Sauna

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saunaseura, jota sinä et koskaan saa – pääosin koska valtion turvallisuuspoliisi katsoi asustuksen olevan suomalaista saunakulttuuria vastaan.

”Smoouk on te waateer! Tä tä tää”

~Suomalainen.

”Venäläinen kuoli saunaan, suomalainen kannettiin koomassa ulos.”

~perinnevitsin huipennus

”Tahtoisitko tulla kanssani kuumaan huoneeseen?”

~aloittelija


Sauna (ruots. bastu) ja joskus hyvin harvoin sudatoriitti, on suomalaisten ainoita intohimoisen atmosfeerin tiloja ruumishuoneen ohella ja suomalaisen kulttuurin merkittävä kulmakivi. Saunassa ollaan doktriinia kyseenalaistamatta täysin alasti, joten sitä ei tule sekoittaa amerikkalaiseen kylpytakkisaunaan, joka on vain voimakkaammalla lämpöpatterilla varustettu löhöhuussi. Maahanmuuttajataustaa lukuunottamatta, Suomessa saunatilattomien asumuksien omistajat luokitellaan paperittomiksi tai valtion vihollisiksi tilanteesta riippuen.

Hitlerin innoittama saunaosaston kaakelointi Rovaniemellä.

Saunojen jaottelua[muokkaa]

Pitkän metsästäjäkeräilijäkulttuurin aikana saunakin on saavuttanut eräänlaisen alkeellisen kastijaon, joka ei ole kadonnut suomalaisesta kulttuurista vieläkään. Monissa muissa maissa on tästä jaosta olemassa omanlaisiaan sovelluksia, mutta monet niistä on joko suoraan tai välillisesti johdettu suomalaisista tottumuksista.

Naisten sauna[muokkaa]

Naisten sauna on paikka, joka ei herätä epäilyksiä. Naisten sauna on harvoin viittä neliömetriä isompi ja yleensä sinne menee kylpemään vain kaksi naista kerrallaan. Jostakin kumman syystä miehet käyvät usein vakoilemassa naisten saunan ikkunasta, mutta palaavat nopeasti pois. Joskus siellä näkyy kaksi uimapukuista naista, joskus siellä ei näy yhtään mitään (koska valot eivät ole päällä), tai joskus vakoileva mies saa peräänsä kahden tai useamman vihaisen naisen. Jos mies jää kiinni, hänet riisutaan alastomaksi ja ripustetaan roikkumaan kiveksistä kattoon kiukaan yläpuolelle naisten heittäessä löylyä.

Miesten sauna[muokkaa]

Miesten sauna on epäilystä herättävä paikka. Miesten sauna on korkeintaan 10:n neliömetrin kokoinen ja sinne änkeää parhaimmillaan 20 alastonta miestä. Sisällä he kaikki hakkaavat toisiaan vastalla ja tunnelma on kuuma, lämpötila on vähintään 120 celsiusastetta. Miesten saunassa ei ole yhtään ikkunaa, joten ulkopuoliset eivät näe, mikä on tunnelma sisällä. Tunnin saunomisen jälkeen miehet tulevat saunasta punaisina ja hiestä märkinä, väsyneinä ja hengästyneinä. Tämän jälkeen miehet käyvät pukuhuoneesta hakemassa pyyhkeen ja kaljaa ja toteavat: "Kylläpäs tuli hyvä olo". Saunassa miehillä onkin tapana kehua saunaa. Miesten saunassa ei ole mahdollista nähdä naisia tai lapsia, sillä he höyrystyisivät äkkiä.

Savusauna[muokkaa]

Savusaunaa pidetään saunoista kaikkein huonoimpana. Se on niin nopea lämmittää, että siinä ajassa ehtii paistaa rosvopaistin. Näin ollen saunan lämmittäjälle ei ehdi edes tulla hiki ennen menemistään saunaan. Savusaunassa on mahdotonta saada häkämyrkytystä, koska kukaan ei viihdy siellä viittä minuuttia kauempaa. Savusaunassa ei yleensä ole lainkaan ikkunaa, vaan pienen pieni räppänäksi kutsuttu aukko. Se on sitä varten, että sen läpi pystyy heittämään mahdollista vakoilijaa halolla päähän. Savusaunassa ei myöskään puhdistu, koska sieltä tullaan yleensä pois mustana.

Suomalaisen ja saunan symbioosi[muokkaa]

Saunonta ja suomalaisuus ovat vuosien saatossa saavuttaneet sellaisen symbioottisuuden asteen, että suomalaiset sekä sauna ovat tulleet toisistaan riippuvaisiksi niin fysikaalisella, henkisellä kuin hien määrässä laskettavissa olevalla tasolla. Suomalaiset menevät saunaan synnyttämään, elämään, kitumaan, kuolemaan ja joskus jopa maatumana. Suomalaisten ja saunan symbioottinen suhde on saavuttanut tason, jossa sen puutostilasta on pystytty Hikipedian huuhaa-osaston tutkimuksissa löytämään taudinkuva. Saman symbioottisen riippuvuuden vuoksi oletetaan kehittyneen suomalaisen ala-lajin tapa suojella saunaa tunkeilijoilta sekä vieraiden kulttuurien vaikutuksilta.

Saunatonttu[muokkaa]

Pitkän metsästäjäkeräilijäkulttuurin aikana saunakin on saavuttanut eräänlaisen alkeellisen kastijaon, joka ei ole kadonnut suomalaisesta kulttuurista vieläkään. Monissa muissa maissa on tästä jaosta olemassa omanlaisiaan sovelluksia, mutta monet niistä ovat joko suoraan tai välillisesti johdettu suomalaisista tottumuksista.

Suomalaisten lajiin kuuluva alalahko tontut ovat usein osallisina saunaan liittyvissä tapahtumissa. On olemassa eräitä tutkimuslinjoja, joissa tonttujen oletetaan joko syntyvän spontaanisti saunoissa tai muodostuvan siellä, kun paikalliset huru-ukot ja huru-akat kuihtuvat lämmön vaikutuksesta ja koteloituvat kuoriutuakseen tonttuina.

Tontut ovat lähes mahdottomia havaita ihmisten käytössä olevilla mittaus- ja havaintovälineillä, mutta niiden toimista jääviä ruuan murusia, muita jätöksiä sekä kädenjälkiä on mahdollista havaita ja mitata tutkimuksissa. Tonttujen saaminen tutkimuskohteeksi on ajanut useat yliopistot jättämään saunoihin ansoiksi olutta estämään tontun pako saunasta, mutta tähän mennessä tulokset ovat jääneet vaillinaisiksi.

Tutkimuksissa on havaittu, että saunalle fyysistä väkivaltaa aiheuttavat yksilöt löydetään lähes poikkeuksetta kuolleina, jos he jäävät saunaan yksin. Eräs vahva tutkimuslinja pitääkin lähes varmana, että tämä selittämätön kuolleisuus on tonttujen tuottama kostotoimenpide. Asiaa tukee se huomio, että muita kuin pakanallisia metsäuskomuksia kannattava yksilöt menehtyvät usein noin 60%-70% nopeammin kuin muut tutkimuskohteet. Tämän oletetaan johtuvan siitä, että tontuilla on vaistojen ohjaama tarve suojella synnyinsaunaansa sekä lähiseudun muita saunoja.

Pēnūria Saunamus[muokkaa]

Pēnūria Saunamus (tunnetaan myös nimillä saunattomuus, ei-sauna(tila) tai ”en ole käynyt päivään saunassa”) on suomalaiselle hengenvaarallinen olotila, joka alkaa ilmaantua, mikäli saunomisesta on kulunut yli kaksikymmentäneljä tuntia, joskin tila saattaa alkaa kehittyä jo aikaisemminkin.

Tässä puutostilassa suomalainen alkaa ensin mennä kalvakaksi ja hikiseksi. Pian ilmaantuvat myös vapina sekä puuroutuva puhe. Oireileva yksilö saattaa alkaa vaatia päästä saunaan tai ainakin valittaa edellisestä saunomisesta kulunutta aikaa.

Jos puutostilaan ei tarjota hoitoa, potilas alkaa noin vuorokauden oireiden ilmettyä vaipua apatiaan, murjotukseen ja lopulta raivoon. Tutkimuksessa ei ole tietoa siitä, miten tila etenisi yli kaksi päivää kestäneessä puutoksessa, sillä kahden vuorokauden rajapyykissä suomalainen suorittaa itsemurhan kaikista estely-yrityksistä huolimatta.

Tauti on yksi suomen vaarallisimmista ja jatkuvan tutkimustyön kohde. Suurta huolta lääkärien keskuudessa aiheuttaa se, ettei taudin mahdolliset oireet (kalvakkuus, ketutus, hikoilu, turpoaminen, punertuminen, uupumus, masennus, raivo, tärinä tai vapina, pistävä haju, ihokarvoituksen kiharoituminen, silmien verestäminen, verotuksesta valittaminen, aggressiiviset taipumukset, kuolaaminen, sukulaisten unohtaminen tai uhkaileminen, tuttavien ja ystävien unohtaminen tai uhkaileminen sekä listaamattomia oireita) ovat yleensä suomalaisen yksilön perus olotilan piirteitä ja siten hankalaa erottaa saunan puutostilasta.

Hoito-ohjeissa onkin painotettu ennaltaehkäisevää työtä, kuten valistamista saunan tärkeydestä, lapsien totuttamisesta saunaan jo raskauden aikana altistamisella, työpaikkojen höyrytyksellä sekä grillikatoksien rakentamisella. On myös alustavia tuloksia siitä, että alkaviin puutostiloihin on ensihoitona huomattu tehoavan kuuden oluen kaataminen suoraan potilaan suuhun. Vaikka tämä rajoittaakin tilan etenemistä, se ei vähennä jo olemassa olevia oireita eikä poista kiireellistä hoidon tarvetta tiettyä prosenttiosuutta enempää.

Saunan historia[muokkaa]

Saunan historia juontaa juurensa monien tapahtumien kautta ruotsalaisten valloittamaan Mongoliaan, missä suomalaiset tottuivat ottamaan selkäänsä naku-pokerissa; Siitä on aikojen saatossa muodostunut kansanperinne, jossa perhe ja sukulaiset kokoontuuvat alasti keinotekoiseen helvettiin hakkaamaan itseaan oksilla.

Saunasta sanottua[muokkaa]

"En menisi saunaan miehen kanssa." -David Coulthard-

"Menisin saunaan miehen kanssa." -Nainen-

"Menisin saunaan kahden tai useamman naisen kanssa." -Mies-

" En mene saunaan." -Muslimi-

Näin Ruotsissa

Sauna eri kielillä[muokkaa]

suomi - sauna

englanti - sauna

saksa - sauna

viro - sauna

venäjä - sauna

kiina - sa-u-na

korea - sauna

tanska - sauna

espanja - sauña

norja - sauna

turkki - sāuna

klingon - sauna

belgia - sauna

amerikka - sauna

ruotsi - bastu

homous - kuumahuone

Katso myös[muokkaa]