Sofien valinta

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
"Nyt liikettä siellä jonon etupäässä. Täällä on liuta muitakin asiakkaita!"

Sofien valinta on riipaiseva draamakirja puolalaisen Sofien taiteilijakorttelissa pitämästä kaupasta. Auschwitzin asemalaiturilla sijaitseva valintamyymälä muuttaa koko elämän. Teos esittelee jälleen yhden surullisen, valintojen tuhoaman elämäntarinan. Samalla se on harvinaislaatuisen elävä sukellus ihmisen mielenmaisemaan. Bonuskorttien ja erikoistarjousten raatelemasta maailmasta on vaikeaa irtautua kun valinnat seuraavat koko loppuelämän.

Kaupan kassalla asiakas joutuu valitsemaan paperipussin ja muovipussin välillä. Vaihtoehtona on ostosten jääminen kauppaan. Draama kertoo siitä, miten vaikeaa ihmisen on valita ja että valinnan kanssa joutuu elämään. Valinta vaikuttaa tulevaisuuteen ankarasti. Jos valitsee muovikassin, jättää jälkeen maatumatonta jätettä. Eläimet voivat syödä riekaleita koska luulevat sitä ruoaksi. Paperipussiin taas joudutaan kaatamaan puita

Sofien valinnan ikimuistoisin kohtaus on dramaattinen heittäytymisen hetki. Hetki jossa painitaan "puunhaaskaaja vai kalantukehduttaja" -tematiikalla. Tämä on tilanne, jossa viivytellään ja vasta viime hetkellä valitaan perinteinen muovipussi. Kirjan dramaattinen käänteistö päättyy siihen että asiakkaan muovipussikin repeää kotimatkalla. Ostokset leviävät kadulle, kuten kenties olisi alunperinkin pitänyt käydä.

Open book 01.svg Tämähän on pelkkä brosyyri! Ei tällaista voi myydä kirjakaupassa. Lisää sivuja tarinaan säästääksesi mestariteoksen roskakorilta.