Samppanja

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Shamppanja)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jo muinaiset roomalaiset tärvelivät alkoholijuomia Champagnen alueella. Muinainen tapa paineistaa pullot oli nykyistä ihmisläheisempi..

Samppanja (samppakalja) on paineistettua vaahtoavaa keltaista nestettä, jonka päätarkoitus ei ole sen juominen. Samppanjan tärkeimmät käyttötavat perustuvat siihen, että se on kuplivaa nestettä paineistetussa pullossa. Samppanjaa nautitaan siten, että pulloa avataan miekalla, pullonkorkkia ammutaan päin juhlatovereita ilman miekkaa, pullo avataan ja ruiskutetaan sitä muiden ihmisten päälle, etenkin jos nämä muut ihmiset ovat hävinneet sinulle urheilussa tai autokilpailussa. Samppanja onkin usein parhaimmillaan maahan tai lattialle valutettuna. Se on tässä mielessä hyvin ainutlaatuinen alkoholijuoma.

On kuitenkin tärkeää korostaa että mikä tahansa juoma ei ole samppanjaa. Samppanjan on oltava peräisin tietyltä alueelta. Muutoin molekyylirakenteeltaan identtinen ja aivan samalta maistuva neste ei ole yhtä mukavaa tärveltäväksi. Jos sitä ei ole tuotettu Champagnen alueella, kyseessä olevaa juomaa kutsutaan aivan tavalliseksi virtsaksi.