Tony Fernandes

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tony Fernandes
Tony Fernandes.jpg
Koko nimi: Anthony Francis "Tony" Fernandes
Syntymäaika: 30.4.1964
Syntymäpaikka: Kuala Lumpur
Uskontokunta: Ei virallista tietoa.
Kuolintapa: Hän on yhä elossa.
Hiusten väri: musta
Saavutukset: Hän on isona pomona monessa yrityksessä.
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
Hän pitää Suomesta – ja Hikipediasta.[1]
Pilkkanimet: Pikku-Toni

Anthony Francis "Tony" Fernandes (s. 30. huhtikuuta 1964, Kuala Lumpur) on malesialainen liikemies, joka tunnetaan monista liikeyrityksistään, kuten AirAsia ja Tune Hotels. Urheilun puolella hän on merkittävä vaikuttaja jalkapallossa ja koripallossa. Hän myös elvytti legendaarisen Team Lotuksen Formula 1:ssä.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa]

Tony Fernandes syntyi Kuala Lumpurissa vuonna 1964. Hänen isänsä oli intialainen goalais-katolilainen Stephen Edward Fernandes ja äiti oli malakkalais-portugalilainen Ena Dorothy Fernandez.[2] – Kaikkinensa värikäs persoona siis.

Pikku-Tony oli lapsena kiinnostunut urheilusta, mutta kääpiökasvuisuutensa vuoksi hän jäi joukkuepeleissä, kuten jalkapallossa aina isompien jalkoihin ja tuli lukuisia kertoja päähän potkituksi. Koripallossa hän ei koskaan saanut yhtään koria lyhyytensä takia, mutta oli hyvä taklaaja. – Fernandesin kannalta valitettavaa kuitenkin oli, ettei jääkiekko ole Malesiassa erityisen suosittua. Juoksussa hän taas kompastui aina omiin kengännauhoihinsa. Hän osasi ottaa homman kuitenkin rennosti ja totesi tyynesti, ettei urheilu sovi hänelle. Hän päätti alkaa isona oikeaksi kihoksi. – Rento tyyppi siis.

Myöhemmin Fernandes alkoi roikkumaan äitinsä mukana Tupperwaren tapahtumissa ja alkoi kiinnostua taloustieteistä. Hän opiskeli Epsom Collegessa vuosina 1977-1983 ja valmistui Lontoon kauppakorkeakoulusta 1987. Hän työskenteli tulevan kilpailijansa Sir Richard Bransonin alaisuudessa Virgin Atlanticilla ja myöhemmin myös Virgin Recordsilla.[3] – Terävä kaveri siis.

Sitten hän harppasi Warner Musicin Malesian osastolle ja pääsi siellä pomoksi jo varsin nuorella iällä. Fernandesin uran kohokohta Warnerin palveluksessa oli se, kun hän saapui ensimmäistä kertaa Suomeen ja astui Helsingissä taksiin. Asfaltti oli ollut umpijäässä – kuin Uusiksen leikkikenttä – ja kuski oli kylmänviileästi pujottanut kypärän päähänsä painaen kaasun tiukasti pohjaan. Fernandes oli tuntenut piston vatsassaan ja silmät olivat pyörineet hänen päässään kuin krokettipallot, kun kuski oli ajanut tuhatta ja sataa sankassa lumisateessa mutkat suoriksi oikoen. G-voimat olivat olleet valtavat, kun E-sarjan Mercedes oli kiitänyt peilinkirkasta jäätä pitkin kuun valon loisteessa Mannerheimintietä etelään. Lopulta taksi oli jarruttanut rajusti ja Fernandes oli lyönyt päänsä etupenkkiin. Silmät sirrissä hän oli lyönyt markat kuskin kämmeneen ja astuessaan ulos todennut olevansa yhä hengissä. – Wau! Se oli ollut Fernandesin elämän vaikuttavin kokemus, joka muutti hänen koko loppuelämänsä.[4]

Liiketoiminta[muokkaa]

AirAsia ja Tune Hotels[muokkaa]

Vuonna 2001 Fernandes perusti kallislentoyhtiö AirAsian, jonka koneet liikennöivät pääasiassa Aasian mantereen alueella. Yhtiön lentojen hinnat ovat keskimäärin kaksi kertaa kalliimpia kuin muualla ja koneissa on äärimmäistä luksusta aina shiatsu-penkkeihin ja automaattisiin savukkeensyöttimiin. Erityisesti matkustajat ovat kehuneet yhtiön palveluksessa työskenteleviä mukavia lentoemäntiä.

Vuonna 2007 Fernandes avasi Tune Hotels -hotelliketjunsa, jossa kaikki maksaa aivan sairaan paljon. Yleellisyyksiä löytyy aina kärpännahkaisista sikarilaatikoista silkkiseen vessapaperiin ja 80:n tuuman taulutelevisioihin. – Tune-hotellit ovat yksinkertaisesti aivan mahtavia. Edes presidentitkään eivät uskalla uneksiakaan moisesta loistosta!

Vaikuttajana urheilussa[muokkaa]

Formula 1[muokkaa]

Tallipäällikkö Tony Fernandes ryntäämässä onnittelemaan huippusijoituksen ajanutta Heikki Kovalaista.

Suomen vierailunsa jälkeen Fernandes oli alkanut kiinnostumaan Formula 1 -sarjasta ja vaikka hän ei tuntenut lajia juuri lainkaan, ajatteli hän, että olisi ihan kiva omistaa ikioma talli. Koska Fernandes oli sydämeltään britti, ihaili hän suuresti myös brittiläistä autonvalmistusta. Erityisesti hän ihaili Colin Chapmanin Lotus-merkkiä (ja hänen viiksiään). Fernandes – tietenkin – sai luvan Group Lotukselta herättää vuonna 1994 lopettanut F1-talli henkiin vuonna 2010.

Koska Fernandes ihaili suomalaisia taksikuskeja, niin ihaili hän myös suomalaisia autourheilijoita.[4] Hän sai mukaansa McLadalta vapautuneen Heikki Kovalaisen ja myöhemmin myös suomalaiseksi luulemansa Jarno Trullin. Testikuljettajaksi hän kuitenkin valitsi malesialaisen Fairuz Fauzyn.

Lotus Racing -nimellä kilpailleen tallin ensimmäisen kauden kunnianhimoisena tavoitteena oli päihittää Fernandesin entisen johtajan, Sir Richard Bransonin Virgin-talli. Tästä lyötiin myös vetoa, jossa häviäjä joutuisi pukeutumaan kilpailevan lentoyhtiön leipiin lentoemännäksi. – Fernandes tietenkin voitti ja nöyryytti näin ollen entistä pomoaan kunnolla.[5]

Vuonna 2011 Group Lotus haastoi Fernandesin tallin oikeuteen, koska Fernandesin nyt Team Lotukseksi nimetyllä tallilla ei olisi ollut oikeutta tuohon nimeen. – Fernandes tietenkin voitti oikeudenkäynnin, mutta päättikin, että voisi lähteä nostamaan toista Colin Chapmanin taustalla ollutta automerkkiä, Caterhamia mukaan F1-sarjaan. Tony Fernandes aikoi ostaa Caterhamin – ja tietenkin myös sai sen.[6] Caterham jätti F1-sarjan surkean menestyksen johdosta vuonna 2014 ja myöhemmin Fernandes tunnusti, että Formula 1 oli ollut känelle katastrofi[7].

Koripallo[muokkaa]

Vuonna 2009 Fernandes päätyi ABL:n pomoksi ja vahvisti yleisen käsityksen:

”Lyhyt mies johtaa pitkiä.”


Osa Fernandesin vanhoista ABL:ssä pelaavista koulukavereista, jotka olivat aikoinaan nauraneet Fernandesille koulun liikuntatunneilla eivät voineet uskoa silmiään, kun näkivät heidän johtajansa. – Fernandesista se oli vaan mukavaa.

Jalkapallo[muokkaa]

Fernandes on aina rakastanut jalkapalloa. Hän on suuri West Ham United FC -fani ja eräänä päivänä vuonna 2011 hän oli vain saanut päähänsä:

”Voisin ostaa koko tiimin!”

~Tony Fernandes

Hänen hankkeensa oli kuitenkin kumottu, mutta tottahan Fernandes fanitti myös muitakin joukkueita – myös Queens Park Rangers FC kiinnosti häntä:

”No, jos ei West Ham Unitedia, niin QPR:kin olisi ihan kiva...”

~Tony Fernandes

Hän saikin ostettua Bernie Ecclestonen osakesalkun – ja yllätys, yllätys! – hän pääsi sielläkin aika suuren pomon rooliin.

Yksityiselämä[muokkaa]

Tony Fernandesin lempiharrastus on Codemastersin huippurealistisen F1-simulaattorin pelaaminen Heikki Kovalaisen kotona.[8] Yleisesti ottaen Fernandes viettää suurimman osan vapaa-ajastaan juuri F1-tallinsa kuljettajien – Heikin ja Jarnon – kanssa. Tony Fernandes ja Heikki Kovalainen ovat ilmiselvästi universaalin Nicemanin kaksi eri ilmentymää.

Viitteet[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]