Sunzi

Kohteesta Hikipedia
(Ohjattu sivulta Sun Tzu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sunzi

Sunzi (kiin. 孫子, pinyin: Sūn Zǐ) eli Mestari Sun, oikea nimi Sun Tzu/Wu (nimestä ei ole historiallista varmuutta, tosin ei myöskään satuhahmoudesta), on Sodankäynnin taito-kirjan kirjoittaja. Täten hän on myös käsitteen "sota" keksijä ja sen käynnin yliherra. Ei ole tarkkaa tietoa, milloin ja missä hän syntyi, mutta joskus ennen Jeesusta kuitenkin. Sunzi on tunnettu laajalti vietnamilaisten hyvänä ystävänä.

Opit ja niiden käytäntöönpano[muokkaa]

Sun Tzun kuuluisimpia sitaatteja ovat muun muassa:
  • Kaikkein tärkeintä on pyrkiä valloittamaan vihollisen valtio vahingoittumattomana. On vasta toissijaisen tärkeää tuhota vihollisen valtio. (…) Erinomaista ei ole sata taistelua ja sata voittoa, vaan vihollisen kukistaminen taistelutta.
  • Sota on valtion elinkysymys, kuoleman tai elämän tanner, tie olemassaoloon tai tuhoon.
  • Kun olet voimissasi, hämää kyvyttömyydellä. Kun olet valmistautunut, teeskentele valmistautumatonta. Kun olet lähellä, anna vaikutelma, että olet kaukana. Kun olet kaukana, anna vaikutelma, että olet lähellä.
  • Ööööhhh...

Sunzi oli vakaumuksellinen pasifisti. Hän oli aina verenvuodatusta vastaan ja halusi sodan tapahtuvan aina mahdollisimman verettömänä. Parhaiten tämä luonnistui teloittamalla jokaikinen vastustajapuolen sotilas, lapsi, aikuinen, vanhus, kirahvi ja kukkahattutäti. Näin pidettiin huolta, ettei väkivaltaa tule tapahtumaan.

Nykyisin kuolemansa jälkeen hän toimii matematiikan ja taktisen vandalismin professorina Manalan taide- ja kulttuuriakatemiassa. Hänen uusiin oppeihin kuuluvat monet pythagoran lauseen muunnelmat ja uudet tulkinnat, mutta hän ei ole teettänyt niinkään niiden avulla kuuluisuutta. Näiltä näkymin Sunzi on ja tulee aina olemaan muistettu suurena sodankäynnin filosofina, eikä vastaan voi väittää ilman pelkoa Gestapon vastasensuurista.

Fanit[muokkaa]

Sunzi on ollut monien sotateoreetikkojen ihailun ja inspiraation kohde. Kuuluisimpia ovat olleet mm. Che Guevara, Mao Zedong ja Tarja Halonen plus monet muut kukkahattutädit. Suurimman maininnan kuitenkin saakoon Miyamoto Musashi, suuri japanilainen ronin, jonka ajassa pysyvä kriitikko Mestari Sun oli. Jälkimmäisin näistä oli fanittamisensa takia enemmänkin Sunzille päänsärkyä kuin Buranaa. Sunzi ja Musashi ovatkin käyneet tuonpuoleisessa molemmin puolin päätäsärkeviä, suorastaan JUMALATTOMIA, väittelyjä:

Musashi: Ajattele rehellisesti.

Sunzi: Jos ajattelet loogisesti ja rehellisesti, et kykene hyväksikäyttämään kansalaistesi sotavoimaa. Alamaisten ja hallitsevien välillä on oltava ystävyyteen perustuva suhde. Totuus on myrkkyä ystävyydelle.

Musashi: Tie on harjoittelemista.

Sunzi: Tie on se, jota pitkin sotajoukot kulkevat, ei se missä ne harjoittelevat. Jo muinaiset roomalaiset käyttivät samaa strategiaa.

Musashi: Perehdy kaikkiin taitoihin.

Sunzi: Taito se on kusetuskin! Valehtele osaavasi kaikki tiet (vai valehteletko juuri nyt osaavasi?)!

Musashi: Tunne kaikkien ammattien Tiet.

Sunzi: Et taida tietää, kuinka nautinnollinen tunne tulee yksinomaan koiruuksien toimeenpanon tiestä.

Musashi: Erota maallisten asiain hyöty ja tappio.

(Tämä Sunzin vastaus äskeiselle on sensuroitu kukkahattutätien aktivismin toimesta, jotta nuoriso ei saisi vääriä ja mieltä turmeltavia JUMALATTOMIA vaikutteita normaalin lapsen kasvua ja kehitystä turmellen, eli toisin sanoen he yksinkertaisesti kieltävät nuorilta jälleen kaiken kivan. Tämä kohta on siis sensuroitu kristillisen lähimmäisenrakkauden nimessä.)

Musashi: Kehitä vaistomaista arviointia ja kaiken ymmärtämistä.

Sunzi: Skitsofrenikotkin toimivat vaistojensa varassa ymmärtävänsä olevan ainoita, jotka näkevät ei-näkyviä kolmijalkaisia hyppytonttuja.

Musashi: Havaitse näkymättömät.

Sunzi: Äskeiseen mainintaani vedoten; nyt alat jo todella pelottaa minua!

Musashi: Kiinnitä huomiota myös pikkuseikkoihin.

Sunzi: En ole psykiatri, joka voisi listata mielenterveysongelmiesi pikkuseikkoja.

Musashi: Älä tee mitään turhaa.

Sunzi: En, soitan lepokodin miehille välittömästi.

Lukeminen[muokkaa]

Sunzin teosten lukeminen kuuluu jokaisen hyvän johtajan lukemistoon Machiavellin teosten kanssa. Koska kansalaiset kuitenkin tarvitsevat huonot johtajat, jotta voivat tuntea moraalista ylemmyyttä, pyritään välttelemään sitä, että ainakaan poliitikoiksi haluavat eivät lukisi teosta. "Jaahas, sinulla on Sodankäynnin taito lukematta. No, ei sinun kannatakaan lukea sitä", kerrotaan poliitikoksi alkavalle nuorelle. "Voithan aina hämätä, että olet lukenut Sunzia, vaikket olisikaan."

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]