena, kun silkkipaperin ohuita peltejä ei voinut korjata hitsaamalla niiden ruostuttua puhki jo alle kahden vuoden käytön jälkeen Suomelle tyypillisessä tiesuolakylvyssä. Tosiasiassa japanilaiset autot eivät ole muiltakaan osin kestäneet käyttöä ns. länsimaalaisia autoja paremmin milloinkaan.

Ajettavuudeltaan ja tilojen käytöltään tämän hetken japanilaisautomallit vastaavat melko tyypillisesti vuoden 1974 Lada 1200 L:ää. Japanilaisten autojen suosio perustuu samaan uudistumis- ja aloitekyvyttömyyteen ja epäitsenäisyyteen, joka on johtanut Suomessa erilaisiin tuhoisiin ilmiöihin, kuten sosialidemokratia, peruskoulu ja talvinopeusrajoitukset.

Nykyään tästä itäautojen massatuotteesta on saatavilla myös korealais-vietnamilainen halpamalli Lexus, jonka erkoisuuksiin kuuluu mm. veivillä käynnistettävä starttimoottori. Toyotan tavoin myös Lexus on suunniteltu muita kopioimalla, vaihtelevalla menestyksellä tosin. Tehdas on joutunut ottamaan takaisin myynnistä eriä, joissa on kampiakselin karvapäällysteen nukka tukkinut airbagin laukaisumekanismin. Toyotan airbagit ovat Romaniasta alihankinnalla tuotettuja käytettyjä vuohen keuhkoja.

Toyota on leluauto, senhän huomaa jo nimestäkin, onhan siinä "toy", sekä nykyään toyotan muovipuskurit ruostuvat.

Uusi veteen soveltuva Toybota-malli on ollut testissä jo ainakin Top Gear-ohjelmassa. Ja kieltämättä se sopii veteen paremmin kuin asfaltille.

Mallit

Aygo

Tsekkiläinen sekasikiö, joka on kasattu Citroenin, Peugeotin ja Toyotan osista.

Hiace

”Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen, pieneen Hiaceen Jussi-paitoja, melekeen aitoja?”

~Jope Ruonansuu

Tutummin "Haisu". Tämän legendaarisen pakettiraketin ensimmäisen polven autot liukenivat Suomen tiesuolaan, ja harvoista pelastujista melkein kaikki ovat sittemmin emigroituneet Afrikkaan linja-autoiksi. Hiace on tullut tunnetuksi erityisesti väärentäjien, salakuljettajien, kauppiaiden ja muiden epämääräisten pienyrittäjien perusautona. Mainoslause: "

”Toyota Hiace, hio se!”

”Toyotalla Suomi salakuljettaa”

~Kaikissa tavara-autoissa oleva iskulause
Toyota Hilux tavallisimmassa muodossaan.

Hilux

Taka-tai nelivetoinen lava-auto, jota on jalostettu kehitysmaissa moniin eri käyttötarkoituksiin kuten takseiksi, linja-autoiksi, hyökkäysvaunuiksi, pommiautoiksi. Mallin nimi kertoo paljon, sillä auton moottorilla on usein tapana mennä hiluix, varsinkin jos ajajana on terroristi. Tosin "nykyaikaiset" Hiluxit menevät heti hiluix, vaikka kuskina olisi tavallinen koulutettu mies. Vaihtoehtoteoria väittää Hilux-mallin olevan tuhoutumaton. Useimmitien kaapuihin ja turbaaneihin pukeutuneet Hilux-fanit perustelevat edellämainittua argumenttia seuraavalla johtopäätöksellä: terroristi voi kuolla pommi-iskussa, mutta Hilux käy ja kukkuu hamaan maailmanloppuun saakka. Samat miehet Miehet tietysti, senkin länsimainen hapatus! Naisen paikka ei ole ratissa! väittävät myös Hiluxin olevan myös Allahin suosikkiauto johtuen sen yleisyydessä tietyissä käyttötarkoituksissa.

Corolla

Toyota Corolla on amisten suosima hieno ja nopea urheiluauto, jonka varusteluun kuuluu yleensä mm. karvanopat, wunderbaumit ja muhkeat pakoäänet. Varsinkin Corolla DX ke70 on amisten tunnetuin ja halutuin urheiluauto jossa urheilullisuuden tuntu syntyy enemmänkin moottorin äänistä kuin auton menohaluista tai ajo-ominaisuuksista, mutta totuushan on että se hyytyy ylämäkeen

”Toyota Corolla, ohi vaikka porolla!”


Orolla

Tyypillisen halvempi versio edellämainitusta, huomaa C:n puuttuminen.

Carina

Tutummin "Kaarina". Maailman nopein ja kallein ei-sarjavalimisteinen automobiili.

”Toyota Carinaaaaaaa... jumalattomanhulluksitekeväjaainainen narina!”


Yaris

Yaris (tutummin Varis) on äänimaailmaltaan kotoisa, auto ei tunnu liian ylelliseltä, johon auton kehittämisessä on "pyritty". Lisäksi tästä kaupunkiautosta on kehitetty "tila-auto" Verso, jonka muotoilussa koirankopista on otettu mallia. Auto on käytännöllinen, tosin vain postinkuljettajille. Lisäksi on olemassa raketti, TS.

”Toyota Yaris, raakkuu kuin varis!”


Prius

Toinen huijausyritys. Nyt ne väittävät, että auto on ympäristöystävällinen, koska se on hybridi. Oikeastaan auto on vain puoliksi auto, sillä se liikkuu vain työntämällä. Siksi se on ympäristöystävällinen.

Avensis

Väittävät, että tämä Englannissa lapsityövoimalla rakennettu kottero on ylellinen. Tosi asiassa tällä ajavat vain vanhat papat ja taksisuharit.

Supra

ns. Mustangin tappaja. Ainakin siinä mielessä, että Mustangin omistajat kuolevat nauruun täman nähdessään.

Lisäksi on olemassa kaksi "maasturia" sekä onneton myyntiyritys, Dyna.