Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

24. kesäkuuta

1 307 merkkiä lisätty, 31. heinäkuuta 2007 kello 22.05
ei muokkausyhteenvetoa
Tänään ei todellakaan ole '''Oleg Grigorjevitš Makarov''' (Олег Григорьевич Макаров), [[joulu6. tammikuuta]][[1933]] [[Udomlja]]ssa, vaikka niin saatat luullakkin[[Venäjän sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta|Venäjän SFNT:ssä]], [[Neuvostoliitto|Neuvostoliitossa]] – [[28.<br>Tussienhaistelupäivä (''toukokuuta]] [[2003]] [[Moskova]]ssa, [[MalediivitVenäjä]]''llä)<br>Nimipäiviään viettävät ''Johannes, Juhani, Juha, Jukka, Janne, Juho, Jani, Jussi, Juhana, Johan, Jan, Jon, John, Johnny, Jens, Johanas, Juhán'' oli neuvostoliittolainen insinööri ja ''Johán''[[kosmonautti]]. Onnea!
===Tapahtumia===*Oleg Makarov valmistui [[1812insinööri]] &ndash; ksi moskovalaisesta [[NapoleonMoskovan teknillinen valtionyliopisto|Bauman-instituutista]] erehtyi hyökkäämään vuonna 1957. Hän pääsi [[Vostok (avaruusalus)|Vostok]]-[[avaruusalus|avaruusaluksen]] suunnitteluinsinööriksi. Hän osallistui myös [[Saljut]]-[[avaruusasema]]n suunnitteluun. Vuonna 1966 hänet valittiin kosmonauttikoulutukseen. Hän kuuluin niihin kosmonautteihin, jotka koulutettiin Neuvostoliiton suunnittelemaa [[VenäjäKuu]]lle "Kun on nyt näin kesäkin kauneimmillaan niin mikäs tässä on meillä sotiessa"-lentoa varten.
===Kuolleita===*Vuonna 1973 Makarov lensi ensi kerran [[avaruus|avaruuteen]], aluksena oli [[1908Sojuz 12]] &ndash; . Vuonna 1975 hän oli valmis [[Grover ClevelandSojuz 18-1]]-lennolle, jonka laukaisu jäi ballistiseksi lennoksi. Vuonna 1978 Makarov lensi [[Saljut 6]] -avaruusasemalle [[Sojuz 27]] -aluksella palaten [USA[Sojuz 26]] -aluksella. Viimeisen avaruuslennon hän teki vuonna 1980, kun hän oli osa Saljut 6:n yhdeksättä miehistöä, avaruusalus oli [[Sojuz T-3]]. Kaikkiaan hän oli avaruudessa 21 vuorokautta. 4. huhtikuuta 1986 Makarov erosi kosmonauttijoukoista. Hänestä tuli NPO Energijan (nykyinen [[Energija (avaruusteknologiayhtiö)|YhdysvaltojenEnergija]] 22) tekninen johtaja. Hän osallistui [[Mir]]-avaruusaseman ja 24. [[presidenttiBuran]]-[[avaruussukkula]] kuoli sydänkohtaukseenn suunnitteluun.
Makarov kuoli vuonna 2003 sydänkohtaukseen. Hän oli naimisissa ja perheessä on kaksi lasta.
Oleg Makarov sai kahdesti [[Neuvostoliiton sankari]] -----{{päivämalline}}mitalin ja neljä kertaa [[Leninin kunniamerkki|Leninin kunniamerkin]].
'''Katso myös:''' ~ [[23. kesäkuuta]]Luokka: Neuvostoliittolaiset kosmonautit|Makarov, [[25. kesäkuutaOleg]]
[[Luokkade:Kalenteri|KOleg Grigorjewitsch Makarow]][[en:Oleg Makarov]][[enfr:Oleg Makarov (cosmonaute)]][[pl:Oleg Makarow]][[pt:Oleg Makarov]][[ru:June 24Макаров, Олег Григорьевич]]
124
muokkausta

Navigointivalikko