Taskubiljardi

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
Taskubiljardi mahtuu niin pieneen tilaan sen vuoksi, että kuljetustilassaan pallot ovat jo valmiiksi pussitettuina.

Taskubiljardi on jalo urheilulaji, jota monet miehet harrastavat. Naiset pelaavat sitä vain harvoin, sillä heillä ei ole taskubiljardipalloja eikä -mailaa ja jopa heidän pelipöytänsä on halki. Mutta nainen voi hyvinkin osallistua peliin, jos hänellä on "pelikentän" omistajan lupa, ja tämä on toivottavaakin.

Historia

Taskubiljardin, tuon hienon urheilumuodon kehitti jo 1800-luvulla lontoolaisen nimeltä mainitsemattoman herrasmieskerhon puheenjohtaja, kauppatieteiden maisteri ja varsin arvostettu kulttuurihenkilö, Archill Westerbank. Hän huomasi lajin hienouden istuessaan klubilla kuunnellen varsin tylsää radio-ohjelmaa, koska ei juuri sillä hetkellä pystynyt lukemaan Financial Timesia tai maailmankirjallisuutta, koska hän oli juuri toipumassa [silmä]]kaihista, eikä pystynyt tarkentamaan katsettaan lukemista varten. Suorien housujen ohuet taskut tarjosivat mitä parhaan "tuntuman pelivälineisiin" ja eipä mennyt kauan kun harrastus oli levinnyt koko klubin kävijöiden joukkoon ja ensimmäiset mestaruuskisat pidetty.

Lajin suosio kasvaa päivä päivältä, leviten luokkarajoja rikkoen aatelisten, porvarismiesten ja duunareiden keskuuteen. Konsensus lisääntyi ja lakot vähenivät, tämän hienon urheilumuodon yhdistäessä tehtaiden johtajia ja työntekijöitä "kerhoiltojen" muodossa. Kerhoilloissa vaihdetaan kokemuksia ja opastetaan aloittelijoita uusissa tekniikoissa, joiden avulla taskubiljardista tulee vieläkin nautittavampi harrastus. Nykypäivänä, muiden urheilulajien suosion kärsiessä doping-skandaalien takia, taskubiljardi on kenties ainoa aidosti puhdas urheilulaji. Melkein 90 % koko miespuolisesta väestöstä tunnustautuu tämän lajin harrastajaksi (10 % on liian ujoja kertomaan).

Säännöt ja varusteet

Osta omasi nyt!

Itse lajin aloittaminen on varsin helppoa. Tämä laji ei ole mitään varusteurheilua, tarvitset vain tarpeeksi löysät housut ja mieluiten boxeri-malliset alushousut, jotta liikkumavaraa olisi tarpeeksi. Parhaimpana mallina pidetään yhä lajin kehittäjän alkuperäistä valintaa, eli suoria housuja. Jos sinulla ei kuitenkaan ole tälläisiä housuja, voit hyvin aloittaa harrastamisen vaikka verkkahousuissa. Tämä kuitenkin rajoittaa harrastamisen kotiympäristöön, sillä verkkahousuissa ei kukaan itseään kunnioitava taskubiljardin harrastaja kulje. Onneksi kuitenkin suorat housut ovat varsin halpoja, hyväkuntoisia housuja löytyy muunmuassa UFF-vaatekaupoista, joita on Helsingissä kuusi kappaletta.

Perustason suoritus on helppo, mutta tekniikan hiominen tarjoaa haasteita vaativallekin! Aloita laittamalla kummatkin kädet taskuun ja ota tuntuma "palloihin". Tunnustele paino, koko ja yleiskunto. Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää runsaasti aikaa, n. 10-15 minuuttia yleensä riittää. Tämän jälkeen, riippuen kätisyydestä, irroita parempi kätesi "pallosta" ja tarraa "mailaan". "Mailan" käsittely onkin sitten jokaisen oma asia, eivätkä sitä rajoita säännöt, joten voit kehittää itsellesi parhaiten sopivan tyylin. Nautinnollisia pelihetkiä yhdessä tai yksin!

Pelin mytologiaa

”"Nyt seisoo, voisi mennä pelaamaan taskubiljardia..."”

”"Mutta eihän sitä voi pelata jos peli seisoo?"”


Lähteet