The Mars Volta

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eikö tämän näköisiltä kavereilta voikin odottaa jotain ei-ärsyttävää ja henkisesti tasapainoista?
Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli tai osio on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.

Minä en kestä koko bändiä. Vähän kuin YUP soittaisi spiidi- ja meskaliinihumalassa meksikolaisia kansanlauluja.

~A. W. Yrjänä

The Mars Volta (20012012[1]) oli puertoricolais-texasinmeksikolainen yhtye, jonka kuuntelun varalta jaettaisiin rokotteita, ellei virus muuntautuisi muutaman kerran minuutissa.[2]

Jäsenet[muokkaa]

 • Omar Rodríguez-López (kitara, sävellykset, Hitler): Johti yhtyettä koettamalla ohjata soundtrackia elokuvaan, jonka vain hän pystyi näkemään.
 • Cedric Bixler-Zavala (vokaalit, laulumelodiat, sanat[3]): Ensimmäisessä merkittävässä yhteisessä projektissa Omarin kanssa, post-hardcore-yhtyeessä At the Drive-in, karjui. The Mars Voltaan siirtyessä alkoi laulaa, mutta laittoi caps lockin päälle. Resepti oli valmis. Paljon hyvää seurasi.
 • Dweezil de las Cuevas y Larváz, tähän keksitty nimi.
 • Juan Alderete (2003–, basso, bafomet).
 • Isaiah "Ikey" Owens (2001–2010, koskettimet). Kuoli ennen neljääkymmentä vuonna 2014.
 • Kammottava määrä muita muusikkoja, joita Omar vaihtoi paljon useammin kuin paitaansa ja joiden nimien opettelu johtaisi mielisokeuteen.

Julkaisut[muokkaa]

Albumit[muokkaa]

 • De-Loused in the Comatorium (2003)
Levy, joka ajaa ylinopeutta ja raahaa köydellä takapuskuriin sidottua kuulijaa perässään. Paras asia, joka genreprogelle tapahtui 1970-luvun jälkeen, mutta vaaraksi terveydelle. Omistettu yliannostuksen jälkeiseen itsemurhaan kuolleelle läheiselle ystävälle Julio Venegasille, joka oli aiemmin piikittänyt toisen kätensä toimintakyvyttömäksi ja jolla oli tapana harhailla kaupungilla öitä, kunnes mustelmia ja naarmuja oli tarpeeksi; kertoo tämän tarinan morfiinin ja rotanmyrkyn yhdistelmän aiheuttaman kooman aikaisten hallusinaatioiden muodossa; tarina päättyy heräämiseen, itsemurhaan sairaalan ikkunasta hyppäämällä ja teleporttaamiseen odotettua synkeämpään tuonelaan. Venegasin kuolema säikäytti Omarin ja Cedricin raittiiksi, mutta seuraavien vuosien kuulokuvan perusteella kokemuksista jäi ammennettavaa.
 • Frances the Mute (2005)
Konseptilevy aiheesta Miltä Led Zeppelin kuulostaisi salsayhtyeenä pireissä? Elegia De-Lousedin julkaisun kynnyksellä yliannostukseen kuolleelle soundimanipuloija Jeremy Michael Wardille; perustuu tämän hylätyistä autoista löytämiin päiväkirjoihin, joissa kerrotaan jotain epämääräistä HIV-positiivisesta prostituoidusta ja tämän hylätystä lapsesta. Levy, joka ajaa ylinopeutta ja raahaa köydellä takapuskuriin sidottua kuulijaa perässään slummialueilla ja intiaanien hautausmaalla.
Poikien kaverit lakkasivat kuolemasta, joten tuli huono levy.
 • The Bedlam in Goliath (2008)
Voi veljet! Yhtye oli kuluttanut aikaa keikkabussissa pelaamalla Jerusalemista ostetulla ouija-laudalla. Ensin kaikki meni hyvin, kun toiselta puolelta tuli heprean-, latinan ja arameankielistä matskua kolmiodraamoista, viettelyistä ja kunniamurhista, mutta sitten Goliathiksi ristitty entiteetti alkoi uhkailla yhtyettä. Tapahtumiin liittyvien ihmisten raporttien mukaan silloinen rumpali joutui talousvaikeuksiin ja lopetti, Bixler-Zavala joutui arvaamatta jalkaleikkaukseen, studio tulvi, studioteknikko koki hermoromahduksen ja meilasi Rodríguez-Lópezille ”I'm not going to help you make this record. You're trying to do something very bad with this record, you're trying to make me crazy and you're trying to make people crazy”, raitoja katosi tietokoneelta tämän tästä, Cedric addiktoitui lautaan ja Omar joutui hautaamaan sen paikkaan, jota ei koskaan paljastanut muille. Ainakaan artikkelin kirjoittaja ei ole keksinyt mitään tästäkään, ja albumi kuulostaa suunnilleen juuri siltä miltä tuo kuulostaisi musiikiksi muutettuna. Levy oli lähellä jäädä toteutumatta, mutta Cedric keksi kutsua studiossa perinteisiä hyviä henkiä ja ehkä seuraava lainaus riittää:

Metatron, Ariel and St. Gabriel are some of the saints that you are supposed to call on when you have problems of this nature. I’ve named a song “Ilyena” after the real name of the actress Helen Mirren. There are a lot of different things that I did to fight fire with fire without being touched by the male spirit.

~Cedric Bixler-Zavala[4]

Levy sisältää maailman epämiellyttävimpiä assosiaatioita aiheuttavan laulunnimen Conjugal Burns ja maailman eeppisimmän kaikkien kuulijoiden samalla tavalla väärin kuuleman säkeen I got a penis that'll rip through the very fabric of time (po. pain inside). Albumi on miksattu huippudysfunktionaalisesti kompressoiduksi puuroksi ilmeisesti siinä toivossa, että sitä soitettaisiin NRJ:llä.[5]
Konseptilevy katoamisista, sieppauksista, ihmiskaupasta, voimattomasta raivosta, tuskasta, raastavasta epätietoisuudesta ja mahdollisista tavoista saada republikaanit ulos Valkoisesta talosta siinä tapauksessa, että John McCain olisi voittanut vastikäiset vaalit.
 • Noctourniquet (2012)
Sisältää takuulla mielettömämpiä sanavalintoja kuin ”puunto”.

EP:t[muokkaa]

Kolmen kappaleen[6] debyytti, joka olisi yli-innokas merkkitapaus minkä tahansa muun yhtyeen tuotannossa mutta kuulostaa Voltalle lähinnä kokaiinipuudutukselta.

Livealbumit[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

 1. Bixler-Zavala twiittasi dramaattisesti 23. tammikuuta 2013 meltdownissa jättävänsä yhtyeen, joka oli jonkin aikaa välttynyt toiminnalta Rodríguez-Lópezin säntäilyn ja koko kollektiivin sisäänrakennetun mahdottomuuden takia. Suomenkielisessä Wikipediassa lukee, että yhtye oli aktiivisena 2001–2013, ja jos korjaisi sen, seuraisi hirveitä.
 2. Väärinkäsityksistä huolimatta ryhmällä ei ole tekemistä zikaviruksen kanssa, vaikka tyypillisin säe onkin jotain insectoid umbilical secreting at fault.
 3. kuten

  Transient jet lag ecto mimed bison
  This is the haunt of Roulette Dares
  Caveat emptor

  (Roulette Dares, De-Loused in the Comatorium)
 4. http://marqueemag.com/2008/01/mars-volta-encounters-demons-and-spirits-during-recording-of-bedlam-in-goliath/ (Wayback Machine)
 5. Empiirisessä vahinkokokeessamme nappikuulokkeet hajosivat ja alkoivat toistaa kappaleista vain tiettyjä raitoja; Bedlamin kohdalla löytyi uusia instrumentteja.
 6. so. biisin ja kopion