Suvivirsi

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
750px-High voltage warning.svg.png KULTTUURISHOKKI!
Älä koske kun olet märkä!
SHOKKIKULTTUURIA!
Älä kajoa taiteeseen,
varomaton kosketus johtaa vakavaan rähähdysvaaraan!
Gefahrensymbol E.png
Gefahrensymbol F.png VAROITUS!
Suvivirsi on äärimmäisen tulenarka
Suvivirsi on niin rivo, niin repivä ja niin kaikkea sitä vastaan mikä ihmiselle on pyhää, että se voi vakavasti vahingoittaa lapsia.

"Suvivirsi" kuuluu kansalliseen kulttuuriin. Se kuuluu Hannu Salaman "Juhannustanssien" ohella niihin taideteoksiin joita on pidetty liian loukkaavana tietyille ideologioille ja se on siksi haluttu sensuroida. Tämä luonnollisesti lisää sen taiteellisia ja kulttuurillisia arvoja ainakin 120%.

"Suvivirsi" sai kuuluisuutta kun M. A. Numminen lauloi siitä miten armas aika joutui siten että ensin mennään suveen suloiseen puiston oikeaa puolta valkoviiniä nauttien. Toisessa säkeistössä jokaista paikkaa koristaa kukkanen ja mennään vasenta laitaa punaviiniä nauttien. Yleisradio ja Vapaa-ajattelijat kielsivät laulun esittämisen suomeksi. "Suvivirsi" koettiin liian yhteiskunnanvastaiseksi. M. A. Numminen oli asiasta huvittunut koska Suvivirsi on suoraa lainausta virallisesta sukupuolivalistusoppaasta ja hänestä on erikoista että kappale muuttuu rivoksi vain sillä että se lauletaan musiikkina.

Ulkomailla Salman Rushdie lauloi Suvivirttä. Islaminuskoiset tuomitsivat tämän Saatanallisiksi säkeiksi. Suvivirren laulaminen laukaisi ilmestyessään vastalauseiden ryöpyn ympäri islamilaista maailmaa, ja Ruhollah Khomeini langetti Rushdielle kuolemantuomion. Suvivirren laulajia ja levyttäjiä uhkailtiin ja jopa tapettiin monissa maissa. Asiaa ei auttanut se, että "Suvivirttä" käytettiin tanskalaisissa pilakuvissa. Tämä sai monet raivoihinsa. Tappouhkauksia ei säästelty, lehdistössä ja blogeissa metelöitiin valtavasti ja mellakoita tapahtui. Ja mikä kamalinta, laulun sensurointia vaaditiin tilaisuuksista joissa on lapsia!

Myös uskonnolliset tahot ovat kokeneet "Suvivirren" koska laulua pidetään haureellisena. Lauletaanhan siinä Suvista joka on suloinen. Suvin alkuperä on mysteeri, mutta uskovaiset ovat arvailleet että kyseessä voisi olla Suvi Koponen joka edustaa pinnallista materialistista mallikulttuuria jota kunnon kristitty ei voi tukea laulamalla tai kuuntelemalla kun muut laulavat. Kun suvi on virren nimessä asti, tämä ei ole mikään pieni ja mitätön asia. Kappale onkin todennäköisesti jonkinlainen kiimaisen nuoren miehen pukillepääsyvonkaus, seksin rukoilu. Ja jokainen tietää että kukkaset ovat alleviivaava freudilainen kiertoilmaus. Joka paikkaan siroteltuna tämä tekee laulusta pornografisen.

Kaikesta huolimatta Suomen kulttuuri on sen verran ohut, että jos tämä yksi kappale sensuroitaisiin sopimattomana kaikkien korville kaikissa tilaisuuksissa, ei jäljelle jäisi mitään. Emme voi sensuroida kulttuurista pois sen perinteisiä arvoja. Ja siksi jos Suvivirsi poistetaan esimerkiksi pienten lasten yhteislaulutilaisuuksista, voidaan puhua siitä että koko Suomen kansallisperintö ollaan tuhoamassa. Sillä koko kansallinen perinne nojaa tämän yhden kappaleen varassa. Suvivirsi on kansallisaarre ja ainut yksittäinen suomalaisuutta kuvaava teos joka on todella säilyttämisen arvoinen.

Tärkeintä on muistaa että "Suvivirsi" ei, kaikesta siihen suunnatusta sensurointivaatumuksista huolimatta, ole sen kannattajien uskonnonharjoittamista, vaan kulttuuria jota ei voi nähdä uskonnollisena. Suvivirsi ei ole uskonnollinen. Ainoastaan sen vastustaminen, esimerkiksi muslimien vuoksi, on Pyhäihäväistys. Sen sensuroiminen olisi kuitenkin rikkoisi ihmisten häbyn kokemista. Kappaleen sensuurivaatimusta pidetään pikkumaisena koska kappale on niin mitätön. Kuitenkin sen poistaminen tuhoaisi kaiken ja nostaisi esiin syviä katastrofeja joiden vertaisten hakeminen on hyvin vaikeaa. Suvivirren voima ja kulttuurihistoriallinen arvo on kiistaton: Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan suomalaiset uskovat vuonna 2018 suvivirteen 85 prosenttisesti ja kristinuskon opettamaan Jumalaan 25 prosenttisesti. Tämä lienee ymmärrettävää, sillä jopa paatuneet ateistit syvällä sydämessään tietävät että Suvivirsi on olemassa.

ITKUVIRSI SUVIVIRSI[muokkaa]

Suvivirsi on niin raaka, loukkaava ja repivä, että emme voi jälleen kysyä mitään muuta kuin että eikö kukaan ajattele lapsia?
Suvivirsi on kappaleena niin raju, että se on turvallisuussyistä yliviivattu. Jos tästä huolimatta haluat selvittää sen sanat, vaikka journalististen tarpeiden vuoksi, ne on tutkimustarkoitusta varten merkitty oheen. Muistutamme, että lukija saa katsoa sanat omalla vastuulla, olemme varoittaneet. Emme vastaa naulakkoon jätetyistä vaatteista. Vastaamme palautetiskiltä.

Jo Joutui Karvas Taika
Ja Suvi suloinen
Kauheesti tilaisuudessa
horistaa pappinen
Ja kiusaustaan tuopi
Taas pakkolaulunen
Se luonteen vinoks luopi

Ja kutsuu kirkosta erohon.

Katso myös[muokkaa]

Katso muualla[muokkaa]