Toimittaja

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Toimittajat Journelistia
Lemming.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Laakamadot Platyhelminthes
Alajakso: Selkärangattomat Semilansie
Luokka: Äyriäiset Crustacea
Lahko: Haaskansyöjät Facecea

Toimittaja on laakamatojen jaksoon kuuluva äyriäinen, jonka lähisukulaisia ovat korppikotkat, lakimiehet sekä lapamadot. Toimittajat elävät yleensä onnettomuuspaikoilla, suurissa mediatapahtumissa sekä oluthuoneiden varjoisissa kulmissa. Muiden selkärangattomien tapaan toimittajien käyttäytyminen on opportunistista ja sen pitääkin rakentaa kitiinistä moraalilleen ulkoinen tukiranka, jota kutsutaan journalistin ohjeiksi.

Ulkonäöltään muistuttaa jonkin verran sopulia, mutta ei omaa ainoatakaan tämän lajin sympaattisista ominaispiirteistä. Yhdistävä tekijä on kummankin lajin laumasieluisuus. Kun sopulit yksissä tuumin hyppäävät kuolemaansa, samalla tavalla toimittajat seuraavat neuroottisesti toistensa tekemisiä ja syöksyvät sinne, missä lajikumppanitkin parveilevat.

Lajit[muokkaa]

Toimittajat jakautuvat useisiin lajeihin elinympäristön ja ravinnon perusteella. Lajien jäsenet voivat risteytyä keskenään, mutta tällöin jälkeläisistä tulee steriilejä, eli heidän ei tarvitse käydä suihkussa.

Uutistoimittaja[muokkaa]

Vikkeläkinttuinen toimittajalaji, jonka tarkka vainu ohjastaa onnettomuuspaikan haaskoille. Käy epäröimättä myös muiden paikalle eksyneiden eläinten kimppuun tyydyttääkseen verenhimonsa. Perusuutisten lisäksi uutistoimittajan ravintoon kuuluvat skuupit, jotka riittävät ravitsemaan uutistoimittajan koko vuodeksi. Tämän ajan uutistoimittaja käyttääkin lajitovereilleen leuhkimiseen ja peukalonpyörittelyyn.

Viihdetoimittaja[muokkaa]

Toimittajalaji, jonka edustajiin ihmiset ovat mieltyneet niiden miellyttävän ulosannin seurauksena. Ei kaiva syvään ravinnon toivossa, vaan tyytyy helppoonkin saaliiseen. Sadistisimmillaan kohdatessaan avuttoman mediaeläimen, josta lypsää ravintoa pahimmillaan koko elinaikansa. Kannan rajoittamisesta onkin käyty keskustelua.

Kulttuuritoimittaja[muokkaa]

Harvalukuinen toimittajalaji, joka poistuu gallerioista ja teatterien lehtereiltä vain Pori jazzin aikaan, jos silloinkaan. Ravinnokseen se käyttää väärinymmärrettyjä taiteilijoita sekä debytantteja. Alueella kulkevan kulttuuritoimittajan tunnistaa maastossa lojuvista kritiikeistä ja tapahtumien pressikorteista, joita se käyttää raaka-aineena pesää rakentaessaan. Voi myös loisia ravintonsa luona kuten musiikkitoimittaja-alalaji keikkapaikoilla; loisiva kulttuuritoimittaja ei juuri huolehdi pesäpaikastaan tai pidä siinä esim. erillisiä syömis- ja ulostamispaikkoja.

Rikostoimittaja[muokkaa]

Toimittajalaji, jonka rokonarpiset piirteet ja leveä leukaperä erottaa sen sulavaliikeisitä heimosukulaistaan. Usein taustalla elämän kova koulu ja uran aloittelu pikkurikollisena. Viihtyy oikeussaleissa sekä vankiloiden vierailutiloissa. Ravintoa esitutkintaraportit sekä henkirikokset, joista imee kaiken ravintopitoisen.

Urheilutoimittaja[muokkaa]

Toimittajalaji, jonka viihtyy parhaiten jääkiekkokaukaloiden äärellä sekä akkreditoituneena erinäisiin välieräturnauksiin, jotka kiinnostavat enintään siellä ottelevia urheilijoita. Urheilutoimittajalla on usein takanaan epäonnistunut kilpaura tai vuosien perehtyminen alaan tarkkailevana osapuolena. Käyttää ravinnokseen olutta ja tehopistetilastoja.

Freelance-toimittaja[muokkaa]

Pääartikkeli: Freelancer

Toimittajien pohjasakkaa, joka kansanomaisesti kutsutaan myös niemllä vapaa toimittaja. Käy ruokalemassa miten sattuu ja elää usein muiden pesien nurkissa. Muista toimittajalajeista poiketen erakko, eikä elä osana toimitusta kuin erityistapauksissa.

Sosiaalinen elämä[muokkaa]

”Pilkunnussijoita emme ole. Vaihdoimme muutaman sanan. Tulimme hyvin juttuun.”

Elintavat[muokkaa]

Suurin osa toimittajista elää pienissä populaatiossa, joita johtaa päätoimittaja. Päätoimittajat elävät koko elämänsä kotiluolassaan, jota kutsutaan toimitukseksi. Sieltä käsin ne komentavat alempia toimittajia erilaisilla sanktioilla. Toimittajapopulaation tärkein keskinäisen vallankäytön väline on deadline, jonka sääteleminen on päätoimittajan yksinoikeus.

Toimittajat käyvät päätoimittajan käskyjen mukaisesti keräämässä ravintoa toimituksen ulkopuolelta omien erityisalueidensa mukaan. Illan tullen toimittajat palaavat toimitukseen ja jalostavat kerämäänsä raaka-aineet lopulliseen muotoon.