Tinder

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Hei. Olen sekä hyvin toimeentuleva että huumorintajuinen mies. Haluatko tehdä elämästäni vähemmän yksinäistä hyvän viinin sekä keskustelun merkeissä. Liitteenä kuva minusta. (Käyttäjä on, kuten havaittua, valinnut koneeltaan väärän jpg:n.)"

”Ei... Ei... Ei... Ei... Ei... Ei... Ei... Ei... JOO! Toi on kuuma!”

~ Teinityttö

”Ei... Ei... Ei... Ei... Ei... Ei... Ei... Ei... Missä kaikki silikonitissit on?! Nyt on jo ihan tosi vuosi... 2000 ja jotain[1]!”

~ Teinipoika, joka jossakin tuolla seassa hylkäsi teinitytön ehdotuksen

Tinder on romantiikan sytyttämiseen käytetty alkeellinen, hyödyllinen mutta väärissä käsissä lähes vaarallinen väline. Koska nyky-yhteiskunnan tietojenkeruu tapahtuu usein toispuoleisista lähteistä,[2] on Tinder välineenä useimmiten jälkimmäistä.

Kuka tämänkin keksi?[muokkaa]

Ennen vanhaan elämä oli usein yksinäistä ja kylmää. Sitten tulivat karvattomat apinat. Kiitos jonkin väärien marjojen syömisen aiheutuneen geneettisen liukastumisen, syntyi isoja laumoja lähes karvattomia, vänkäsäärisiä sekä asenteeltaan kyseenalaisia laumoja lähiympäristöä terrorisoivia elukoita[3].

Koska kapitalismin mukaan tarve tuottaa innovaatioita, voidaan olettaa tämän ristiriitaisen ja vaarallisen ajatusrakennelman synnyn olevan paljon ennen oletettua vanhempaa perua. Koska apinat olivat karvattomia, ne tarvitsivat lämpöä mistä tahansa lähteestä. Koska karvattoman olennon on kuitenkin kädellisten keskuudessa hyvin vaikeaa saada seuraa, jokin puutteessa oleva yksilö huomasi korrelaation tulen hallinnan ja mieskunnon välillä. (Tämän on oletettu myös vaikuttavan siihen, miksi suurin osa sodista syttyy ja niitä sotivat useimmiten isoilla kentillä miehet sekä työpaikkojen taukokopeissa naiset.)

Tuli, kun on yksi peruselementeistä (jos luottaa noin kaksituhatta vuotta vanhojen poikien rakastelijoiden mielipiteisiin)[4], säilyi kumppaninhankintavälineenä lähes samanlaisena vuosituhansia. Kuten kehityksen kanssa usein, odotettavissa oli ekonomistien ennustama ylämäki, jota seurasi jälleen kerran karvas todellisuus.

Tinder 0.2[muokkaa]

”Jokainen mulkku, jolla on tulitikkuaski, osaa sytyttää tulipalon! Rikin sadettaminen taivaalta… Se vaatii jo staminaa!”

~Matt Damon elokuvassa Dogma[5]

1700–1800-luvut toivat tullessaan teollisuuden, sähkön, urbaanin helvetin sekä ihan hemmetisti lisää irtosälää. Tämän kehityksen ikävä lieveilmiö oli, että nyt pelkkä tulen sytyttäminen ei ollut mistään kotoisin.

Koska pahimmassa puutoksessa elivät uusi ja urbaani ihmisen elämänmuoto, nörtit, heillä oli erityisen iso kaipuu saada uudella vuosituhannella keinot lähestyä mitä tahansa olentoa, jonka voisi hypnotisoida seuraansa (jos poloisella nörtillä siis ei ollut varaa edes kloroformiin ja kellariin). Koska intohimon sytyttämiseen ei tämän neropatin mukaan siis riittänyt enää elävä tuli, oli tuli keksittävä uudelleen jossakin sellaisessa muodossa, jota ihmisapinat eivät tajuaisi tuleksi.

Tinder oli saapunut.

Miten se toimii?[muokkaa]

Markkinointikuva Tinderin käyttöliittymästä[6]

Tinder toimii lähes samalla tavalla kuin kaikki muutkin perus käyttötarpeet. Kiitos nykyajan, se on haluttu tuoda niin monen käyttöön kuin mahdollista tarkistamatta miten paljon vahinkoa sen väärä käyttö voi tuottaa. Tästä syystä käyttö vaatii vain edes jonkinlaiset taipuvaiset peukalot sekä hitonmoisen kiiman, jonka käyttäjä tosin perustelee somessa rakkaudenkaipuuksi.

Profiili
Käyttäjä aloittaa luomalla profiilin. Kuten nykyaikaan kuuluu, profiilin luomiseen riittää oman nimen kirjoittaminen. Sen jälkeen sinua vakoillut medialelusi lisää profiiliin välittömästi sinun kuukausittaiset nettotulosi, strategiset mittasi sekä sen, montako kertaa sinun iskuyrityksesi ovat menneet pieleen ennen sovelluksen aloittamista. Muut tiedot eivät ohjelman mielestä ole tarpeellisia, joten ne ohjelma lähettää läheisille yrityksille sekä suuryrityksille tarkennettua markkinointia varten.
Swipe
Käyttäjä 'huitaisee' sormellaan oikealle, jos haluaa tutustua paremmin esille tulleeseen yksilöön, tai vasemmalle, jos haluaa jatkaa etsimistä. Ohjelma ei halua sinun tukehtuvat sinun kannaltasi liian köyhiin, rumiin (lyhyisiin, lihaviin, kimeä-äänisiin[7]…)

”Tuohan onz nerozasta! Noin kaigizta tulee lopulza puhzasweriziä!”

~ Natsitutkija
Adaptaatiot
Koska on tutkittu, että ihminen on jo saavuttanut niin täydellisen riippuvuuden somesta, etteivät nämä selviä elossa ilman Facebookia tai Twitteriä edes puolta tuntia, joskus sitäkään, ohjelmaan on olemassa sovellukset, joilla Tinder on yhteensopiva edellä mainittujen ohjelmien kanssa ja sallii olla riippuvainen niistä jopa toisen ohjelman riippuvuussuhteesta kärsittäessä.[8]

Kritiikkiä[muokkaa]

Tinderin pedagogiikkaa. Valitettavasti presidenttien ei tarvitse läpäistä vastaavia portaaleja.
"UNFAIR & IMPOSSIBLE to pass! Why isn’t there an investigation of Crooked Hillary’s pig behavior & total failure in having fun?"

Tinderin käytön suurimmat ongelmat ovat olleet sen 2012 tapahtuneesta synnystä asti:

  • Miten saada vanha käyttäjäkunta ottamaan sovellus käyttöön yrittämättä sytyttää sitä tulitikuin, öljylampuin tai pahimmissa tapauksissa pärein?
  • Miten saada keski-ikäinen käyttäjäkunta tajuamaan, ettei sovelluksen käyttäjäsopimuksen mikään kohta oikeuta harrastamaan seksiä omia lapsiasi nuorempien seuralaisten kanssa?
  • Miten saada nuoret nolaamasta itseään laittamalla Tinderiin kuvia rinnoistaan, kun ne poloiset masentuvat tajutessaan miten paljon enemmän naapurin Irman siskonlapsen rinnat saavat osumia?
  • Miten estää vauvoja, joista useat osaavat jo avata minkä tahansa medialaitteen vaikkeivät osaa vielä puhua, arpeutumasta pysyvästi näkemällä jotakin sellaista, mitä heidän ei kuuluisi vielä nähdä?

Tinder on aiheuttanut lieveilmiöinä paljon sydänkohtauksia kukkahattutädeille sekä yhtä monta eroa tai parisuhdekriisiä kuin on käyttäjiäkin, eli noin miljardi per päivä.

Yksi Tinderin keinoista estää tätä naurettavuutta on ollut ostaa vuonna 2015 viestienlähetyssovellus, Chill[9] (eli vapaasti käännettynä "Jäähdyttele ensin").

Tinderin kritiikkiä kohtaan kuultua kritiikkiä[muokkaa]

”Hei, et sää voi… niinku… haukkuu, kun mä käytän Tinduu[10]! Oikeet ihmiset… on niinku rumia!”

~Teini

”Liisa!”

~Teinin isä, huomattuaan juuri sopineensa äidin selän takana treffit oman tyttärensä kanssa

”Ha ha! #FAIL”

~Teinin äiti, joka ei vielä tajua sopineensa huomiseksi treffit oman äitinsä kanssa[11]

Esimerkkejä[muokkaa]

Joitakin Tinderin menestynemmistä profiileista:

Hei, beibi! Haluatko tulla pimeälle puolelle? Valosapelini on punainen ja syttyy alle sekunnissa
Oi voi aika kultainen...
Profiili, jonka rehellisyys vetoaa.
Toiseksi halutuin profiili
Halutuin profiili, naisten keskuudessa. Esittelyteksti oli: Olen luotettava, seuranasi ja pidän rapsuttelusta, eikä sinun ole nuoltava paikkojani. Teen sen itse!

Viitteet[muokkaa]

  1. Saksalaisessa matematiikassa tuo varmaan olisi tasan oikein sanottu
  2. Radion mukaan nuoret keräävät tietonsa somesta, blogeista sekä ulkomaalaisista uutislähteistä.
  3. Tänä päivänä noita samoja laumoja voi löytää joko peruskoulun pihamaalta tai lähikauppojen ovien luota lonnimasta.
  4. Joo, oli rasismia. Syyttäkää elokuvaa 300. Naurettava elokuva mutta asenne oli kohdallaan.
  5. Käännös on todella raakaa. Jos jotakuta vaivaa se, tarkista mitä tarkoittaa huumorintaju.
  6. Ahaah... ahahh... ahahahahahahahaahaha! Joskus nämä vain kirjoittavat itse itsensä...
  7. HEI! EPÄREILUA!
  8. Ei tämä voi olla enää totta. Ja silti se on
  9. Joskus nämä kirjoittavat itse itsensä...
  10. Edes noin lyhyt nimi ei sovi teineille ilman, että nämä kapinahengessä vääntävät siitä oman versionsa
  11. Artikkelin oksentaja kävi tässä kohtaa oksentamassa.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Sosiaalisia medioita #justsulle
Hyvät:
Huonot: Facebook - Google+ - Jodel - YouTube
Epäilyttävät: OnlyFans
Saatanasta: ask.fm - Flickr - Instagram - IRC-Galleria - LinkedIn - Myspace - Snapchat - Suomi24 - Tinder - Twitter - Tumblr - Ylilauta
Ilmiöitä: #metoo - Jäävesihaaste - Kissat - Paskamyrsky