Ero sivun ”Maailmanvalloitus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 471 merkkiä lisätty ,  1. toukokuuta 2012 kello 10.22
ei muokkausyhteenvetoa
p (Artikkeli on loistava, mutta vielä keskeneräinen.)
 
==Espanjan maailmanvalta==
 
Iberian niemimaalta ei noussut vain yksi, vaan <i>kaksi</i> osallistujaa omniconquerismin ykkösdivisioonaan, ja Espanjan saatua sisäisen liigansa selvitettyä myös he lähtivät saaliinjaolle. Välttääkseen kiistat portugalilaisten kanssa he pyysivät [[Paavi]]a jakamaan maailman kahtia, ja niinpä Tordesillasin sopimuksen mukaisesti Portugali sai itämaat ja Espanja länsimaat. Ja niinpä conquistadorit panivatkin töpinäksi, ja valloittivat Uuden Maailman itselleen. Kuningas Filip II saattoi todeta, että hänellä oli <i>valtakunta, jossa aurinko ei koskaan laskenut</i>
 
Mutta jälleen kerran huomattiin, että hyvät valloittajat ovat pääsääntöisesti huonoja valtiomiehiä, ja espanjalaiset keskittyivät ryöstämään, riistämään ja raiskaamaan sen sijaan että olisivat rakentaneet mitään pysyvää. Niinpä Espanjan historian liu'uttua sinne tylsään ja mielenkiinnottomaan vaiheeseensa jossa suurimmat tapahtumat olivat kuninkaiden järjestysnumeroiden vaihtumiset, alusmaat sanoivat <i>adios</i> yksi toisensa jälkeen ja jättivät Espanjan omaan erinomaisuuteensa. Imperiumi, jossa aurinko ei koskaan laskenut, vajosi sinne, missä aurinko ei koskaan paista.
'''Raadin arvio:'''
:''Espanjalaiset lähtivät sotaan torvet soiden ja valloittivat itselleen puolitoista mannerta. Sitten he käpertyivät omaan erinomaisuuteensa eivätkä huomanneet, että toisetkin osaavat pelata tätä peliä. Espanjan lopputuloksen pelastaa täydelliseltä katastrofilta se, että liki 350 miljoonaa ihmistä puhuu nyt espanjaa äidinkielenään. Odotamme kuitenkin [[USA|mahdollista uusintaottelua]].''
 
*'''Johtopäätös: Alku lupasi liikoja lopputulokseen nähden.'''
 
==[[Brittiläinen imperiumi|Britannian imperiumi]]==
 
==Puolan imperiumi==
==Zulujen imperiumi==
Afrikka on sikäli mielenkiintoinen manner, että se on ollut pikemminkin omniconquerismin vierasjoukkueiden areenana kuin kotijoukkueiden. Mutta sieltäkin on noussut yksi osanottaja, nimittäin zulut.
 
Yhden kyläpahasen pikkupomo Shaka näki sienipöllyissään visioita siitä, miten zulut tulevat kerran hallitsemaan maailmaa, ja hän päätti tehdä asiasta totta. Hän valloitti kylän toisensa jälkeen ja lopulta yhdisti koko zulukansan.
 
Zulut ovat niitä kansoja, jollaiset tyypillisesti nousevat, riehuvat aikansa, perustavat valtakunnan ja sen jälkeen häviävät historian roskakoriin mitään pysyvää saavuttamatta, mutta Shaka oli toista maata. Nopeasti zulut valloittivat valtakunnan ja kansan toisensa jälkeen, ja toisin kuin afrikkalaisilla yleensä, zuluilla oli organisaatio, kuri, taktiikka, strategia, lait ja järjestäytynyt yhteiskunta, ja Shaka oli poikkeus Afrikan yleisesti surullisessa älykkyysosamääräilmastossa. Shaka ei turhaan saanut lempinimeä ''Afrikan Napoleon''. Zulut rökittivät niin xhosia, ashanteja, basuthoja, khoisaneja, pygmejä, kääpiöitä, örkkejä, narkkeja kuin buurejakin.
 
Pahaksi onnekseen zulut törmäsivät toiseen maailmanvaltaan, Britanniaan, ja hyvän alun jälkeen he tulivat sitten toiseksi parhaaksi. Mutta maine elää. Ihan hyvä saavutus kilvillä ja keihäillä kenttätykkejä ja konekiväärejä vastaan, ja jopa britit antoivat tunnustusta.
 
'''Raadin arvio:'''
:''Ainoana Afrikan edustajana zulut olivat päässeet jo hyvään alkuun, mutta Britannia osoittautui liian vahvaksi vastustajaksi. Mutta ilman brittejä kukapa tietää, mihin zulut olisivat pystyneet? Ja jopa britit osaavat antaa arvoa hyvälle vastustajalle.''
 
*'''Johtopäätös: Ainakin sisupalkinto täytyy myöntää.'''
 
[[Luokka:Aatesuuntaukset]]
[[luokka:termit]]
palauttajat
1 575

muokkausta

Navigointivalikko