Tampereen Tappara

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tästäkin tilanteesta tuli "väärä vaihto"- rangaistus

”Tappara on perästä, muut joukkueet terästä! Eiku...”

~Tapparafani

”--Mieluummin Tippuri ku Tappara!”

~Tuntematon Anti-tapparafani Oulusta

”Nouses ny vittu seisaalle, notta nääs eres näetkin ehkä jottai..!”

~Jukka "Raju" Rautakorpi Pekkas-Liigan tuomari Joonas Kovalle

”Varo ettei talos pala!”

~Jukka Rautakorpi terotuomari Timo Favorinille

Tappara eli tuttavallisemmin Tapsu on tamperelainen jämäkiekkojoukkue, joka ikonipelaajansa Janne Ojasen tavoin pärjäilee SM-liigassa kuin vanheneva kurtisaani tallinanlaivalla: paikat eivät tunnu kestävän peliä enää ja eläke häämöttää uhkaavasti, mutta vientiä ainakin toistaiseksi riittää sikäli kun tuomarit, nuo kaukalon sutenöörit, eivät valaistuksen ja meikin ansiosta ryppyjä näe.

Historia[muokkaa]

Tappara perustettiin Tampereen neuvostotasavallassa 1955. Joukkueen sotaisan nimen ajateltiin edistävän valtakunnan miehisen urheilullista mainetta turkulaisten arkkivihollisten pelokkeeksi paremmin kuin jo olemassa ollut säyseä kissaeläinjoukkue, josta ei muutenkaan maksa vaivaa puhua mitään. Nykyään, tamperelaisten siirryttyä Turun kanssa pysyvään YYA-sopimukseen Hesburger-ravitsemusliikkeiden välityksellä, Tapparan nimen militantista etymologiasta muistuttaa enää pelityyli, jossa maila on enemmän kirves kuin pelivälineenhallintaväline.

Meriitit[muokkaa]

Paterik Laine erehtyi suunnista ja laukoi omaan kassiin.

Tapparaa tukeneita tehdaspamppuja ovat pörssikurssit suosineet, sillä joukkue on "ansainnut" SM-liigahistoriansa aikana peräti 17 SM-kultaa. Sotavuosilta ja viime lamasta käteen on jäänyt jokunen himmeämpi mitali. Ansioluettelosta on myös syytä olla unohtamatta Tapparan kotipelitappioiden tuottamaa, Tampereen talouselämälle elintärkeää viinan ja mustanmakkaran menekkiä. Erikseen mainittavan arvoinen peli on finaali vuodelta 2003, jolloin taistelu kullasta päättyi Tapparan voittoon tiukan väännön jälkeen poronkasvattajajoukkue Kärppiä vastaan. Jo seuraavalla kaudella kuitenkin alkoi pitää jälleen paikkansa vanha ilvesläinen sanonta: "täällähän on väkeä kuin Tapparan maalilla"

Popeda[muokkaa]

Ikurin Turbiini Pauli Mustalärvi on ikuinen Tapparan fani. Popeda on muistanut suosikkijoukkuettaan lauluilla Mää ja Sää, Tapparan Miäs sekä Älä VOK ota mua. Podeppa kehittelee muitakin kannustin-laukaisimia eiku lauluja Tapparalle, yhteisen musien ja mustamakkaroiden äärelle kevätpuolella 2018.

Triviaa[muokkaa]

 • Tiesitkö, että: -Tapparan kaudella 2018-2019 pelaa 3x Järvinen -sukunimen omaavaa kiekkohenkilöä? Hepä ovatten: Jaa-Mitä Järvinen, JooJoo Järvinen ja sekä Mmhhh--hyvin menee Järvinen. Vastaavasti JYPissä pelailee "vain" 2x Jokinen -nimistä. Tapparan sama-sukunimisyys on PHL:n ennätys.

Triviaa 2[muokkaa]

Tappara oli ainukainen joukkue, joka selvitti läpi kaikki 60 sarjapeliään runkosarjassa: kaudella 2019-2020. Viimeinen runkosarjan kierros jätettiin pelaamatta muitten joukkueitten kapinoinnin vuoksi. Sars-2:ta epäiltiin tekosyynä tälle. Tosisyy onkin se, etteivät Suomen Pekkas-liigan pelaajat taikka pelkääjät saa tarpeeksi lisää liksaa. Koko liigasarjan jäätyessä, jäädytettiin Tapsut sijalle #2. ja 119 pisteellään.

Mainitsemisen arvoisia henkilöitä[muokkaa]

 • Jukka "Raju" Rautakorpi, mies Tapparan teroittajana kausina 1995-2020. Lähti näiden kausien jälkeen koettamaan onneaan NHL:ssä. Hommasta ei kuten arvata saattaa - voiko Tampereelta tulla mitään hyvää? - tullut mitään, ja Rautakorpi palasi Tapparaan kausiksi 1999-2003. Kauden 2002-2003 jälkeen lähti Rautakorpi koettamaan onneaan Ruotsiin. Hommasta ei kuitenkaan tullut mitään, ja Rautakorpi palasi tuttuun ja turvalliseen Tapparaan kaudeksi 2005-2006. Kauden jälkeen Rautakorpi lähti koettamaan onneaan Kuortaneen Urheiluopistoon. Hommasta ei kuitenkaan tullut mitään, ja Rautakorpi palasi tuttuun ja turvalliseen Tapparaan...
 • Rauli "Ulina" Urama, Tapparan valmentaja kaudella 2007-2008. Valmensi aikaisemmalla kaudella Raumalla, mutta meni niin lukkoon, että päätti lähteä Tampereelle kuntoutukseen.
 • Rauno Korpi, joka oli joskus kauan sitten Tapparan valmentaja. Parhaiten Rauno tunnetaan nykyään Kiira Korven isänä.
 • Pate Hatrik Laine, nrolla #29 norottava nörö, lukee aina Twitter- ja Youtube-kommentit ennen illan peliään. Saanut jäähytilin täyteen Fb:ssa. Nyk. tahkoaa taalajäillä Ä-rännissä, jossa mainostaa F/A-18 Hornetia.
 • Tuukka Mäntylä, Tapparan 137-senttinen luottopuolustaja, joka on tullut tunnetuksi vittuilusta vastustajille. Hän kuitenkin paljastui homoseksuaaliksi halailtuaan Ilari Melartia tämän takoessa Tuukkaa nyrkeillä päähän.
 • Kristian Kuusela, Seinäjojen pelihanu nro #71, jolle suunnitellaan jo valmihiksi patsasta Kalevankankahalle. Tapparan luottopelaaja ja nykyinen kapteeni. Pelaisi ja selaili myöskin Kiekko-Leipojissa eli MJ-tasollakin - kuten Turhala-karjauksessa. Kokeili kiekkolehden kannessa oranssia Lamborghinia. Väri ei kuitenkaan häntä miellyttänyt.
 • Hukka "Veturi", "Kokki" Pelsola, pelasi nrolla #81. Muutaman hävityn pay-off finaalin jälkeen siirtyi Amur Haba-Rovskiin. Sieltä hännänhuippu Siperian Susiin Novosibirskiin. Myös pelaili MJ-tasolla Karbala-turhauksessa. Ks. ylle^.
 • Pauli Paterik Mustamakkaralärvi, takuuvarma jokapakan luottopelaaja vuodesta 1992.
 • Lötähöntsä, tuo Manselantijan Pocahontas. Nykyään Paterik Mustamakkaralärven (ks.ed.^) aivovaimo.
 • Kiira Korpi, Tapparan naisjoukkueen varakapteeni. Pelaa sarjatasolla Suomi-Salama. Halusi vaihtaa toisen Linda-etunimensä samannimisen Ilves-kapteenin ansiosta. Kippari Välimäki esiintynyt myös Maikkarilla. Korpi taas juurikaan ei. TTK-kisan takuuvarma tuleva tuomari. Silloin tosin sen pitäisi olla JTTK (jää-tanssiin tosi-tuomareitten kera).
 • Harri Säteri, on nykyään Tapparan ykkösmaalivahti, koska Mika Lehdon iho paloi maalivalon ansiosta.
 • Stephen Guolla, SM-liigan ensimmäinen kiinalaispelaaja. Muun joukkueen olo pukukopissa on tunkkaista, kun hänen mahansa menee suomalaisesta, vähäriisisestä ruokavaliosta sekaisin. Hän luuli ilmottautuvansa karatekurssille, mutta joutui Tapparaan pelaamaan jääkiekkoa.
 • Petri "Isokippo" Tuopponen, Pöpilän Alavuoteelta Alavudelta maata paennut maalivahti-valmentaja. Tuli tunnetuksi aidon Tapparalaisen Voitonmerkin näytöstä. Tuo merkki tunnetaan jääkiekkopiireissä myös: TV:na eli TasanVajaa. P.Tuopposen esikuva on junnustara Bad Trick Laine.[1]
 • Jussi "Yussuf" Tapola, tamperelainen kiekkovalmentaja. Ei ole sukua Mervi Tapolalle, tiettävästi. Opetti tapparalaiset häviämään riittävän monta kertaa, että pääsivät lopultakin voittamaan Likan - 13 v. tauon jälkeen. Siksi vuosi 2016 on Tampereella kiveen hakattua. Tapolan nimestä, kun uhkasikin tulla: Tappiola.[2]
Toronton NörötTappara jatkaa lennokasta menoaan aina kauteen 2018...

Lähteet[muokkaa]

 1. Liiga määrää Petri Tuonosen toimintakieltoon | Uutiset | Liiga http://liiga.fi/uutiset/2016/04/14/liiga-maaraa-petri-tuonosen-toimintakieltoon Viitattu 2.5.2016.
 2. Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola nauroi helsinkiläisten syytöksille: "Uskomatonta" - Aamulehti http://www.aamulehti.fi/urheilu/tapparan-paavalmentaja-jussi-tapola-nauroi-helsinkilaisten-syytoksille-uskomatonta/ Viitattu 2.5.2016.
Jääkiekon SM-liiga
HIFK - HPK - Ilves - Mikkelin Jukurit - JYP - KalPa - KooKoo - Kärpät - Lukko - Pelicans - SaiPa - Tappara - TPS - Vaasan Sport - Ässät