San Francisco

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
San Francisco
San Francisco 49ers.png Slovenia Not Found.png
vaakuna sijainti
[ ]
Lääni Kalifornia
Maakunta San Francisco
Seutukunta San Franciscon seutukunta
Kihlakunta San Franciscon kihlakunta
Perustamisvuosi
Kuntaliitokset
Pinta-ala
- maa
- sisävesi
- meri
5897 km²
4100 km²
100 km²
1697 km²
Väkiluku
- väestötiheys
500 275 (vankila 1 466) (2008)
501 (vankila 1 000) as/km² (2008)
Työttömyysaste 80 (hipit eivätkä vangit tee töitä) % (∞)
Kunnallisvero 25 % (2008)
Kunnanjohtaja George Bush
Kunnanvaltuusto
paikkaa
Kuva kaupungin keskustasta

”Jos sunnuntaiksi San Franciscoon...”

~Gösta Sundqvist

San Francisco on kaupunki, imperiumin osa ja valtion virallinen vankila Yhdysvaltojen länsirannikolla. Kaupunki tunnetaan Golgate-sillastaan, joka vie Mari County-nimiselle saarelle. Kaupungissa on lukuisia pilvenpiirtäjiä, jotka on rakennettu orjatyövoimalla. Väkiluku on n. 500 000 asukasta, joista n. puolet ovat vankeja ja toinen puoli hippejä.

Kaupungin keskustassa on useita toreja, joissa myydään enimmäkseen piraattitavaroita ja hippien T-paitoja. Useat elokuvat ilmestyvät kopioina San Franciscossa ennen muiden maiden elokuvateattereita, jonka vuoksi kaupungissa käykin vuosittain useita satoja "elokuvaturisteja".

Tunnetuin San Franciscon kaupunginosa on Chinatown, jossa kiinalaiset myyvät ruokaa ja käsitöitä. Pimeillä kujilla oleskelu saattaa olla iltaisin vaarallista jengisotien ja nuudeleitaan turhan agressiivisesti tuputtavien paikallisten vuoksi. San Franciscon Chinatown on tunnettu erityisesti huumeiden myynnistä, joka luonnollisesti on osasyy kaupungin suuriin turistilukuihin.

Vankila[muokkaa]

San Franciscossa sijaitsee Yhdysvaltojen kuuluisin vankila, Alkotraz. Ihmiset luulevat, että se lopettanut toimintansa, mutta todellisuudessa siellä on yhä satoja vankeja, joita teloitetaan tasaiseen tahtiin. Vankila perustettiin vuonna 1945.

Yhdysvaltain armeija ja George W. Bush käyttävät vankilaa omiin salaisiin operaatioihinsa. On huhuttu, että Saddam Hussein virui Alkotrazissa ennen teloitustaan, mutta armeija kiistää tämän jyrkästi.

Vankilan historia[muokkaa]

1945 silloisen Saksan johtaja Adolf Hitler perusti vankilan Yhdysvaltoisin Alkotraz-nimiselle saarelle juutalaisten teloittamista varten. Ennen vankilan käyttöönottamista Hitler kuitenkin kuoli, joten juutalaisia ei teloitettu. Yhdysvaltain armeija otti vankilan omaan käyttöönsä ja jatkoi sitä julkisesti aina vuoteen 1960 saakka, kunnes sen toiminta laajan kritiikin vuoksi "lopetettiin". Kahden vuoden kuluttua armeija kuitenkin jatkoi salaisesti vankilan toimintaa ja se on jatkunut vielä tähän päivään saakka. Nykyään pahaa aavistamattomia rikollisia kutsutaan "tutustumiskäynnille" "vankilamuseoon". Nämä kyseiset henkilöt eivät kuitenkaan koskaan palaa takaisin.

Katso myös[muokkaa]