Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Søren Kierkegaard

1 269 merkkiä lisätty, 13. huhtikuuta 2008 kello 10.19
ei muokkausyhteenvetoa
[[Kuva:Kierkegaard_funny_face.jpg|right|thumb|Søren Kierkegaard luontaisen happamana ''Viettelijän päiväkirjan'' synnyttämän tekstiviestikohun takia paljastuttuaan oikeudessa filosofiksi.]]
'''Søren Aabye Kierkegaard ''' (5. toukokuuta 1813 – 11. marraskuuta 1855) oli tanskalainen teleologi ja filosofi. Hänen vaikutuksensa sekä moderniin kristilliseen teleologiaan, feminologiaan että eksistentialismiin on merkittävä. Siis huomattavan suuri, suuntaan tai toiseen. Hänen äitinsä Ane Sørensdatter Lund Kierkegaard oli nainen, joka oli koko ikänsä halunnut filosofin äidiksi. Oltuaan jonkin aikaa tulevan miehensä palvelustyttönä hänen onnistui lopulta saada mies kiikkiin, ja tuota pikaa uusi filosofi olikin jo tulollaan.Isä Michael Pedersen Kierkegaard oli melankolikko. Syvästi uskonnollisena ja hartaana pessimismin kannattajana <small>(hän oli lukenut etukäteen Yrjö Kokon '''Pessi ja Illusia'''- teoksen luonnokset)</small> hän ei elätellyt pienintäkään illuusiota siitä, että kukaan hänen lapsistaan saavuttaisi maagisten 33:n ikävuoden klassista rajapyykkiä. Tämä johtui hänen suuresta kunnioituksestaan kristinuskontoa kohtaan. Muusta pyykistä hän ei ollut kiinnostunut. Paitsi että tuotti sitäkin omasta takaa palvelustytön kiusaksi. Siitä riesasta päästäkseen tyttö päätti mitä pikimmin ruveta Sørenin äidiksi, säädyllisin keinoin tietenkin. Samalla hän varmisti, ettei kukaan usi palvelukseen otettava tyttö voisi käyttää samaa menetelmää kenties jopa hänet syrjäyttääkseen.
==Nuoruus==
Hän oli ensin nuori. Tässä suhteessa hän muistutti erehdyttävästi useita muitakin henkilöitä jopa omana aikanaan. Myöhemmin, kun hän oli kuollut, hän alkoi muistuttaa selvästi enemmän nykyaikanakin tunnettuja filosofeja, ehkä Pentti Linkolaa lukuun ottamatta.
Siinä suhteessa hän kuitenkin poikkesi koko lailla muista aikansa ja kaupunkinsa [[kaupunki]]nsa nuorukaisista, että napsi makupaloja mitä runsaimmin isänsä kauppaliikkeen hyllyiltä ja eleli muutenkin leveän puoleisesti isän varallisuuteen nojautuen. Tältä ajalta on peräisin ikivanhaksi luultu sanonta: '''''pappa betalar.'''''
[[Kuva:Kierkegaard_signature.jpg|left|thumb|Kierkegaardin omakätinen <small>(omakynäinen)</small> nimikirjoitus, jota hän oli harjoitellut runsaasti voidakseen väittää muiden väärentäneen sen mitä erilaisimpiin dokumentteihin. Itse hän allekirjoitti usein nimillä Viktor Eremita, Constantin Constantius ja Johannes Climacus.]]
Hän oli kiinnostunut [[kissa|kissojen ]] potentiaalisesta kyvystä viettää aikaa runsaasti ainoastaan mietiskellen hiirten eksistentiaalisen todellisuuden frekvenssiä. Tämä ilmeni hänen mukaansa selväst selvästi siinä, että hiirenloukku ei osoittanut minkäänlaista nautintoa hiirten kiinni saamisesta toisin kuin kissa.
Aikuistuttuaan hän ei koskaan kuitenkaan täysin vapautunut tästä ajattelumallista, mikä saattaa olla osasyy hänen osittaiseen aikuistumattomuuteensa, eli infantiiliseen lapsellisuuteen.
==Kierkegaardin kehitys [[filosofi]]na==Syötyään tarpeeksi isän makkaratiskin tuotteita Kierkegaard alkoi kritisoida voimakkaasti [[Tanska]]n luterialaista kirkkoa.
{{tynkä/henkilö}}
palauttajat
959
muokkausta

Navigointivalikko