Toiseus

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
06 20 05 a chimeras.jpg

Toiseus on muodikas sana jolla tarkoitetaan yhteiskunnallista yhteisöllisyyttä tai sitä minkä itse kokee luontevaksi (lyhyesti: Levinas wept). Toiseuden tematiikkaa pohdiskellaan nykyäänkin jatkuvasti esimerkiksi naistutkimuksen, antropologian ja sosiologian piirissä. Oman ryhmän ja "itsen" identiteettiä muokataan ja vahvistetaan kertomalla mitä se ei ole. Tämä "toinen" on ulkopuolinen. Tähän viitataan usein vahvana vihollisena tai säälittävänä houkkiona.

Toinen on mikä tahansa, joka ei ole itse. Tätä on hyvin vaikeaa soveltaa matematiikassa, jossa lasketaan esimerkiksi toiseen potenssiin. Siksi yhteiskuntatieteet jossain määrin hakevat itselleen uskottavuutta vetoamalla eksaktien tieteiden käyttämiin numeroihin. Näin ollen toiseus-käsite ei ole käsitteenä toiseutta vaan itseyttä.

Mutta muutenkin toiseus on hyvin suhteellinen käsite. Jos ihminen tietoisesti muokkaa vierasta elementtiä ja integroi sen omaan persoonalliseen työhönsä, siitä jollain tavalla tulee osa omaa identiteettiä. Toiseus katoaa. Erilaisuus ja samanaikaisuus sekoittuvat, eikä eklektismi ole enää haukkumasana. Joten eiköhän sitä voisi jo hoksata, että erilaisuus on ihan tavallista. Eläköön erilaisuus! Ja kaikki maailman miehet ja naiset ; Yhtykää toisiin kulttuureihin.

Tai ainakin minuun.