Tšernobyl

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
VAROITUS! Lukeminen aiheuttaa syöpää!
Ja luit silti tänne asti? Jatkat omalla vastuullasi.
Tšernobyl loistonsa päivinä.

Tšernobyl, tunnettu myös nimellä Ukrainan Riviera, tuo vihreyttään hehkuva kolmisilmäisten kalojen ja 375 % normaalia suurempien kastematojen asuinpaikka. Kellään ei ole kiirettä, kaikki nauttivat mukavasta lämpimältä tuntuvasta säteilystä, jota tuntuukin tulevan aivan joka puolelta. Tšernobyl on suosittu massaturistikohde, jossa käy viikossa enemmän ihmisiä kuin Disneylandissa vuodessa. Ukrainalaiset eivät ole kuitenkaan ainoita, jotka saavat nauttia Tšernobylin tenhosta, vaan sen vaikutus säteilee aina naapurimaa Valko-Venäjään asti.Tsernobyl on erityisen suosittu lomakohde erityisesti luontokuvaajien keskuudessa, sillä siltä onnistuu bongaamaan aina mitä omalaatuisempia elukoita.

Ydinonnettomuus[muokkaa]

"Kuule, Nataša, et arvaakaan, mitä töissä sattui tänään..."
Ainakin se lähti asenteella...

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus on maailmanhistorian tuhoisin ydinonnettomuus. Nimittäin lähellä Tšernobylin uinuvaa kyläyhteisöä sijaitsi hieno ydinvoimala nimeltään V. I. Lenin. Onnettomuus sai alkunsa 26. huhtikuuta 1986, kun yksi laitoksessa työskennelleistä "tiedemiehistä" päätti ruveta testaamaan reaktorin tehoa. Reaktori oltiin kuitenkin peri-neuvostoliittolaiseen, jämptiin tapaan rakennettu tekemään työtään, eikä sitä oltu tarkoitettu mihinkään ylimääräiseen säätämiseen. Reaktori oli tyyppiä RMBK-1000, jossa polttoainesauvat pystyi vaihtamaan reaktorin ollessa täysillä, eli suomeksi se tarkoittaa juosten kustua. Puolet laitoksesta lennähti hetkessä pellolle, loppu suli muodottomaksi möykyksi ja säteilevät aineet levisivät pitkin poikin pöpelikköä. Paikalle alkoi kerääntyä valtavasti porukkaa, kuten palomiehiä sammuttamaan paloa ja sotilaita hautaamaan sivullisia ja vapautuneita aineita maahan sekä rauhoittelemaan neonvihreätä möykkyä tuijottavia kyläläisiä ("Ei täällä ole mitään tapahtunut. Voitte mennä takaisin nukkumaan.").

Seuraavana aamuna Suomessakin huomattiin, että ilma oli poikkeavan lämmin ja mukava ja ihmiset kerääntyivät ulos nauttimaan paisteesta. Ruotsissa alettiin kuitenkin heti kohta uikuttamaan ja sieltä lähti taittamaan matkaa Ukrainaan iso lauma luontoaktivisteja, jotka kuitenkin juuttuivat Suomen rajalle. Samaan aikaan Moskovassa saatiin kuulla, että kylässä oli tapahtunut jotain ja sieltä lähetettiin kaksi miliisiä ottamaan selvää, mitä oli tapahtunut. Miliisit eivät kuitenkaan koskaan palanneet, mistä Moskovassa pääteltiin, että kylä on edelleen niin mukava, että jopa miliisitkin jäivät sinne asumaan. Niinpä Moskovasta tulleessa uutisraportissa kerrottiin, että Tšernobylissä ei ollut tapahtunut yhtikäs mitään.

Muutaman päivän päästä Ukrainaan ryyppyreissulle matkustanut Kukkahattutätien tuki-yhdistys sattui piipahtamaan Tšernobylissä ja huomasi, että siellä oli ehkä sittenkin tapahtunut jotain ikävää. No tästähän nousi hetikohta valtava haloo ja kohta koko maailma tiesi, mitä siellä oli todella tapahtunut. Myös Suomen presidentti Mauno Koivisto piti lyhyen radiopuheen, jossa hän mainitsi muun pöpötyksen välissä asioiden olevan "Ei niin mukavalla mallilla".

Matkailu[muokkaa]

Kylästä voi tätä nykyä ostaa myös tällaisia hienoja pinssejä ja kangasmerkkejä.
Tyypillinen laskeumalamparelahna
Neuvostoliitto onnistui kuitenkin valjastamaan Tšernobylin alueen uniikit olosuhteet moniin tarkoituksiin. Tšernobyl onkin nykyään Venäjän suosituin matkailukohde sen ainutlaatuisen luonnon vuoksi. Täällä voit tavata mm. laskeumalamparelahnan (kuvassa) tai erittäin harvinaisen reaktorirotan. Myös koko joukko ameeboja on asettautunut Tšernobyliin asustamaan. Venäjä suosittelee Tšernobyliä myös sen terveysvaikutusten takia. Venäjä on alkanut käyttämään invalidejä Tšernobylissä huomattuaan, että jo yhden päivän oleskelu täällä kasvattaa käden takaisin (käden kasvupaikka vaihtelee). Lisäksi syöpäpotilaiden vuoden syöpähoito hoituu kätevästi viikon paikkakuntakierroksella.
Nuka-Colan ohella eräs Tšernobylin suurimmista vientituotteista.
Ukrainan lähistöllä mollottavat valtiot, joihin myös Suomi lukeutuu, saavat lisäksi vuosittain ilmaisen, Pietarin valtiollisen yliopiston suositteleman vitun hengenvaarallisen terveellisen ionisoivan säteilyannoksen Tšernobylistä - ja ihan ilmaiseksi! Tsernobylistä saa myös oikein mukavia matkamuistoja, näistä mainittakoon kolmas silmä, ellei sellaista ole jo tullut hankittua edellisellä reissulla.

Vientituotteet[muokkaa]

Tšernobylin merkittävin vientituote on kouluruoka, sillä näet 99% maailman kouluruuasta tuotetaan Tšernobylissä. Jos siis olet miettinyt, mitä ovat nuo kouluruokalan keittiössä (tunnetaan myös nimellä ydinjätteen käsittelylaitos) sijaitsvat keltaiset tynnyrit joissa on kolmio, jonka sisällä on kolme mustaa sakaraa ja yksi pallura sakaroiden keskellä... vastaus on kouluruoka... (tunnetaan myös nimellä ydinjäte) . Toiseksi merkittävin vientituote on irtoruumiinosat, jotka saadaan Venäjän valtionsensuurin sensuroimasta lähteestä. Kolmanneksi merkittävin vientituote on cesium, jota on tuotettu Tšernobylissä koko pohjoisen pallonpuoliskon tarpeisiin ja vähän ylikin.

Katso myös[muokkaa]