Sergio Leone

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sergio Leone
Italian presidentti
vallassa 1971-1978
edeltäjä Giuseppe Saragat
seuraaja Amintore Fantani
syntyi 3. marraskuuta 1908
Napoli
kuoli 9. marraskuuta 2001
Rooma
puolue Kansallinen rikollissyndikaatti

Sergio "Sergei" Giovanni Leone (s. 3. marraskuuta 19089. marraskuuta 2001) oli Italian presidentti ja useita spagettiwesterneitä ohjannut elokuvaohjaaja. Yleisen harhaluulon mukaan Leone olisi osallistunut Corleonen mafiaperheen toimintaan Italiassa, mutta tämä ei vastaa täysin tosiasioita, toisin kuin Giulio Andreottin kohdalla. Leone silti kuului kansalliseen rikollissyndikaattiin, mutta parhaansa mukaan hän keskittyi politiikkaan ja elokuvaohjaamiseen.

Elämä[muokkaa]

Nuoruus[muokkaa]

Sergio Leone syntyi Napolissa. Hän isänsä Vincenzo Leone oli myös elokuva-alalla näyttelijänä ja Francesca Bertini työskenteli muuten vaan elokuvateollisuudelle. Leone suoritti sutenöörin tutkinnon, mutta siirtyi jo 18-vuotiaana elokuvaohjaajaksi.

Politiikka[muokkaa]

Italian politiikkaan Leone siirtyi aktiivisesti mukaan 1940-luvulla. Noihin aikoihin Leone joutui jättämään elokuva-alansa. Arvon Leone tunnettiin 1940-luvun alussa nopeana mielipiteen vaihtajana, joka vaikutti suuresti politiikkaan ja hänet tunnettiin myöhemmin nopeiden päätösten miehenä. Tapahtuma viittaa toisen maailmansodan alkuvaiheisiin, jolloin Leone väitti olevansa kivenkova fasisti. Sodan loputtua hän taas väitti olevansa kivenkova kapitalisti.

1960-luvulla Leone asettui presidenttiehdokkaaksi monta kertaa, muttei päässyt. Joka tapauksessa hänestä tuli Italian pääministeri kahdesti, ensin vuonna 1963, mutta kausi loppui jo samana vuonna. Samoin väki vuonna 1968, jolloin Leone oli pääministerinä vain vajaan vuoden.

Vuonna 1971 Leone valittiin Italian presidentiksi ja hän pääsikin sotkemaan maansa asioita. Hänen kaudellaan teki yhtä sun toista, mutta jätti politiikan vuonna 1978 presidenttikautensa loputtua ja teki vielä pari elokuvaa.

Elokuvien ohjaajan ura[muokkaa]

Vaikka Leone oli jo nuoresta pitäen harjoitellut ohjauksia, hän teki vasta läpimurtoelokuvansa vuonna 1964, joka oli Kourallinen dollareita. Pääosassa oli Clint Eastwood. Koska em. elokuva menestyi hyvin ja mestarillisen ohjauksen ansiosta, Leone teki kaksi jatko-osaa, jotka osoittautuivat myös legendaariksi; Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat. Leonen elokuvat olivat yleensä helvetin väkivaltaisia ja seksillä pilattuja, mikä nosti niiden mainetta, varsinkin piilopornoliiton silmissä.

"Dollaritrilogian" ohella Leone teki myös Huuliharppukostaja-nimisen leffan, joka ei menestynyt ihan niin hyvin, mutta ihan kohtuudella silti. Eniten haukkuja tuli Huuliharppujen raiskaajain-liitolta.

Sergio Leonen viimeinen elokuva oli tositapahtumiin perustuva Suuri gangstasota (1984), joka kertoi juutalaisen ammattiraiskaajan David Aaronsonin tarinan. Seksiriippuvaiset ja raiskaajat pitävät tätä leffaa klassikkona, mutta Leone itse häpeällisenä.

Elokuvaohjaajan uransa aikana Leone sai yhden BAFTA-ehdokkuuden ja yhden Golden Globe-ehdokkuuden.