Sosiaali- ja terveydenhuolto

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ongelmanne eivät vastaa palvelujärjestelmämme tämänhetkisiä tarpeita.

”Suomessa maailman parhainta ja sielläkin päin vittua”

~Vanhan kansan viisauksia


Sosiaali- ja terveydenhuolto ovat yhteiskunnan ja kuntien järjestämää toimintaa, jolla käsitellään sairaita ja sellaisella tavalla mielenvikaisia, että heidän mielenvikaisuutensa ei ole yhteiskunnalle kannattavaa.[1]

Sosiaali- ja terveydenhuolto ovat pääosin kuntien tarjoamaa palvelua. Yleensä noin puolet kuntasektorin kuluista johtuvat sosiaali- ja terveydenhuollosta ja kunnan työllistämistä henkilöistä yli työskentelee sosiaali- ja terveysalalla.[2]

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa kritisoidaan usein siitä että se on taloudelle rasittavaa. Siihen kuluu verorahoja. Tästä ei yleensä syytetä itse alaa vaan palveluiden tarvitsijoita. Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskenteleviä ihmisiäkin toki osataan kritisoida. He ovat kukkahattutätejä ja muita maailmanparantajia. Muistetaan myös että sosiaali- ja terveydenhuoltoala ovat vasemmiston asioita ja kommunismia jossa asioita ratkaistaan yhteisomistuksen eikä yksityisten palkkojen kautta. Tästä huolimatta sosiaali ja terveydenhuoltoalaa osataan kuitenkin aina arvostaa. Kriitikot arvostavatkin sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa kovasti, siltä osin missä se ei koske (1) sitä miten sosiaalihuolto rakentuu yhteiskunnallisesti (2) minkälaiset ihmiset sitä tekevät (3) ja sitä että miten asiakkaat osallistuvat sairautensa tuomiin kuluihin.

Toki sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kritiikkiä kuvaa myös se, että on melko selvää, että kriitikot eivät itse ole olleet sen asiakkaana. Sitä ei esimerkiksi voi pitää hyysäävänä kukaan joka on törmännyt sen byrokraattisuuteen. Lisäksi siellä työskenteleviin ihmisiin liitetyt kukkahattutäti- mielikuvat karisevat viimeistään siinä vaiheessa kun törmäät alalla työskentelevään alipalkattuun "asiakaspalvelijaan". Sävy onkin ymmärrettävä sitä kautta, että järjestelmää moittivat ihmiset jotka rahoittavat sitä enemmän kuin käyttävät sitä.

Viitteet[muokkaa]

  1. Mikä ei tarkoita Björn Wahlroosia, jonka ilmiselvä psykopatia tai vastaava persoonallisuushäiriö ei estä häntä olemasta työelämässä, joka katsotaan yhteiskunnalle kannattavaksi siitä huolimatta että hänen liitoksensa veronkiertoon ovat mitä ovat.
  2. Jonka välitön seuraus on se, että sosiaali- ja terveydenhuollon alalla saadaan keskimäärin alempaa palkkaa kuin kuntasektorin työllistämissä muissa töissä.