Sukupuutto

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Alas mun sukupuusta kakarat!”

~Naapurin setä ja haulikko
Monet muinaiseläimet olivat itsetuhoisia. Tämäkin Apatosaurus etsii kyllin vahvaa oksaa, johon hirttää itsensä. Vasemmassa yläkulmassa oleva lentolisko puolestaan valmistautuu lentämään päin lähintä pilvenpiirtäjää. Se tosiseikka, että pilvenpiirtäjiä ei jurakaudella ollut lainkaan, vain lisäsi lentoliskojen masennusta ja itsetuhoviettiä.

Sukupuutto on tilanne, jossa sukupuusta putoaa lehdet. Tämän seurauksena on ns. sukusyksy. Sukupuutosta kärsivät puut ovat usein kuolleita. Aivan joka ikinen. Tällaiset eivät ole lymyilemässä jossakin keskellä Afrikan tai Etelä-Amerikan sademetsiä tai Pääkallosaarella.

Kuuluisia lehdettömiä sukupuita on muun muassa dinosauruksilla, lohikäärmeillä, omilla aivoillaan ajattelevilla ihmisillä ja jedeillä. Tämä ei sinänsä ole harmi, sillä kuten tunnettua, kyseiset lajit haisivat aika pahalle. Ennenaikaisen sukusyksyn aiheuttaminen onnistuu esimerkiksi pudottamalla sukupuun juurelle meteoriitti tai viemällä sukupuun lehdet yksi kerrallaan kaasukammioon.

Dinosaurusten, muinaisen Maan keisarikunnan suvereenin hallitsijarodun perikato johtui itseasiassa Vaahteramäen Eemelistä, joka oli omenavarkaissa dinosaurusten sukupuussa. Tämän huomattuaan sukupuun ylivalvoja Johannes Lohikäärme III syöksi tulta ja tulikiveä Kallen niskaan polttaen siinä sivussa koko puun. Mutta tätä sinulle ei koulussa kerrota.

Sukupuutto periaatteeltaan

Sukupuutto on ikävä asia. Se on todella ikävä asia.

Toisaalta, jos sattuu olemaan jokin selviytyvistä lajeista, se on ihan hiton hieno asia. Sukupuuttoon on havaittu pätevän sama logiikka kuin mihin tahansa asuntolaan: Ei ole kiva maksaa vuokraa mutta jos siten asuntoyhtiö ajaa alakerran metelöivän teiniapinan ulos, se voi vaikka olla sen arvoistakin.

Sukupuuton syntyyn riittää monenlaiset keinot, joita ovat esimerkiksi:

 • Kuuma ilma
 • Kylmä ilma
 • Liian vähän vettä
 • Liikaa vettä
 • Isoja kiviä tippumassa niskaan
 • Vääränlaiset jalat juostessa karkuun
 • Vääränlaiset jalat juostessa jotakin kiinni
 • Vääränlaiset jalat yritettäessä uida
 • Vääränlaiset evät yritettäessä kävellä
 • Liian vähän jalkoja
 • Liikaa jalkoja
 • Liian vaihtolämpöinen ruumis
 • Liian tasalämpöinen ruumis
 • Liian yhtenäinen manner
 • Liian erkaantuneet mantereet
 • Lentokyvyttömyys
 • Liian hidas lisääntymistahti
 • Liiallinen lisääntymisvauhti
 • Väärään sukuun syntyminen
 • Liian poliittisesti epäkorrektit mielipiteet
 • Leveälahkeiset housut
 • Hakaristi-koristeet
 • Humaloituneen kunnanjohtajan nurkaan ajettuna maalitauluna toimiminen
 • Huhu siitä, että on joskus noin 70 vuotta sitten ehkä tappanut yhden homo sapiens-lajin edustajan

Suuret tuhon sudit maalaavat

Maapallo, tuo muotitietoisuuden omanlaisensa huipentuma, on halunnut olla osa kehytystä koko sen pitkän historian. Koska "munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia" (minkä ajatuksen dinosaurukset ottivat vähän liian tosissaan), Maapallo on ottanut osaa ainakin viiteen melko näyttävään sukusyksyyn.

Ordovikki-Siluri, eli "Ups"

Tähän aikaan kaikki elämä oli edelleen meressä, joten Hikipedian tutkijoiden mukaan oli tietyssä määrin loogista, että juuri siellä tapahtui ensimmäinen suuri sukusyksy. Tästä sukupuutosta keskimääräinen kaduntallaaja ei tiedä paljon mitään, sillä kukaan ei osaa oikein tosissaan surra sitä, että muutama nilviäinen kuolee tieltä pois. (Toteamus, jota kokoomuksen nuoriso ei osaa oikein pitää vakan alla.)

Body count: 60 prosenttia tunnetuista lajeista.

(Tutkimustyössä olevat aukot selittyvät sillä, ettei Charles Darwin ollut vielä kirjoittanut "Lajien synty"-teostaan, joten monien kunnioitettavien ruotsalaisperäisten tutkimusten mukaan ei lajeja voinut silloin olla vielä olemassa. Logiikka on sama kuin ruotsalaisten ylioppilaskirjoitusten kokeessa: Happi keksittiin 1770-luvulla. Miten sitä ennen selvittiin hengissä?[1] )

Devonikauden loppu, eli "Oho"

Devonikauden loppupuolella kuoli jälleen kerran enimmäkseen vain nilviäisiä, joten eihän niitäkään kukaan jaksanut kauaa surra. (Hikipedia haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei asiaa kannata ajatella liian kevyesti. Jos kyseessä olisi esimerkiksi bileet, joissa on osallistujina 10 henkeä, joista 7,5 lähtee pois, olisi lopputulos ainakin paljon laimentuneet bileet ja puolikkaan osallistujan osalta mielenkiintoiset ajat...)

Body count: 75 prosenttia tunnetuista lajeista.

Permi-Trias-siirtymä, eli "Ei saatana mikä moka"

Koska nykyinen ihminen ei käsitä paljon mitään jatkuvaa muuten kuin elokuva-jatko-osien kautta, voidaan sanoa tämän olevan se massiivinen trilogian päätöseepos (jolle tosin tulee vielä kaksi jatko-osaa lisää, mutta milloin elokuvatuotanto olisi tajunnut lopettaa mitään ajoissa?). Tämä sukusyksy tuotti enemmän vahinkoa kuin melkein mikään, mitä on sen jälkeen ollut olemassa (poikkeuksena ehkä Stalin).

Tällä kaudella oleellinen muutos on se, että maan päälläkin on elämää, ja tuosta elämästä iso osa on (uskokaa tai älkää) nisäkäsliskoja. Toisaalta, ei voi olla kovin yllättynyt, että sellainen elukka ei pärjännyt dynamisoituvassa yhteiskunnassa, jossa puhtaasti liskomaiset dinosaurukset olivat paremmin sopeutuneita, liikkuvaisempia sekä "uus juttu kulmilla". (Mikä saattaa ironiseen valoon sanonnan: "(valitse asia) on kyllä yks dinosaurus!")

Mikä sitäkin merkittävämpää, tällä tuholla oli myös raskas vaikutus hyönteisiin. ...aivan niin. Olennot, jotka selviävät kaikista myrkyistä, ydintuhosta ja jopa sontatunkioissa, kaatuivat kuin isänmaan toivot tantereilla. Jos jossakin on miettimisen aihetta niin siinä.

Body count: 96 prosenttia kaikista vesilajeista

Body count: 70 prosenttia kaikista maaselkärankaisista

Ei ne olosuhteet ratkaise vaan se asenne...

Trias-Jura-siirtymä, eli "Ei taas"

Tällä kaudella sekin vähän, mitä muista elukoista kuin dinosauruksista oli jäljellä, katoaa melkein kokonaan. Koulun kovimmat siis valittiin nyt pitkäksi aikaa eteenpäin, ja sen nyt tietää mitä tuhansia kiloja painavat elukat tekivät saadessaan vapaata tilaa temmeltää.

Samaan aikaan meressä tapahtui melkoinen mullistus, jossa... katosi ankeriasta muistuttava lahko. Se ei itse asiassa nostattanut Hikipedian tutkimusryhmässä suurtakaan harmia.

Body count: noin 35 prosenttia kaikista vesisuvuista (on ilmeisesti lajista ylempi joukko)

Body count: noin... kaikki muut kuin dinosaurukset

Välihuomio

Krokotiilit ja jotkin muut vastarannan kiiskit ilmeisesti ottivat pahalla että katoon viitattiin termillä "kaikki muut kuin dinosaurukset". Hikipedia harmittelee tätä virhettä ja lupaa ottaa näiden kävelevien syömäkoneiden tunteet paremmin huomioon ensi kerralla krokotiilin kyynelten välttämiseksi.

Liitukauden loppu eli "Bumtsi Bum Bum!"

Liitukauden lopulla dinosaurukset, nuo dynaamiset maailman valtiaat... katosivat periaatteessa kokonaan. Samoin kävi melkein kaikille monsteriluokan olennoille sekä vesistöissä että ilmassa. (Tästä syystä kaikki alamittaiset ovat äänestäneet yhdessä tuumin mahdollisesti tähän aikaan eräälle niemimaalle tippuneen meteoriitin maailman pituus- ja painotasa-arvoisimmaksi möykyksi koko planeetan historiassa.)

Body count: noin niin kuin ihan liikaa eri jaotteluita elokuvalogiikalla listattavaksi. Niitä oli ihan hemmetisti

Ihan tosissaan, jos asenne on tämän niin voiko ihmetellä että menossa on kuudes sukupuutto...?[2]

Kuudes sukupuutto

Maapallosta tehtyjen havaintojen perusteella ihmiskunta on kovaa vauhtia luomassa omin päin seuraavaa suurta sukusyksyä, ja sen vaikutuksia saattaa tämän päivän aikaan vain arvailla, vähän samaan tapaan kuin sitä miten aikoo maksaa asuntolainansa loppuun, jos se on sidottu päästä keksittyyn Eurobor-korkoon[3].

Sen verran on tutkijat saaneet havaittua, että tuleva sukupuutto saattaa ylittää mittakaavassa kaiken muun ja olla "tosi ikävä juttu". (Tutkimusryhmä voitti välittömästä 'Kaikkien aikojen alimitoitetumman toteamuksen'-Nobelin.)

Ihmiset, nuo maapallon pikku kusiaiset, totta kai kehuvat pitkin mediaa tällä saavutuksella, metsästäen tositelevisiossa ruuaksi eläimiä, joista saadun lihan määrällä ei ruokkisi edes osaa ohjelman kuvausryhmästä, tekemällä kotivideoita siitä, miten he kaatavat vaivalla valmistettua kaljaa maahan, tallomalla kaiken päälle mikä sattuu päivänvalossa olemaan kengän ulottuvilla ja ihan vaan lisääntymällä yli tarpeidensa.

Maapallo, tuo kärsivällinen ja ylivenytetty äitihahmo, odottaakin vain kärsivällisenä kuudennen sukusyksyn pääsemistä kunnolla vauhtiin. Seismisissä tutkimuksissa on maan alta saavutettu mielenkiintoisia äänityksiä, kuten "kyllä se syksy tulee vielä teillekin", "Naurakaa vaan, navetan takana on tilaa" sekä ehkä oleellisimpana "Mikään laji, johon kuuluu Matti Nykänen, ei voi v...u mitenkään... (Ääni kadotettu kesken mittauksen)".

Viitteet

 1. Lähde: Vessan vitsikirja
 2. Eikä sitten mitään kitinää linjalla: "Toi kuva on hei ihan eri asiasta". Ihanks tosi...?
 3. Tutkikaa asia ja masentukaa. Se on salaliitto, ihmiset! Miten voi olla, että rypäs pankkeja arvailee miten suostuisi lainaamaan rahaa toisilleen ja tuosta huutoäänestyksestä tehdään joka päivä uusi keskiarvo jollekin ulkoistetulle tietotoimistolle?

Katso myös: