Suomussalmi

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomussalmi
Ryysyranta.png 716px-Diplomacy map blank.gif
vaakuna sijainti
[ ]
Lääni Oulu
Maakunta Kainuu
Seutukunta Kainuu
Kihlakunta Kajaani
Perustamisvuosi 1867
Kuntaliitokset =kirosana
Pinta-ala
- maa
puoli Eurooppaa km²
melkein sama km²
Väkiluku
- väestötiheys
mummo- ja pappaennätys 
eipä ahista! as/km² 
Työttömyysaste paha ongelma % 
Kunnallisvero maksettava pois % 
Kunnanjohtaja kusessa
Kunnanvaltuusto
35 paikkaa
Forza Ferrari 5, Team Lotus 10, Fordson Major Forever 20

Suomussalmi on Kainuussa sijaitseva luolakylä, jonka meno ei ole paljon muuttunut sitten 1500-luvun taitteen. 99% Suomussalmen pinta-alasta on pelkkää metsää. Suomussalmi osaa ainoana paikkakuntana maailmassa tehdä ällistyttävän suorituksensa: olla kahdessa paikassa yhtäaikaa. Suomussalmen kirkonkylässä on kirkko sekä pari luhistumaisillaan olevaa puuhökkeliä, jossa voi sitten vaihtaa tavaraa pariin oravannahkaan. Suomussalmen kello neljän ruuhkaa voidan verrata Kehä Kolmosen ruuhkaan - kolme autoa jonossa! Samaan aikaan Kiantajärven toisella rannalla Suomussalmen ns. keskustassa voidaan pällistellä Kuusamoon ajavaa turistien autoletkaa.

Ryysyrantakin on aivan siedettävä paikka kesällä

Asukkaat[muokkaa]

Aito suomussalmelainen on kunnon metsäläinen, ei puhu kuin pakolla ja rakentaa talonsa mahdollisimman kauas muista ihmisistä. Lähimmät naapurit ovatkin vähintään viiden kilometrin päässä.

Suomussalmi tunnetaan muiden tuppukylien tapaan myös kateellisten ja ilkeiden ihmisten pesänä, missä paskanpuhuminen on jokaisen harrastus numero 1. Suomussalmelaiset ovat hyvin yhtenäistä porukkaa, omien sukulaisten kanssa naimisiin meno on tavallista ja kaikki ovat yhtä mieltä mm. siitä ettei kotikunnasta poistuta ja jos poistutaan niin ei ainakaan etelämmäksi kuin Kajaani. Ulkopaikkakuntalaisiin suhtaudutaan vihamielisesti, mutta jos hyvin käy, paikkakunnalle muuttaneen lapsenlapsia aletaan vihdoin pitää suomussalmelaisina.

Aidolla suomussalmelaisella on liuta lisänimiä, nämä nimet ovat kertyneet sitä mukaa, kun henkilö on tehnyt virheitä tai ollut jollain muulla tavalla aktiivinen. Esim. Pullo-Sulo, Vessaharja-Tarja, Makkaranpaisto-Taisto ja Kakstahti-Ahti. Suomussalmelaisten yrittelijäisyydestä kertoo paikallinen, päivittäin satojen paikkakuntalaisten suusta kuultava sanonta, "mitäpä se hyvejää", joka selittää myös suuria työttömyyslukuja.

Kieli[muokkaa]

Suomussalmen virallinen kieli on Kainuun möngerrys. Menisit melkein suomussalmelaisesta hokemalla "voe helevettiläenen" ja tuijottamalla kulmat kurtussa muita ihmisiä. Ei kuitenkaan liikaa, ettei sinua luulla päällekäyväksi kyyläksi. Suomussalmella kartetaan viimeiseen asti kontaktia muihin ja turhaa ystävällisyyttä pidetään shokeeraavana. Suomussalmelle ominaisia sanoja ovat lyhyet, lähes eläimelliset ja murahdusmaiset sanat, kuten "Ka(h)", "Van" ja "vohoe vittu". Suurin osa kommunikaatiosta muodostuu tällaisten sanojen muodostamista erilaisista yhdistelmistä, syljeskelystä ja rään kurlaamisesta.

Muuta[muokkaa]

Suomussalmella eletään yhä Neuvostoliiton pelossa sillä tieto Venäjästä ei ole saavuttanut tätä syrjäistä takapajulaa, vaikka se onkin ihan rajan vieressä. Uusimmat tekniset kojeet kuten kännykkä, tietokone ja auto ovat yltäneet sinne asti, mutta kukaan ei valitettavasti osaa käyttää niitä. Suomussalmelaisten elämä ei pääty vanhuuteen eikä sairauteen vaan itsemurhaan.

Formulakuski Heikki Kovalainen on kotoisin Suomussalmelta. Hän muutti pois metsästä ja on yrittänyt poistaa kaikki yhtäläisyydet hänen ja tämän metsäkunnan välillä. Kovalaisen lisäksi Suomussalmi pääsee uutisiin vain nälkäkuoleman partaalla olevan poromiehen jäätyä kiinni ahman tai karhun taposta

Yrittäminen[muokkaa]

Kainuulaiset haaveilevat menestymisestä ja rahasta, mutta eivät ymmärrä mitä se tarkoittaa. Viitostien viereen sijoittuvan tuppukylän kuntalaiset katselevat kateellisena naapurikuntiin vilistäviä turisteja tajuamatta, että heille voisi myydä muutakin kuin pizzaa. Kylältä löytyy muutama vaatekauppa, joista asukkaat ovat ostaneet asunsa ylihintaa, koska kilpailua ei ole, eikä se kannata. Tämän takia kaikki suomussalmelaiset myös pukeutuvat samalla tavalla. Suomussalmen varsinainen kansallispuku on Dimex -työasu.

Muistomerkit[muokkaa]

Ilmari Kiannon patsas löytyy Jaloniemestä (joka on myös nuorien suosima tupakkipaikka), Viitostien varrelta läheltä keskustaa. Hiljattain vasta valmistunut ehkäpä Suomen isoin paloasema on näkemisen arvoinen. Hiljainen kansa -tilataideteos Suommussalmelta noin 35km päässä Kuusamoon päin mentäessä. Tosin melko samanlaista kansaa ovat kylän pinnassa asuvat - seipään nielleitä suomussalmelaisia. Uusin nähtävyys Suomussalmella on Jätkänpuistossa sijaitseva Ruosteinen rautapallo, Ämmän Päre, joka maksoi 100 000€,(jonka sisälle myös pääsee ninjailemalla) koska miksipä ei olisi hyvä idea maksaa rumasta "koristeesta" joka ei hyödytä ketään tuollaisia summia, samaan aikaan kun paikalliset koululaiset opiskelevat homeen keskellä monistenivaskoista.