Somalia

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
الصومال
Somalian väkivalta
Somalia.svg
Jonain päivänä olemme kuin ne oikeat valtiot, joilla on tähtiä sinisellä pohjalla. YK:n mukaan siihen menee kuulemma kauan.
Motto: ”Varo Nuruddin! Tuolla kiven takana! Laukaus. Laukaus. Sarrrrrrja.
Somalia map.jpg
Somalian kartta saksaksi. Siirtomaa-aikaa tuoreempia karttoja ei ole.
Valtiomuoto anarkia
Hallitsija pelko, pakokauhu ja nälkä
Pääkaupunki Mogadishu
Viralliset kielet pääasiassa maassa puhuvat järkeä ainoastaan aseet
Pääuskonnot islam
Itsenäisyys 1. heinäkuuta (kukaan paikallinen tuskin muistaa, miksi päivää vietetään)
Valuutta panokset (esim. 7.62x39 mm)
Kansallislaulu Soomaalijaaj tooso

Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Bullet hole glass.png Somalia on Afrikan sarvessa sijaitseva maa-alue, joka mainostaa itseään ”erilaisena lomakohteena”. Tämä alueen ”erilaisuus” on vähän kyseenalaista, sillä vuosikymmeniä jatkuva sisällissota ei riitä Afrikan kaltaisessa paikassa joukosta erottumiseen. Somalian sisällissodissa on tosin oltava jotain omaperäistä, kun jopa Suomen Lähetysseura, Folke West ja Lonely Planetin toimittajat kehottavat välttämään aluetta hinnalla millä hyvänsä.

Tervehenkinen kisailu on kulttuurisista eroavaisuuksista riippumatta yhtä suosittua niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikassakin. Tämä lienee pääsyy, miksi Somalia käy niin kiivaasti kilpailua Afrikan epävieraanvaraisimman valtion tittelistä Norsunluurannikon, Ruandan ja Zimbabwen kanssa. Totta Somalian mainoslauseissa on ainoastaan se, että sinne saavuttuaan matkaaja voi todella unohtaa iäisyydeksi kaikki huolet, joita hänellä on ollut. Arjen suruja hyvästeltäessä on kätevää samalla hyvästellä perheen- ja ruumiinjäsenet, koska niistä kaikista pääsee Somaliassa eroon hetkessä.

Anarkian lyhyt oppimäärä[muokkaa]

Somalian seuduille 600-luvulla syntyi yksi Itä-Afrikan varhaisimmista arabisiirtokunnista, joka kukoisti vuosisatoja aina 1300-luvulle asti, jolloin somalit itse alkoivat perustaa paljon omia rikkaita kuningaskuntiaan. Koska nykysomalit eivät tätä tiedä, he kuluttavat mieluummin aikaansa palvomalla vanhaa anarkian jumalaa, AK-47:aa. Tämän maagista kosketusta tarvitaan joka paikassa, jossa on koolla enemmän kuin kaksi somalialaista: perheriidoissa, heimosodissa, rotumellakoissa, sisällissodissa ja jalkapallopeleissä.

Somalian jalkapallon maajoukkue pelaamassa Afrikan Mestaruudesta.

Valtionhallinto, infrastruktuuri, historia, kulttuuri ja suurin piirtein kaikki, minkä perusteella Somaliaa voisi kutsua valtioksi, ovat hävinneet. Maata hallitsevat aseistetut ryhmittymät, esimerkiksi Al-Qaida, jotka esittelevät kilpaa omia verikylpyjään kansainvälisille interventiojoukoille. Kahden eri ryhmittymän jäsenten on nähty tasan kerran keskustelevan(!) keskenään puolen minuutin ajan ennen tulitaistelun aloittamista Lähde?, joten YK:n varovaisten arvioiden mukaan rauhantunnustelut saattavat mahdollistua jo vuonna 2914.

Talous[muokkaa]

Somalian pääelinkeino on maatalous, ja koska maassa vallitsee jatkuva nälänhätä, paikalliset viljelijät eivät taida olla järin suuria edelläkävijöitä alallaan. YK:n ikuisen optimismin osaston teettämissä raporteissa Somalia saattaisi olla (varauksella) varsin elinkelpoinen huumekasvien viejämaa, kunhan väestö ensin riisutaan aseista, maa jälleenrakennetaan, miinakentät raivataan, eroosion tuhoama viljelysmaa elvytetään, paikallishallinto mahdollistetaan, heimojen vihamielisyydet selvitetään, koululaitos perustetaan, lehmät opetetaan lentämään ja Australia voittaa Euroviisut. Tällä hetkellä Somalian tärkeimmät elinkeinot ovat asekauppa, kiristys ja ulkomailla merirosvoudeksikin virheellisesti luultu aseistettu avomerikalastus. Viimeksi mainitun elinkeinon suosio on kasvanut viime vuosina suunnattomasti.

Kulttuuri ja väestö[muokkaa]

Somalian väkiluku on laskenut noin 1300 % 1950-luvun ajoista. Vaikka romahdus ei Afrikan mittakaavassa ole järin ihmeellinen, kannattaa huomioida, että somalialaiset ovat onnistuneet tässä ilman AIDSin apua – Somaliasta sitä onkin vaikea löytää, sillä avioliitoton seksi on kiellettyä. Lisääntyminen ei selkeästi ole väestön pääharrastus, sillä AK-47 on yhä vahvasti mukana. Samoin Internet ja televisio puuttuvat lähes jokaisesta kodista, mutta somalialaiset onnistuvat kuin ihmeen kaupalla elämään ilman näitä kolmea asiaa, joiden puuttuminen kaataisi koko yhteiskunnan missä tahansa muualla. Asiaan vaikuttanee, että Somaliassa on kiinnitettävä keskimääräisesti paljon huomiota luotien väistelemiseen puukko kurkulla ja että alueelta on puuttunut järjestäytynyt yhteiskunta viimeiset 30 vuotta.

Monet kulttuuriantropologit kiistelevät, onko Somaliassa minkäänlaista kulttuuria, ja jos on, niin mistä ihmeestä sitä voisi löytää. Pitkällisten tutkimusten jälkeen ensimmäiseen kysymykseen on saatu vastaukseksi: ”Ei.” ja toiseen: ”Helsingin Vuosaaresta.” Osa somalialaisista on onnistunut pakenemaan maastaan ja tarjoutunut ystävällisesti pitämään yllä maansa kulttuuria länsimaissa, esimerkiksi ylläpitämällä kauppojen siivoojan virkaa ja paria kebab-ravintolaa.

Maahanmuuttajilla on ollut jonkin verran vaikeuksia integroitua länsimaiseen yhteiskuntaan. Esimerkiksi somalialainen tapa metsästää laumoissa on herättänyt paheksuntaa. Myös se, että linja-auto ei välttämättä olekaan täynnä vihamielisen heimon jäseniä, on pitänyt oppia kivitysyrityksen ja erehdyksen kautta. Tämä on ymmärrettävää, sillä esimerkiksi Somalian ja Vuosaaren ainoa yhteinen piirre on, että varastetullakin autolla kannattaa ajaa enimmäkseen tien oikeaa puolta.

Somalian eksoottinen kansallisruoka on peräisin yläilmoista.

Katso myös[muokkaa]