Shakin maailmanmestaruuskisat

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mestaria valmistellaan toiseen erään

Shakin maailmanmestaruuskisat eli SM -kisat ovat suosittu urheilulaji.

Pelin kulku[muokkaa]

Pukuhuone[muokkaa]

Ennen pelin alkua shakinpelaajat kokoontuvat miehekkäisiin suihku ja pukeutumisrituaaliin[1], jossa pelissä tarvittavat suojukset asetetaan päälle.[2]

Samalla shakkijoukkueen johtaja pitää pelihenkeä parantavan puheen, jossa muistuttaa siitä kuinka shakkipeli ei ole pelkkää nappuloiden siirtelyä, vaan voittoon tarvitaan myös voitonnälkää ja ahneutta sekä verenhimoa.

Peliaika[muokkaa]

Alussa shakissa on lähtöasetelma, josta pelaajat lähtevät etenemään. Vain tiettyjä asioita saa tehdä, tai sitten rangaistuksena tulee esimerkiksi jäähyjä. Pelissä tunnetaan myös keltaiset ja punaiset kortit, joiden jakaminen voi aikaansaada jäähyjä ja jopa pelaajien pelikieltoja. Joskus tunteet kuitenkin kohoavat shakkipelin aikana ja tällöin nähdään esimerkiksi sääntöjen vastaisia taklauksia ja vyön alle lyömistä.

Puoliaika[muokkaa]

Shakkipeli kestää tavallisesti melko kauan. Sen vuoksi on tavattu pitää puoliaikaohjelmaa, jossa esiintyy vähäpukeisia tyttöjä, jotka esittävät rytmistä ja vaikeaa liikuntaa. Liikeiden akrobatisuus ei kuitenkaan yleensä kiinnosta shakkipelin kiemuroissa addrenaliinitasonsa kohottaneita katsojauroita, ja heitä kiinnostaakin enemmän rintavarustusten heilahtelu ja muu vastaava.

Penkkiurheilu[muokkaa]

jota etenkin miehet, mutta kasvavissa määrin myös naiset, seuraavat. Jokaisen maan miehet ovat sitä mieltä että heidän shakinpelaajansa ovat parhaita ja kokoontuvat siksi television ääreen. Shakin maailmanmestaruuskisat televisioidaankin yleisesti kaikilla kanavilla. Ei ole tavatonta, että miehet esimerkiksi maalaavat naamaansa lipun värit ja pukeutuvat erikoisesti osoittaakseen kunnioitusta shakinpelaajia kohtaan.[3] Kuuluttajat selostavat pelin tapahtumia radiosta ja televisio -ohjelmissakin tämä kuvaaminen on tärkeää. Suomessa Antero Mertaranta on tullut tunnetuksi kuuluisan moottoriturpansa vuoksi.

Viitteet[muokkaa]

  1. Shakkipeli on usein sen verran stressaavaa, että laji on niin hikinen että sitä ei voi suorittaa arkivaatteissa
  2. Esimerkiksi vihollisen mielenlukutaktiikoita vastaan varustaudutaan foliohatulla.
  3. Samaan tapaan kuin jalkapallossa kaikki aina korostavat kuinka juuri heidän maansa pelaajat ovat parhaita. Ja sitten he kuitenkin häviävät niille toisen maan "hinteille".