Tohtori Watson

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John Watson
Watson.jpg
Koko nimi: John Hamish Watson
Syntymäaika: 1. elokuuta 1864
Syntymäpaikka: Lontoo
Uskontokunta: anglikaaninen kirkko
Kuolintapa: tuntematon. Lieneekö vieläkään kuollut?
Hiusten väri: tumma
Saavutukset: Sherlock Holmesin kuuluisin apulainen
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
avuttomuus salapoliisina
Pilkkanimet: Lelupoliisi, Maailman kehnoin salapoliisin apulainen

Tohtori John Hamish Watson ( s. 1864) on entinen brittiarmeijan "lääkäri", joka tuli myöhemmin tunnetuksi 1800-luvun kuuluisimman salapoliisin, Sherlock Holmesin, kaikkein kuuluisimpana apulaisena. Watson on erityisen kuuluisa täydellisestä kädettömyydestään rikosten selvittämisessä. Watson ei itse asiassa pystynyt auttamaan Holmesia merkittävästi yhdenkään rikoksen selvittämisessä, saati kyennyt itse ratkaisemaan yksinkertaisintakaan näpistystä. Watsonin tärkein saavutus lieneekin todellisuudessa ollut Holmesin ratkaisemien rikosten muistiinmerkitseminen. Watson on myös julkaissut useita kirjoja Holmesin ratkaisemista rikoksista. Watsonin tosin uskotaan näissä kirjoissa liioitelleen omaa rooliaan rikoksen selvittämisessä merkittävästi.

Varhaiset vaiheet

Watsonin varhaisista vaiheista tiedetään melko vähän. Warson itse väittää opiskelleensa lääketiedettä ja värväytyneensä valmistumisensa jälkeen armeijaan. Monet todistajat ovat kuitenkin asettaneet tämän väitteen kyseenalaiseksi ja väittäneet Watsonin voittaneen lääkärinpaperinsa korttipelissä juopuneelta merimieheltä. "Valmistuttuaan" näin lääkäriksi Watson työskenteli valelääkärinä Charing Crossin sairaalassa, kunnes maa alkoi polttaa hänen jalkojensa alla, lukuisten hoitovirheiden takia.

Välttääkseen edesvastuuseen joutumisen potilaskuolemista, värväytyi Watson kiireesti armeijaan. Watson lähetettiinkin pian Afganistaniin puoskaroimaan haavoittuneita ja sairastuneita sotilaita. Watsonin menestyksestä sotilaslääketieteen parissa kertoo paljon seuraava lainaus:

”Haavoitun kiväärin luodista reiteen palvellessani Afganistanissa. Kun minulta kysyttiin halusinko tohtori Watsonin luo hoitoon, vastasin että lähden sitten kun olen ensin tarpeeksi parantunut”


Watsonia alkoi lopulta kyllästyttää armeijassa palveleminen. Watson laskeskeli että jos hän haavoittuisi, hänet kotiutettaisiin ja saattettaisiin myöntää peräti mitali ja valtion eläke. Aikaan saavana miehenä Watson ampuikin itseään omalla revolverillaan jalkaan, jolloin hänet lähetettiin takaisin Englantiin.

Paluu Englantiin

Watsonin paluu kotimaahansa ei ollut yhtään sen sankarillisempi kuin hänen palveluksensa armeijassa. Pennitön Watson joutui muuttamaan samaan asuntoon erään ystävänsä kokaiiniriippuvaisen tuttavan kanssa. Myöhemmin kyseinen narkomaani paljastui kuuluisaksi salapoliisi Sherlock Holmesiksi. Herra Holmesin kyseenalaisten kokaiini- ja rikostenratkomisharrastusten takia Watson päätti hankkia itselleen muuta tekemistä kuin Holmesin puuhien seuraamisen, joten hän päätyi perustamaan yksityisen vastaanoton, jonka kautta aikoi kirjoittaa seurapiiriasiakkaille näiden toiveiden mukaisesti holtittomia määriä morfiinia ja muuta, mitä brittiläinen yläluokka pirskeisiinsä sattuikin tarvitsemaan.

Sherlock Holmesin apulaisena

Watsonin vastaanotto ei kuitenkaan houkutellut tarpeeksi asiakkaita, ilmeisesti koska Watsonin maine lääkärinä ei ollut järin hyvä. Seurapiiriasiakkaita varsinkaan ei kuulunut, sillä kaupungilla levisi (sinänsä paikkansapitävä) huhu Watsonin tavasta suositella armeija-aikoinaan amputaatioita avuksi vaivaan kuin vaivaan. Watsonin olikin pakko keksiä jotain työtä maksaakseen oman osuutensa (ja sillon tällöin myös Holmesin osuus) vuokrasta. Watson keksikin alkaa pyörimään Holmesin jaloissa tämän tutkiessa rikoksia. Näin sai alkunsa Watsonin ura Holmesin apulaisena. Watsonin tehtävä Holmesin apulaisena ei ollut niinkään auttaa tätä tämän tutkimuksissa, kuin kirjata ylös egoistisen Holmesin ratkaisemat rikokset. Tämä ei kuitenkaan tuottanut mies paralle pennin penniä.

Watsonin idea alkaa kirjoittamaan kirjoja hänen ja Holmesin tutkimuksista, osoittautui varsin rahakkaaksi. Nyt miehillä ei ensimmäistä kertaa tarvinnut murehtia, mistä saataisiin rahat vuokraan ja kokaiiniin. Watson kuitenkin kaunisteli kirjoissaan totuutta melkoisesti, korostamalla omaa panostaan rikoksen selvittämisessä. Kirjoissa Watson kertoo auttaneensa Holmesin muutaman kerran oikeille jäljille ja toimittaneensa tälle joitain tutkimusten kannalta merkittäviä tietoja. Todellisuudessa tällaista ei koskaan tapahtunut.