Jim Morrison

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta The Doors)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jim Morrison oik. Hamas Douglas Morrison (26. kesäkuuta 1935, Melbourne, Florida - 9. elokuuta 1971, Pariisi) lienee ollut yhdysvaltalainen liskokuningas, muusikko ja runoilija. Hän vastusti demokratiaa jopa niin vahvasti, että hän alkoi 1960-luvulla syljeskellä niiden raukkojen päälle, jotka tulivat tämän sanan hänen kuulleen maininneeksi.

Elämä[muokkaa]

"I Am The Lizard King, I Can Do Anything!"

Morrison kuoriutui liskonmunasta eräänä epäonnisena päivänä vuonna 1943 Floridan Melbournessa. Jo heti synnyttyään Jim alkoi kaveerata kätilön kanssa ja sai tästä itselleen ryyppykaverin, jonka kanssa myös veteli LSDtä. Pikku-Jimille juotettiin tuttipullosta viskiä. Hänen isänsä toimi laivaston amiraalina ja ei oikein koskaan tullut Jimin kanssa toimeen, koska tämä alkoi ajatella omituisia juttuja ja rustaamaan runoja happopäissään sekä kasvatti pitkän letin.

Morrisonista itsestään kehittyi myöhemmin suuri taiteilija, rocktähti, anarkisti, alkoholin ystävä, pummi, runoilija ja ranskalainen. Morrison itse vihasi imagoaan, koska oli pakotettu käyttämään yli-tiukkoja nahkahousuja, jotka ikävästi puristi tämän "pikku-jimiä", joten hän purkasi yleensä vitutuksensa yleisöön ja faneihin.

Morrison tunnetaan erityisesti persoonallisesta live-esiintymisistään, joissa hän muunmuassa esitteli omaa sukuelinarsenaaliaan ja oksenteli katsojien päälle. Tähän saattaa olla syynä se että ennen esiintymistään pitkätukkaisille hipeille hän joi yleensä vähintään 32 kaljaa ja pari viskipulloa. Morrisonin sanotaan nähneen koko elämänsä kuolleita intiaaneja, joiden sielujen väitetään siirtyneen häneen New Mexicossa 1950-luvun alussa, kun tämän natsi-isukki teurasti kokonaisen reservaatin verran navajo-intiaaneja, pari pesukarhua ja kuseksi tomeemipaaluille, kuten Jimin kerrotaan sanoneen haastattelussa. The Doorsin kosketinsoittaja ja fiksumpi jäsen Ray Manzarek on kuitenkin myöhemmin kumonnut nämä puheet ja sanonut niiden olleen täyttä lööperiä, että Jim olisi vain käynyt pentuna pummaamassa savut näiden rauhanpiipusta. Morrisonin haamu kummittelee kaikkien The Doors -fanien mielissä kehottaen näitä suorittamaan mitä sairaampia irstailuja, vetämään litratolkulla viskiä ja käyttämään happoa.

Runous[muokkaa]

Morrisonin runot käsittelivät elämää suurempia, päivänpolttavia aiheita, kuten antisemitismiä, Ranskan vallankumousta, Sokrateen hulluutta, huoria ja levykevandaalia.

Morrison aiheutti vuonna 1969 kohun, kun hänen runonsa Menehtykää vitutti monia.

Musiikki[muokkaa]

Morrison oli vuodesta 1965 vuoteen 1971 The Doorsin keulahahmo ja laulaja. Laulut koostuivat suurin osin Morrisonin kyhäämistä mielenvikaisista ja sairaista runoista, joista sitten väännettiin biisejä. Bändiin kuuluivat myös kosketinsoittaja Ray Manzarek, kitaristi Robby Krieger ja rumpali John Densmore. Muita bändin jätkiä loppujenlopulta vitutti lähteä Jimin kanssa keikalle, kun tämä oli aina niin kännissä, että nukkui roikkuen mikissä, kuseksi housuunsa, esitti vehjettään yleisölle, tappeli poliisien kanssa, lauloi tappavansa isänsä ja nussivansa äitiään yms. Jimi päätti lopuksi, että nyt saa riittää, joten hän muutti muijansa kanssa Pariisiin ja ryhtyi ranskalaiseksi.

Ranskassa Morrison jätti jäsenhakemuksen Club 27:ään. Hakemus hyväksyttiin 3. heinäkuuta 1971. Hyväksymiskirjeen saapuessa Morrison oli asunnossaan Pariisissa, kun tämä huomasi kylpiessään tyhjentäneensä koko viinakaapin, jota seurasi kuolemaan johtanut vitutus. Morrisonia ei varsinaisesti haudattu, vaan hän virtasi roskan myötä mereen, joka ei välittänyt. Koko asiasta oltiin tiukasti turpa kiinni, kunnes eräs nenäkäs ranskalainen juorusi asiasta brittilehdistölle, josta levisi kotikulmille Amerikkaan.

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.