Talbot

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talbot
TalbotLogo.png
"Halvemmalla ei auto kulje,
eikä kulje näilläkään hinnoilla!"
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Perustettu: 1452 (-1992)
Toimitusjohtaja: John Talbot
Shrewsburyn Jaarli
Kotipaikka: Shrewsbury
Toimiala: autoteollisuus
Henkilökuntaa: 0
Liikevaihto: 0 € (2009)

Talbot (suom. Talouspotti) oli vuonna 1452 perustettu yhtiö Shrewsburyssa, Shropshiren kreivikunnassa Englannissa. Talbotin perusti John Talbot, Shrewsburyn ensimmäinen jaarli, ja hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1453 sen johtoon nimettiin John Talbot, Shrewsburyn toinen jaarli. Ensimmäisen puolen vuosituhannen ajan yhtiö toimi lähinnä pöytälaatikkofirmana John Talboteille, Shrewsburyn jaarleille, kunnes vuonna 1978 John Talbot, Shrewsburyn kahdeskymmeneskolmas jaarli luotsasi sen autoteollisuuden pariin.

John Talbot oli idealisti, kommunisti, sosialisti ja äpärä, ja muutenkin eri puusta veistetty kuin kaksikymmentäkaksi häntä edeltänyttä John Talbotia. Autovalmistajana Talbot tuli tunnetuksi ladamaisesta suunnittelustaan, epäluotettavuudestaan ja ylenpalttisesta korroosioherkkyydestään. Historiansa aikana Talbot valmisti kolmea eri mallia; Horizontia, Solaraa ja 1510:aa, ja kaikkia näitä yhdisti yleinen haluttomuus käynnistymiseen, eteen- ja taaksepäin liikkumiseen sekä kääntymiseen oikealle tai vasemmalle.

Mallit[muokkaa]

Kaikki Talbotit valmistettiin Suomessa, Uudenkaupungin autotehtaalla, sulassa sovussa Saabien kanssa. Kaiken kaikkiaan 121 työntekijää menehtyi erilaisissa onnettomuuksissa merkin valmistushistorian aikana. Konsernin käytännön mukaan tapaturmien uhrit survottiin penkkien pehmusteiksi kaikessa hiljaisuudessa. Tämä johti Talbotien melko uniikkiin ominaistuoksuun, jolle haettiin tuloksetta patenttia 80-luvulla.

Talbot-laatua parhaimmillaan Lähde?.

Horizon[muokkaa]

Horizon oli malliston pienin ja halvin edustaja. Hieman yli kolmimetrinen ja puolentoistametriä leveä Horizon oli ahtaudessa ja epämukavuudessa niin vahvasti omaa luokkaansa, että SUPO käytti sitä 80-luvulla kriittisten kuulusteluiden tukena. Epäillyt survottiin Horizontiin "muhimaan" muutamaksi tunniksi, ja tästä selviydyttyään he olivat valmiita tunnustamaan minkä tahansa rikoksen karkkivarkauksista Kyllikki Saaren murhaan. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen silmissä tämä luokiteltiin toisen asteen kidutukseksi, ja Horizontien käyttö tähän tarkoitukseen kiellettiin vuonna 1993. SUPO ilmoitti lehdistötiedotteessa periaatteessa kunniottavansa kieltoa, mutta vetosi myös resurssipulaan ja ilmoitti jatkavansa käytäntöä "erityisen hankalien" jääräpäiden kohdalla.

Moottorivaihtoehtoina Horizontiin oli 1,1 litrainen bensiinimoottori ja 1,4 litrainen häkäpönttö-paloviinamoottori. Hevosvoimia löytyi ensimmäisestä 39 ja jälkimmäisestä noin 20. Viimeisenä mallivuotena Horizontin pellin alle survottiin kahdella turboahtimella varustettu 5,2 litrainen V8, mutta näitä malleja ei ehditty myydä ensimmäistäkään niiden vääntyillessä piloille heti liukuhihnalta tultuaan. Kaikkiaan Uudessakaupungissa valmistettiin vuosien 1978 ja 1992 välillä 17 931 Horizonia, joista 17 921 myytiin Suomeen. Vuonna 1996 näistä oli rekisterissä enää 53 kappaletta.

Talbot Solara

Solara[muokkaa]

Solara oli Talbotin huomattavan isokokoinen, Horizontiin löyhästi pohjautuva sedan -malli. Suuremmista ulkomitoistaan huolimatta Talbotin insinöörit onnistuivat tekemään Solaran sisätiloista jopa hieman ahtaammat ja epämukavemmat kuin esikuvassaan. Elopainoa kulkuneuvolla oli tuplasti Horizontiin nähden, mutta moottorivaihtoehdot olivat samat. Tämän ansiosta Solaralla pääsi liikkumaan eteenpäin ainoastaan tasamaalla ja alamäkeen, ja liikkeellelähtöön yleensä vaadittiin työntäjä.

Solara kävi kaupaksi heikosti, ja sen valmistus kesti vain vuodesta 1982 vuoteen 1986.

Talbot 1510

1510[muokkaa]

Talbot 1510 yhdisteli Solaran ja Horizontin pahimpia puolia. Solaran tavoin se oli iso, painava, ahdas (pikaparitteluja eli penkkiyhdyntöjä varten) ja alitehoinen, ja Horizontin tavoin siinä oli luukkuperä. Takaovet mallissa olivat vain koristeen vuoksi, ja takapenkille luikerreltiin nimenomaan luukun kautta. Profiililtaan auto muistutti hieman kyykkypaskalla olevaa mäyräkoiraa.

Vuonna 1987 Talbotin käyttämää puolalaista 1,1 litran bensiinimoottoria oli heikosti saatavilla, ja nekin vähät joita tehtaalle saatiin asennettiin paremmin kaupaksi käyviin Horizonteihin. Tämän vuosimallin 1510:t varustettiin Hondan valmistamalla 50cc nelitahtimoottorilla, jossa oli 2,1 hevosvoimaa. Mopon koneella varustettu möhkäle ei liikkunut edes alamäkeen, ja niitä kaupattiin lähinnä pihakoristeiksi savolaisille.

1510:aa valmistettiin vuosien 1982-1988 välillä vain 1300 kappaletta, joista suurin osa lykättiin suoraan Itämeren uumeniin. Noin 25 yksilöä myytiin Suomeen, 10 Ruotsiin ja 3 emomaahan Englantiin. Tiettävästi yhtäkään yksilöä ei ole selvinnyt hengissä 2000-luvulle.

Konkurssi[muokkaa]

Talbotin autonvalmistus ei mennyt alkuunkaan Shrewsburyn 23. jaarlin suunnitelmien mukaan. Yritys, jolla oli 540 vuoden kunniakas historia takanaan ajautui konkurssiin vuonna 1992. John Talbotin poika, John Talbot, Shrewsburyn 24. jaarli, ilmoitti vuoden 2009 alussa aikeistaan ostaa konkurssikypsä Volvo ja uudelleennimetä sen mallisto Talboteiksi, mutta kiinalainen Zhejiang Geely -konserni ehti kaupoille ensimmäisenä.