Saudi-Arabia

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
المملكة العربية السعودية
Saudi-Arabian islamilainen öljynporaamo
Saudia.JPG
(lippu)
Motto: ”Meidän ei tarvitse kuunnella teitä, koska meillä on öljyä
ArabianPeninsula.jpg
Valtiomuoto ökykuningaskunta
Hallitsija kuningas Salman (ei tod. Rushdie)
Pääkaupunki Riad
Viralliset kielet arabia
Pääuskonnot islam, eikä MITÄÄN muuta!
Itsenäisyys 1932
Valuutta öljyinen rial
Kansallislaulu Allah tehköön kuninkaasta paksun


Saudi-Arabian kuningaskunta on armeijalla varustettu öljynporaamo Lähi-idässä. Maan tärkeimmät luonnonvarat ovat öljy ja hiekka. Maan kolme tärkeintä vientituotetta ovat öljy, Mekkaa esittelevät turistioppaat ja öljy.

Historia[muokkaa]

Mikäli sannan alla ei olisi dinosaurusten mönjääntyneitä jäänteitä, Saudi-Arabia olisi juuri sitä, miltä näyttääkin: hyvän maapinta-alan tuhlausta. Vuonna 1938 löydettiin kuitenkin runsaasti tuota mönjää, ja yhtäkkiä ulkomaat, Yhdysvallat etunenässä, kiinnostuivatkin kovasti maan kuninkaan Ibn Saudin seurasta. Tämä välttämättömyyssuhde onkin kestänyt niin myötä- kuin vastamäet: öljykriisin, terrorismin ja Israelin.

Väestö[muokkaa]

Saudi-Arabian valtiolle aiheutuu arvaamattomia kuluja siitä, että noin 15 % maan asukkaista on tavalla tai toisella sukua kuningasperheelle (ja näin ollen myös törkeän ylipainoisia), eikä heidän näin ollen ole sopivaa tehdä työtä – tai ylipäänsä mitään. Valtion onkin elätettävä kaikki vähäpäiset, pyyhkeisiin pukeutuvat kruununprinssit ja muut vastaavat simpanssit. Tämä tietysti tarkoittaa, että kansalle jää vähemmän, mutta tämä ei heitä juuri huoleta, sillä siirtotyöläiset tekevät kuitenkin kaikki ikävät hommat sopupalkalla. Siirtotyöläisten, kuten myös ko. persläven oman kansan valtaosan, ruokavalio koostuukin enimmäkseen taateleista ja kamelinpaskasta.

Tapakulttuuri[muokkaa]

Abdullah (Saudi-Arabia)Kuningas Abdullah oli valtakaudellaan maailman ylipainoisin monarkki. Saudiylimysten väljät vaatteet on suunniteltu kestämään suvulle tyypillinen taikinamainen pullistuminen.

Saudi-Arabian tapakulttuuri on vahvasti perinteiden, heimovihan, uskonnollisen fanatismin, ampuma-aseiden ihannoinnin ja liian rahan läpitunkemaa. Maaseudulla (aavikolla) on yhä beduiinien yleinen tapa tervehtiä vierailijoita ampumalla heitä kohti, kun taas moderneissa suurkaupungeissa ampumisen hoitaa uskonnollinen poliisi, jonka toimenkuvaan kuuluu myös liikennekäyttäytymisen (naiset eivät saa ajaa autoa), soveliaan pukeutumisen, puheen (joka on tietysti kielletty; sellaista nalkutusta kukaan jaksa!), omatunnon ja siveän käytöksen tarkkailu. Koska perinnäistavat ja tyhmyys istuvat yhä tiukassa, maahan jostain syystä tulevia turisteja kehotetaan suhtautumaan paikallisiin tapoihin kunnioittavasti, välttämään häiriön aiheuttamista ja olemaan miehiä.

Maantiede[muokkaa]

Saudi-Arabia on niin rikas, ettei se tarvitse “maisemia” länsimaisessa mielessä.

Saudi-Arabiasta suurin osa on aavikkoa – mutta sen alapuolella onkin jotain perin arvokasta. Maan suurkaupungit on rakennettu liioilla öljyrahoilla ökyileviksi ja kolkoiksi Japani-kopioiksi, joissa on paljon lasia, terästä ja hurskastelua. Ainakaan terroristeilta ei puutu hyviä kohteita.

Uskonto[muokkaa]

Kun monet muslimit länsimaissa perustelevat vaimonhakkaamista (joka tosin soveltuu mainiosti suomalaiseen tapakulttuuriin, mutta edellä tarkoitettiinkin oikeita länsimaita), kunniamurhia ja antisemitismiä sillä, että heidän on voitava harjoittaa uskontoaan vapaasti, on hyvin opettavaista selvittää, kuinka vapaasti islamin pyhällä maalla – maassa, jossa sijaitsevat sekä Mekka että Medina – suvaitaan muiden uskontojen harjoittamista. Opettavaista sikäli kun haluaa tietää, miten beduiineilta periytyviä kidutusmenetelmiä voidaan tehostaa yksinkertaisilla sähkölaitteilla.

Ikään kuin öljyssä ei olisi kylliksi, Saudi-Arabia saa järjettömästi rahaa pyhiinvaeltajilta, jotka virtaavat vuosittain Mekkaan tallomaan uskonveljiään hengiltä spontaanin pakokauhun vallitessa. On jopa epäilty, että itse profeetta toimi aikanaan 600-luvulla läheisessä yhteistyössä turismiministeriön kanssa.

Saudi-Arabian valtauskonto on wahhabismi, eräänlainen islamilaisen maailman lestadiolaisliike, joka keskittyy ensisijaisesti valvomaan kannattajiensa pitäytymistä uskonkappaleissaan ja vasta toissijaisesti itse uskonkappaleisiin.

Katso myös[muokkaa]