Tšad

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
جمهورية تشاد
Tšadin tasavalta
Chad.svg
Hai sie polliisi! Toi maa o varas, ne vei mei lipun!
Motto: ”Kaikilla ei mene niin hyvin kuin meillä. Ja monella meistä ei mene niin hyvin kuin presidentti Débyn eliitillä.
LocationChad.png
Valtiomuoto demokratia
Hallitsija presidentti Idriss Déby
Pääkaupunki N'Djamena
Viralliset kielet ranska, arabia
Pääuskonnot Useita, mutta kaikissa kovasti rukoillaan vettä ja ruokaa
Itsenäisyys 1960 (ranskalaiset eivät tienneet öljyn olemassaolosta)
Valuutta barreli (brl)
Kansallislaulu Musta kulta ja moniavioisuus, oi onnea Auringon alla – vaik’ vesisade ei pahitteeks’ olis’ (trad.)

Tšadin tasavalta eli Tšad on Afrikan tuleva maailmanvalta, tai ainakin puitteet ovat kunnossa: siellä nimittäin on hiekkaa, öljyä ja vallastaan tarkkana oleva hallitsija, jonka viisihenkinen perhe muodostaa 100 % maan lukutaitoisesta väestöstä. Koeporaukset ovat osoittaneet öljyreservit niin laajoiksi, että alueelta löytynee joukkotuhoaseita melko pian. Toistaiseksi koko Tšadin olemassaolon tietävät ainoastaan aasialaiset öljyteollisuuden sijoittajat sekä 200 000 pakolaista Darfurista. Lisäksi viisitoista kääpiömangustia saavutti maasta jonkinlaisen tietoisuuden, kun rajanpiirtäjät sotkivat keppeineen niiden pesäkolon.

Historia[muokkaa]

Sahara. Hiekkaa. Hiekkaa. Hiekkaa. Orjia. Hiekkaa. Hiekkaa. Kultaa. Hiekkaa. Hiekkaa. Kameli. Hiekkaa. Hiekkaa. Hiekkaa. Kauppareittejä. Hiekkaa. Hiekkaa. Hiekkaa. Ranskan siirtomaa. Hiekkaa. Hiekkaa. Itsenäisyys. Hiekkaa. Sisällissotia. Hiekkaa. Hiekkaa. Hiekkaa. Öljyä. Hiek... mitä? Öljyä?! Monikansallisten yhtiöiden maaperätutkimuksia. Lisää tutkimuksia. Hiekkaa. Kyllä, on siellä öljyä! ”Sinne ja pian”, sanoi Exxonin toimitusjohtaja. Hiekkaa. Hiekkaa. Hiekkaa.

Öljyä![muokkaa]

Tšadin länsimaita kiinnostava historia alkaa Ranskan siirtomaan itsenäistyttyä 1960. Koeporaukset aloitettiin 1970-luvulla. Yhtä pian ne myös keskeytettiin, kun omaa parastaan ymmärtämättömät heimot aloittivat sisällissodan. Tšadissa siirtomaa-ajan päättymisen jälkeistä optimismia pidettiin pinnalla yllättävän kauan; vasta 1980-luvun kynnyksellä maahan saatiin jokaisen afrikkalaisen menestysvaltion peruspilari, viisitoista kautta virassa roikkuva presidentti, jolla on vankka tausta ryöstö- ja raiskaus asevoimissa ja jota kukaan ei muista alun perin äänestäneensä virkaan. Tšadissa tämä keulakuva kantoi nimeä Hissène Habré. Kansainvälisen yhteisön hyväksyntää nopeutti mairitteleva lisänimi ”Afrikan Pinochet”. Valta vaihtui 1990, kun vastaehdokas Idriss Déby julisti itsensä vaalivoittajaksi periafrikkalaiseen tapaan marssittamalla armeijansa pääkaupunkiin. Hänet valittiin uudestaan presidentiksi vielä vuonna 2001. Vaalit olivat poikkeuksellisen demokraattiset; ainoastaan 17 oppositiopuoluetta piti tulosta vilpillisenä.

Hyvä kiertää (öljyputkessa kohti Kamerunin rantoja)[muokkaa]

Öljytulojen ansiosta Tšadilla on edessään loistava tulevaisuus Afrikan Norjana, rikkaana öljyvaltiona, jossa köyhimmälläkin varaa hankkia ulkomailta nuori sairaanhoitaja kotia pitämään. Tšadin hallitus on tosin kiinnostunut olemaan mieluummin Afrikan Saudi-Arabia.

Öljyvarannot ovat tuottaneet maalle jo yli 300 miljoonan dollarin tulot, jotka on käytetty köyhimpien kansanosien hyväksi. Näille itselleen ei vain ole vielä selvinnyt, miten mantereen halki lainarahalla rakennetun öljyputken oikein pitäisi parantaa heidän elintasoaan. Köyhäinhoidon budjetti petti noin 500 metrin päässä Kamerunin satamasta, keskellä esikaupunkialuetta. Maailmanpankki järjesti näppärästi lainan länsimaisille öljy-yhtiöille, jotta koulutuksen, luonnonsuojelun ja terveydenhuollon kehityksen kannalta näinkin keskeinen hanke saadaan valmiiksi.

Öljyn poraaminen Afrikassa on aina mielenkiintoinen tapahtuma, koska aloittaapa kairaamisen missä vain, kohta vähintään kahden maan armeijat ovat paikalla taistelemassa, kenelle tämä neliökilometri hiekkaa kuuluu. Lisäksi paikalliset alkuasukkaat pitää häätää jonnekin. Tasaisella aavikolla tämä on huomattavasti vaikeampaa kuin vaikkapa Siperian ikitundralla, jossa suomalais-ugrilaiselle poromiehelle voi lahjoittaa viinaa ja moottorikelkan, minkä jälkeen humala ja tukeva vaivaiskoivu hoitavat hänet nopeasti pois päiviltä.

Sopimusten solmiminen Tšadin hallituksen ja länsimaisten öljy-yhtiöiden välillä on ollut hankalaa, sillä eurooppalaisilta lipeää aina papereihin hankalia ehtoja kuten ”ihmisoikeudet”, ”eettisyys” ja ”kestävä kehitys”. Aasialaisilla, kuten vaikkapa kiinalaisilla yhtiöillä ei moisia pakkomielteitä jostain syystä ei ole. Harmillisesti kansalaisjärjestöt ovat silti painostaneet Maailmanpankkia muuttamaan lainaehtoja, ja nykyään Tšad saa käyttää lapselliset 30 % öljytuloista aseisiin valtion välttämättömiin menoihin. Presidentti Débyn mukaan uudistus hankaloittaa ”vähemmän siunattujen naapurikansojen ja niiden sudanilaisten elukoiden” pitämistä rajan takana.

Maantiede ja väestö[muokkaa]

Ranskalaisten siirtomaaisäntien ylpeys, nykyisin Tšadin tärkein nähtävyys, Älyttömän iso hiekkadyyni (Le dunaire énorme) ja sitä ympäröivä autiomaa tarjoavat loputtomia mahdollisuuksia epätoivottavien sukulaisten, kotieläinten ja naapurikansojen ”kadottamiseen”.

Tšadissa on hiekkaa.

Maan eteläosassa on Tšad-järvi, jota kannattaa lentää katsomaan, kun se siellä vielä on. Aikoinaan Afrikan toiseksi suurin järvi uhkaa kuivua olemattomiin, joskaan sen tila ei ole vielä yhtä surkea kuin aiheesta kertovan Wikipedia-artikkelin.[1] Tšad-järvessä on vettä sen verran, että paikalliset pygmiheimot pystyvät kilpailemaan siitä, kuka löytää järven keskeltä kohdan, jossa vesi yltää napaan asti.

Tšadissa asuu useita eri kansoja, mikä onkin välttämätöntä, jotta suuressa maassa saadaan pidettyä yllä levottomuuksia sekä pohjois- että etelärajoilla. Öljyllä ostettujen aseiden, Saharan paahteen ja vedenpuutteen takia Tšadissa on mahdollista (joskin hankalaa) löytää 50 vuotta täyttäneitä heimon vanhimpia. Jos löydät heitä, puhuttele kunnioittavasti, mutta älä odota vastakaikua, koska nämä ovat poikkeuksetta kameleita. Keskimääräinen eliniänodote on Tšadissa siinä kyselykauden ja puberteetin välillä.

Vierailua maassa suositellaan erityisesti niille, jotka haluavat laihtua. Maan matkailuviranomaiset suosittelevat matkailijoille erityisesti luomusaunaa, joka on 48 asteen keskilämpötilan ansiosta käytettävissä missä vain. Lisäksi olematon ruokatarjonta sekä useat suolistosairaudet estävät painon kertymisen samalla, kun oppaiden ruosteiset veitset pitävät turistin jatkuvassa juoksussa.

Viitteet[muokkaa]