Stefanus I½

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stefanus I½
Pope-elect Stephen.jpg
Stefanus häpeää itseään.
Pontifex interruptus
vallassa 23.3. 75226.3. 752
edeltäjä Sakarias
seuraaja Stefanus II (III)
syntyi ol. 600-l. lopulla tai 700-l. alkupuoliskolla
Italia
kuoli 26. maaliskuuta 752
Rooma
puolue

Stefanus I½ eli Stefanus (II) eli Stefanus II* oli eräs historian mahtavimmista paaveista. Hän oli vallassa kolme vuorokautta maaliskuussa 752 ja kuoli ns. pyhään paskahalvaukseen (Sanctus Ictus Cacatus) ennen piispaksivihkimystään ja kruunaustaan. Kaikkia harmitti, kun ompelijat ja suutarit olivat yötä päivää väkertäneet mittatilauskaapuja, -hiippoja ja -tohveleita uudelle paaville, joka sitten jättikin kautensa kesken jo ennen sen alkua.

Stefanus on vaikuttanut suunnattomasti paaviuden historiaan, sillä hänen valtakautensa on sekoittanut paaviluetteloita ja myöhempien paavien numerointia vielä tuhat vuotta hänen kuolemansa jälkeenkin. Käytännössä kaikki järjestysluvultaan kakkosta suuremmat Stefanukset tunnetaan tämän kolmen päivän kaipparin takia ainakin kahdella eri hallitsijanimellä. Turhautuneiden kronikoitsijoiden vaatimuksesta katoliseen liturgiaan onkin lisätty osa Te irrumatorem putamus, Stephano eli Olet mielestämme täysi paskiainen, Stefanus.


Wikipedia-logo-en.png
Buaahhahhahhahhaa! Wikipedian niin kutsutut asiantuntijat eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta kerta kaikkiaan yhtään mitään!