Sysmä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Sysmä.
Sysmä
Sysmä.vaakuna.svg Sysma sijainti.svg
vaakuna sijainti
www.sysmä.fi
Lääni Etelä-Suomen lääni
Maakunta Suomen maa
Seutukunta Maaseutu
Kihlakunta [[{{{kihlakunta}}}]]
Perustamisvuosi vissiin 1442
Kuntaliitokset {{{kuntaliitokset}}}
Pinta-ala
- maa
- meri
Sopivasti km²
Sopivan vähän km²
0 km²
Väkiluku
- väestötiheys
Jotain alle 5000 (tänään)
n. 7 as/km² 
Työttömyysaste Suurehko % (aina)
Kunnallisvero n. 100 % 
Kunnanjohtaja Mummosi
Kunnanvaltuusto
{{{valtuusto-puolueet}}}
{{{valtuusto-koko}}} paikkaa
{{{valtuusto-paikat}}}

Sysmän perustamisajankohtaa ei tiedetä. Eikä se ketään kiinnostakaan. Tärkeämpi kysymys onkin Sysmän lopettamisajankohta, joka kunnan taloustilanteesta johtuen tapahtunee pian. Lama ei onneksi ole vielä ohi, vaikka elpymisen merkkejä valitettavasti on (Kesä 2010). Havaittavissa olevaa rakennusten rappeutumista yritetään peitellä muuttamalla niistä Puolustusvoimain harjoitustiloja, jolloin tilojen rappio saa syyn olemassaoloonsa.

Käytetyin työkalu Sysmässä on puukko. Eniten puukkoa käytetään silloin, kun halutaan välttää työntekoa. Puukkoja on käytetty Sysmässä niin taitavasti ja usein, että paskalehti laatujulkaisu Alibissa oli pitkä juttusarja kuukausittaisista puukonesittelytapahtumista.

Varoitus! Älä koskaan anna Sysmäläiselle puukkoa, ellet ihan varmasti halua tuntea nähdä nopeaa ja kivuliasta loisteliasta puukonkäsittelyä.
Sysmän kunnanjohtajasta napattu "leikkisä" kuva kesken työpäivän

Sijainti

Sysmä sijaitsee Päijänteen varrella, joten keskinkertainenkin veneilijä pystyy helposti ohittamaan sen. Myöskin autolla, moottoripyörällä, traktorilla ja rekalla pystyy Sysmän välttämään, mutta tällöin on vaarana joutua Hartolaan. Lentokoneella sekä helikopterilla lennettäessä suositellaan nousemaan mahdollisimman korkealle Sysmää ylittäessä, sillä Sysmän ilmatorjunta on maan paskin paras.

Nähtävyyksiä

Sysmässä on kivikirkko[1], jota paikalliset saatanapalvojat ovat yrittäneet polttaa jo vuodesta 1442. Paikallisten alkuasukkaiden riititkin ovat näkemisen arvoisia. Varsinkin ilta-aikaan nuoret - ja myös vähän vähemmän ja enemmän nuoret - viiksekkäät miesrodun edustajat vaeltelevat ympäri keskustaa erikoispitkät penikset paljastettuina ja kiilloittetuna sekä kuola suusta ja vaikku korvista valuen. Tarinan mukaan A.W. Yrjänä keksi idean kullipukuunsa näitä mystisiä rituaaleja seuraten.

Sysmäläiset ovat niin lainkuuliaisia, ettei siellä tarvita lainkaan poliisia, mutta putka onneksi löytyy ja sille on kivasti käyttöä. Putka toimiikin itsepalveluperiaatteella, ja useimpina aamuina/päivinä/iltoina/öinä putka onkin tupaten täynnä iloisesti tappelevia ja örveltäviä Sysmäläisiä. Ulkopaikkakuntalaisille tiedoksi, että putka on tarkoitettu ainoastaan paikallisten käyttöön, joten jos teillä on tarvetta päästä putkaan, joudutte menemään Joutsaan(n. 40km) asti. Joutsan putkaan on mahdollisesti saatavana myös kuljetus valtion piikkiin (Tiedustelut numerosta 10022).

Sysmä numeroina

Sysmässä on asukkaita tasan 100%, joka on sama kuin veroprosentti. Myös Sysmän tunnetuimman juoman, sahdin, alkoholi% on 100 (Epäillään, että olutasiantuntija Michael Jackson joi juuri tätä "jaloa juomaa" viimeisenä juomanaan). Yleisin - ja ainoa - käytetty auto Sysmässä on Datsun 100A. Keskustassa autojen keskinopeus on 100km/h. Hukkuneita vuosittain 100. Miesten ja naisten keskipituus 100cm.[2]

Palvelut

Sysmä on jostain käsittämättömästä syystä suosittu mökkikunta. Erääksi syyksi ollaan epäily sitä, että mökkeilijät ovat usein masokisteja. Palvelut ovatkin suunniteltu juuri mökkiasukkaita silmälläpitäen:

  • Alkoa ei ole. Sen sijaan Kunnanvirastoja on kolme. Hotellikin[3] löytyy, kun tarpeeksi kauan etsii. Leirintäalue on poltettu vuonna 1979. Yksi puhelinkoppi, joka ei toimi - ei edes vessana (syy alempana).
  • Venelaituri löytyy, tosin asukkaat käyttävät paikkaa yleisenä vessana sen viihdyttävästä sijainnista johtuen, joten laituri - ja koko "satama" - on täynnä paskaa. Onneksi ihmisten jätteitä inhoavina lokit ovat siirtyneet muualle ulostamaan, näin valkoinen lokinpaska ei sekoitu rumasti ihmisulosteen joukkoon.
  • Taksinkuljettajista on hiemaan pulaa, ja he kärsivätkin usein loppuunpalamisesta. Tästä syystä heillä on vuosittain 5 kuukauden loma, joka sijoittuu huhtikuun alusta aina elokuun loppuun. Mökkiläisille suositellaankin tästä syystä ottamaan mukaan oma taksi ja mahdollisuuksien (rahan) mukaan kuljettaja.
  • Pankkiautomaatti löytyy, mutta saadaksesi sieltä rahaa, sinun on ensin laitettava sitä sinne. Ulkopaikkakuntalaisen on laitettava rahaa 20€ saadakseen 5€. Kukaan ei muista, kuka alunperin ehdotti tällaista järjestelyä, ja sen toimivuutta epäiltiin. Järjestelmä toimii kuitenkin niin hyvin, että koko Sysmän kunta rahoittaa toimintansa näin saaduista rahoista. (Vittu, mitä urpoja ulkolaiset ovat!)
  • Kirjaston valikoima on paikkakunnan lukutottumuksien mukainen. Kirjastossa on omat osastonsa niin Jallu-, Ratto-, Kalle-, Lollo-, Nyrkkiposti- ja Aku Ankka-lehdille. Mein Kampf-merkkiteoksestakin löytyy useita eri painoksia. Aikuisten osastokin löytyy kattavine väritys- ja kuvakirjoineen.
  • Ensimmäistä Muumien keskitysleiriä on kaavailtu rakennettavaksi Sysmään. Sysmäläisten vastustuksesta huolimatta leiri päätettiin rakentaa Muonioon. Keskitysleiri olisi tuonut Sysmään lisää kaivattuja työpaikkoja, mm. uuninlämmitystä. (Olikos tämä nyt joku palvelu?)
Ravintola Outista[4] saat maukkaita ruoka-annoksia tarjoiltuna tyylillä

Luonto

Paljon puita ja kiviä. Yksi kiertoliittymä (ei siis mikään liikenneympyrä). Rumia kerrostaloja.

"Kuuluisia" Sysmäläisiä hahmoja

Viitteet