Antonio Salieri

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Salieri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sitä ollaan niin ylimielistä, niin ylimielistä.

Antonio Salieri (18. elokuuta 17507. toukokuuta 1825) oli italialainen keskilahjakas säveltäjä ja kapellimestari. Hän on kuuluisa lähinnä yleisenä sylkykuppina, jonka kautta voidaan epäsuorasti ylistää Mozartia. Salieri sävelsi kymmeniä oopperoita, joiden juonikuviot ovat vähintään yhtä typeriä kuin Mozartilla, mutta silti häntä pidetään huonompana. Salieri aiheutti Mozartin kuoleman puhtaasti draamallisista syistä ja sai tästä hyvästä parhaan keskinkertaissäveltäjän Oscarin.

Elämä[muokkaa]

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Antonio Salieri.

Säveltämisen lomassa Wienissä työskentelevä Salieri teki parhaansa hankaloittaakseen kilpailijansa Mozartin elämää. Hän aloitti soittelemalla Mozartin ovikelloa ja juoksemalla karkuun. Pian Salierin kateus ajoi hänet yhä pidemmälle, kuten sotkemaan Mozartin juuri viritetyn klaveerin ja heittelemään kiviä Mozartin ikkunoihin. Kun Mozartin rimputukset, jotka olivat täysin identtisiä Salierin tuotosten kanssa, saivat yhä suuremman suosion, Salieri päätteli ongelman johtuvan Mozartin asemasta säkenöivänä nuorisoidolina ja omastaan peruukkipäisenä hovi-idolina. Salieri päätti viedä Mozartilta hengen.

Ensin Salieri yritti pudottaa pianon Mozartin päälle ikkunasta. Alle jäikin ikävä kyllä Salierin nuori oppilas Beethoven, jonka korvan pianonjalka läpäisi. Tämä aiheutti mahdollisesti Beethovenin myöhemmän kuuroutumisen. Salieri selitti, että tapahtunut oli vain ikävä vahinko, joka oli syntynyt, kun hän oli tuulettanut pianoaan kolmannen kerroksen ikkunasta. Ensimmäisen yrityksen epäonnistuttua Salieri päätti mukiloida Mozartin alttoviululla. Hän hyökkäsi tämän kimppuun pimeällä kujalla, mutta lyötyään pari kertaa huomasi, että kyseessä olikin Haydn. Tuohon aikaan Wienissä oli niin paljon säveltäjiä, ettei meinannut sekaan mahtua. Salieri selitti yrittäneensä tappaa Haydnin olalla uhkaavasti liikkunutta paarmaa.

Kolhittuaan epähuomiossa myös joitakin vähemmän tunnettuja säveltäjiä osumatta kertaakaan itse Mozartiin Salieri päätti vaihtaa taktiikkaa. Hän päätti uuvuttaa Mozartin työhön. Salieri päätti saapua Mozartin luo valepuvussa ja tilata tältä mahdollisimman vaativan sävellyksen. Ensimmäisellä yrittämällä Salieri naamioitui gorillaksi, mutta keisarillisen eläintarhan vartijat ottivat hänet kiinni ennen kuin hän pääsi lähellekään Mozartin taloa. Toisella kerralla Salieri naamioitui vangiksi, mutta santarmit korjasivat hänet talteen. Lopulta Salieri päätti tyytyä vaatimattomaan pöyhkeän keski-ikäisen aatelismiehen valeasuun, joka yllättäen toimi. Hän saapui Mozartin puheille ja tilasi tältä vaativan sielunmessun eli requiemin esitettäväksi omana teoksenaan. Koska Mozartilta kävi säveltäminen kuin vettä vain, Salieri lisäsi painetta saapumalla vähän väliä hoputtamaan sävellystyötä ja ehdotti mm. toisen värisen nuottipaperin käyttöä aiheuttaakseen stressiä. Lopulta hän tappoi Mozartin marsipaaniyliannostuksella 1791. Kyse oli kuuluisista Mozartin kuulista. Mozartin keskeneräiseksi jääneen Requiemin viimeisteli Franz Xaver Süssmayr, jonka nimi on pitänyt huolen siitä, ettei hänestä milloinkaan tullut kuuluisaa.

Tämän jälkeen Salieri keskittyi rypemään keskinkertaisuudessaan, mitä fanaattiset Mozart-fanit eivät ole milloinkaan antaneet hänelle anteeksi. Salieri sai surmansa vuonna 1825 tärykalvojensa revettyä Beethovenin viidennen sinfonian esityksessä (Allegro con brio).

Kaikki tämä oli tietysti silkkaa puppua ja mustamaalausta, mutta mitä oikein odotit? Tylsää luetteloa Salierin oopperoista?

Aiheesta muualla[muokkaa]

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.