Televisiolupa

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Kerjääkö ukko turpaansa?”

~Lupatarkastaja kotiovellasi.

”Mä oksennan, Ylen annan. Ja muutenkin pahoin voin.”

~Vanha lasten pilalaulu.

”Jos et maksa tv-lupaa, niin mä... ööh, hetkinen.”

~Mikael Junger kertoo mitä tehdään niille, joilla on tv-lupa maksamatta

Piiikku kakkosen poosti. Posti lokero kolme neljä seitsemän. Kolme kolme satayksi Tampere kymmenen. (Ring Ring) Piiikku kakkosen poosti”

~Ylen vastine lupamaksuille: Tamperelainen lastenlaulu (Säv./San. Trad)[1]

Televisiolupa on Suomen hallituksen keksimä keino rahoittaa kahta televisiokanavaa, joita kukaan ei katso. Tämä ajatus on nerokkaista nerokkain, koska sen avulla Suomessa voidaan tehdä televisio-ohjelmia, joissa on kulttuuria ja jotka työllistävät paljon ihmisiä, jotka muuten jäisivät televisiouraputken ulkopuolelle. Samalla televisioihimme saadaan peräti kahden kanavan verran laadukasta kulttuuriohjelmaa, jota kukaan ei katso. Siksi maksat rahaa Yleisradiolle, jotta myös teidän onnellisessa kodissanne näkyisi BUU-klubben sekä Yle TV1llä että digitaalisella Yle Femillä. TV-luvan maksaminen antoi myös mahdollisuuden seurata YLE Extran Testikuvan spurguja, kunnes TV-kanava lopetettiin kannattamattomana.

Valtion mielestä se ei voi rahoittaa televisiokanaviaan kuten muutkin kanavat, eli hankkimalla mainostajia. Se kun sotkisi koko Ylen tavoitteet, eli sen että he tuottaisivat taloudellisesti riippumatonta kulttuurillista ja valistavaa ohjelmaa, jota kukaan ei katsoisi. Jos mainoksia alettaisiin tekemään, kaikki nämä ehdot - etenkin viimeinen - eivät enää täyttyisi, ja se on yleläisten mielestä sama kuin myisi sielunsa Saatanalle. Siksi onkin erittäin olennaista, että Yle hankkii rahoituksensa sellaiselta taholta, josta se ei ole lainkaan riippuvainen. Ja kun kukaan ei katso televisiosta Ylen ohjelmia, ovat television katsojat parhaista paras kohderyhmä rahoittajiksi. Koska he eivät vapaaehtoisesti suostuisi tähän, keksivät Ylen strategikot ovelan juonen. Rahoitus hankitaan television omistamisesta. Et siis maksa käytöstä, kuten puhelinlaskun kohdalla tehdään, vaan omistamisesta.

Televisioluvalla mahdollistetaan myös televisiolupatarkastajien ammattikunta. Näin Suomeen saadaan lisää töitä poliisiviranomaisille, joilla ei mitään parempaa tekemistä muutenkaan olisi.

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]